LGS tercih başvuruları yarın başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı'nca 81 ilde düzenlenen Liseye Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarının ne zaman açıklanacağı ve tercih işlemlerinin ne zaman yapılacağı öğrenciler tarafından merak ediliyor. LGS sonuçlarının açıklanması ve tercih işlemlerinin yapılması ile birlikte Türkiye genelinde bin 531 liseye öğrenciler yerleştirilecek. LGS sonuçları açıklandı, peki LGS tercihleri ne zaman yapılacak?

Google Haberlere Abone ol
LGS tercih başvuruları yarın başlıyor

İlköğretim 8'inci sınıftan mezun olan öğrencilerin girdiği Liselere Geçiş Sınavı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 1 Haziran 2019 tarihinde 81 ilde düzenlendi. Sınavın ardından sınava katılan milyonlarca öğrenci sonuçların ne zaman açıklanacağını ve tercih işlemlerinin ne zaman başlayacağını merak etmeye başladı. LGS tercih klavuzunun ne zaman açıklanacağına dair bir açıklama bekleyen öğrencilere haber  Milli Eğitim Bakanlığı'ndan geldi. MEB, LGS tercih klavuzunun sınav sonuçlarının hemen ardından yayınlanacağını duyurdu.

YÜZDELİK DİLİM VE PUANA GÖRE TERCİH

LGS sonuçlarının bekleyen öğrenciler aynı zamanda sınav ile ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Tercih işlemlerinin nasıl yapılacağını ve nelere dikkat edilmesi gerektiği yönünde merakı olan öğrenciler ve veliler tercih klavuzunun yayımlanmasını bekliyor. Öğrenciler tercihlerini yaparken, yüzdelik dilimleri ve puan durumlarına göre uygun okulları seçecek. İşte, 2019-LGS sınav sonuçları ve tercih sürecine dair merak edilen bilgiler.

SONUÇLAR AÇIKLANDI

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilköğretim son sınıf öğrencilerine yönelik uygulanan Liselere Geçiş Sınavı kapsamındaki merkezi sınav 1 Haziran tarihinde sona erdi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan tarihlere göre, LGS sonuçları 24 Haziran'da "https://www.meb.gov.tr" internet adresinde ilan etti. Öğrenciler sınav sonuçlarını sadece resmi site üzerinden öğrenecek olup sonuç belgesi posta yoluyla gönderilmeyecek. 

Buna göre, 2019 Merkezi Sınavı 1 Haziran 2019'da sözel bölümü saat 09.30, sayısal bölümü saat 11.30'da başlayan iki oturum halinde uygulandı. Sözel bölümde öğrencilere Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Yabancı Dil alt testlerinde toplam 50 soru soruldu ve 75 dakika cevaplama süresi verildi. Sayısal bölümde yer alan Matematik ve Fen Bilimleri alt testlerinde toplam 40 soru soruldu ve öğrencilere 80 dakika süre verildi. Merkezi sınava 1 milyon 74 bin 13 öğrenci başvurdu, bu öğrencilerden 1 milyon 29 bin 555'i sınava katıldı. 2018-2019 eğitim öğretim yılında 8. sınıftan mezun olan öğrencilerin yüzde 85,08'i merkezi sınava katıldı. Sınav sonrasında her iki oturuma ait hiçbir soru iptali olmadı. 

LGS TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

MEB tarafından Haziran ayının başında uygulanan Liselere Geçiş Sınavı sonuçları MEB'in resmi sitesinde açıklandı. Sonuçların hemen ardından öğrenciler bu sefer tercih klavuzuna bakarak tercih edeceği liseleri rehber öğretmenleri ve aileleri ile birlikte belirlemeye çalıştı. Sonuçların açıklanmasından sonra gözler tercih başvurularının ne zaman başlayacağına çevrilmişti. MEB'den yapılan en son açıklamada tercih işlemlerinin 1 Temmuz 2019 Pazartesi günü itibariyle alınacağı belirtildi. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen sınavın ardından sonuç açıklama süreci ve tercih takvimi dikkate alınırsa, LGS tercih kılavuzunun bu yıl 25 Haziran tarihinde yayımlanacağı, tercihlerin ise 01-12 Temmuz tarih aralığında alınacağı ifade ediliyordu.

SINAVSIZ ÖĞRENCİ YERLEŞTİRME KRİTERLERİ NELER OLACAK?

Sınavsız öğrenci yerleştirme kriterleri, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı bilgilere göre şu şartlar altında gerçekleşecek; Yerel yerleştirme ikâmet adresleri, okul başarı puanının üstünlüğü ve devam-devamsızlık kriterlerine göre yapılacak. Eşitlik olursa sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki başarı puanı üstünlüğüne bakılacak.

Yorumlar