Leopar

Leopar, kedigiller ailesinden olan, Pars olarak ta bilinen etçil bir memelidir. Panthera türünün 4 üyesinden biri olan Pars, Asya ve Avrupa'nın pek çok yöresinde yaşamaktadır.

Google Haberlere Abone ol
Leopar

Leopar, kedigiller ailesinden olan, Pars olarak ta bilinen etçil bir memelidir. Panthera türünün 4 üyesinden biri olan Pars, Asya ve Avrupa'nın pek çok yöresinde yaşamaktadır. Ortalama olarak 20 yıl kadar yaşadıkları bilinmektedir. Kara panter, cava parsı, Çin, Afrika parsı gibi türleri bulunmaktadır.

Leopar yapısal özellikleri nelerdir?

Panthera türünden olan kaplan, aslan ve jaguardan sonra gelen cüssesiyle bilinir. Erkeklerde 90 cm gelen kuyrukla beraber yaklaşık olarak 2,40 metre olan uzunluk, dişilerden % 20-40 civarı fazladır. Ağırlıkları 88 kiloya kadar çıkabilir. Gövdeleri uzun olmasına rağmen, bacakları kısadır. Büyük kedi türleri arasında ağaçları en iyi tırmanan türdür. Kısa tüylü parlak kürkü, kısa ve yuvarlak hatlı kulakları, geniş pençelerinde bulunan sivri ve keskin tırnakları anatomik özellikleri arasındadır. Yaşam alanına göre değişen kürk rengi, sarımsı tonlardan kahverengi ve pas rengine kadar uzanır. Postunun üzerinde siyah benekler bulunmaktadır. Bu özellik onları jaguardan ayırmaktadır. Çene ve kafa yapısı küçük, boğazlarının altında siyah noktalardan oluşmuş, çizgi bulunmaktadır. Gövdenin üçte ikisini kuyrukları oluşturmaktadır. Kürkleri üzerinde bulunan benekler, her birinde farklı özellikler taşımaktadır. Melanistik siyah renkli olanları da bulunan  parsların, belirsizde olsa benekleri bulunmaktadır. Duyuları oldukça güçlü, çekingen ve ihtiyatlı davranışları ile dikkat çekerler. Yılın her döneminde çiftleşebilen parsların, dişilerinin gebeliği 98-105 gün arasında sürmektedir. Doğumlarda 2-5 arası yavru doğmakta, yavruların gözleri 10 güne kadar açılmaktadır. Yavrular 2 yaşına kadar anneleriyle kalarak, avlanmayı öğrenirler.     

Leoparların yaşam şekilleri nasıldır?

Gizlenmekte oldukça usta olan parslar, bulundukları yerlere uyum sağlarlar. Gündüzleri uyuyarak geçirip, genellikle geceleri avlanmayı tercih ederler. İnsanlardan uzak yaşamı tercih ederler. Ağaçlara iyi tırmandıkları için, avladıkları hayvanları ağaçlara çıkararak tüketirler. Avlarını daha çok enselerinden yakalayarak, şah damarlarını kesip öldürürler. Avladıkları hayvanlar genellikle antilop ve memelilerdir. Uzak Doğu'da yaşayan türleri balıkta tüketmektedir. Sesleri oldukça güçlü olan parslar, gıcırtılı bir kükreme sesi çıkartırlar. Genellikle tek eşli olarak yaşamayı tercih ederler.

Leoparların yaşadıkları bölgeler nelerdir?

Genellikle ormanlarda, bozkırlarda, çöl ortamında ve yüksek kayalıklarda yaşarlar. Günümüzde yaşam yerleri oldukça daralmıştır. Hem soğuk, hem sıcak yörelerde görülebilirler. Ülkemizde Diyarbakır yöresinde de görülmüştür. Afrika, Hindistan, Çin ve Malezya sık görüldüğü yerler arasında bulunur. Klimanjaro dağlarında bile yaşadıkları görülmüştür. 

Yorumlar