Sarı Kantaron

Sarı kantaron dünyanın birçok yerinde yetişen, özellikle de Avrupa’da yok kenarlarında ve tarlalarda kendiliğinden ortaya çıkan, bunun yanı sıra Kuzey Amerika iklimine de uyum sağlamış bir bitki çeşitidir.

Google Haberlere Abone ol
Sarı Kantaron

Sarı kantaron dünyanın birçok yerinde yetişen, özellikle de Avrupa’da yok kenarlarında ve tarlalarda kendiliğinden ortaya çıkan, bunun yanı sıra Kuzey Amerika iklimine de uyum sağlamış bir bitki çeşitidir. Kılıç otu, koyunkıran veya mayasıl otu olarak da adlandırılan sarı kantaron sağlık sektöründe sıkça kullanılan bitkilerdendir. Çiçek açma döneminde çiçek ve tomurcukları özellikle Avrupa’da uzun yıllardır ruhsal bozuklarla ilgili hastalıkların tedavisi için kullanılmaktadır. Benzer şekilde sarı kantaron Amerika’da da ruhsal hastalıklar için kullanılan bitkilerden olmaktadır. 

Sarı kantaron sadece bu şekilde değil, aynı zamanda merhem yapılarak da yara iyileştirici özelliğiyle kullanılmaktadır. Bitkinin bu şekilde hastalıklarda kullanımı aslında Yunan ve Roma medeniyetleri zamanına kadar dayanmaktadır. Özellikle o zamanlardaki büyü işleri için, karşı koyucu ve koruyucu olarak kullanılmıştır.

Sarı kantaron özellikleri ile Amerika ve Avrupa’da özellikle son yıllarda en çok tercih edilen bitkilerdendir. Sarı kantaron kullanmak isteyenler için çay, hazır tablet veya kapsül şeklinde çeşitli seçenekler bulunmaktadır. İçeriğinde hiperisin, psödohipesirin, hiperforin ve adhiperforin gibi maddeler bulunan sarı kantaron bitkisi bu maddelerle depresif ilaç kullanan kişilere doğal yollardan alternatif bir ilaç niteliğinde olmaktadır. Kullanım alanlarına bakıldığında da bu aslında açıkça görülmektedir. 

Sarı kantaron hafif ve orta şiddetteki depresyon rahatsızlıklarında antidepresan olarak, menapozdan kaynaklı ruhsal bozukluk durumunda, alkol, kafein ve sigara gibi maddelerin tedavisi sırasında kullanılabilmektedir. Bununla birlikte sarı kantaronun uykuyu güçlendirici etkisi de bulunmaktadır. Bu bitki sayesinde rahat bir uyku çekmek mümkündür. Bu aynı zamanda beynin güçlenerek daha yoğun düşünebilmesini ve kavrama gücünü artırmaktadır.

Sarı kantaronun etkileri ve faydaları bunlarla sınırlı olmamaktadır. Bitki aynı zamanda cilt hastalıkları için de olumlu etkiye sahiptir. Derinin üzerinde oluşan kısmi renk bozukluklarının giderilmesi tedavisinde de kullanılan sarı kantaron, ayrıca mide rahatsızlıkları için de önemli doğal ilaçlardandır. Mide üzerideki olumlu etkiye sahip olan bitki, özellikle ülser tedavisi için etkili olan bitkilerden olmaktadır. Halk arasında da sık kullanılan bitkilerden olan sarı kantaron, romatizmal rahatsızlıklarda, ishal rahatsızlığında, gut hastalığında, çocukların gece işemeleri için önlem almada, sarılık hastalığında da etkili olarak kullanılmaktadır. 

Sarı kantaron konusunda ayrıca AIDS hastalığının tedavisi konusunda da birtakım deney ve araştırmalar yapılmaktadır. Yapılan bu araştırmalarda da virüslere karşı bitkinin içeriğinin etkili olduğu görülmüştür. Sarı kantaronun bu faydalarının yanı sıra birtakım yan etkileri de bulunmaktadır. Özellikle hamileler için kullanılması tavsiye edilmemektedir. Bunun yanı sıra antidepresan özelliği nedeniyle doktora başvurularak kullanılması tavsiye edilmektedir. Tansiyon hastalarının sarı kantaronun tansiyon yükseltici özelliği nedeniyle kullanmamaları ayrıca dikkat edilmesi gereken durumlardandır. Sarı kantaronun sık kullanımı sindirim sistemi bozukluklarına ayrıca neden olabilmektedır. bununla birlikte alerjik reaksiyon ihtimali nedeniyle de dikkat edilmesi gereken bir bitki olmaktadır.

Yorumlar