KYK bursu ne zaman yatar 2020? KYK ilk burs ne zaman yatar?

KYK burs ve öğrenim kredisi kazanan öğrenciler merakla burslarının ne zaman hesaplarına yatacağını bekliyor. 2020 KYK burs ve öğrenim kredisi sonuçları açıklanmıştı, öğrenciler şimdi bursun hesaplarına yatacağı günü iple çekiyor. Peki KYK burs yattı mı, öğrenim kredisi ne zaman hesaplara yatıyor?

Google Haberlere Abone ol
KYK bursu ne zaman yatar 2020? KYK ilk burs ne zaman yatar?

Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) 'ndan burs ve öğrenim kredisi hakkı kazanan öğrenciler şimdilerde merakla paraların hesaplarına yatacağı günü bekliyor. Birçok öğrenci, KYK burs ve öğrenim kredisi hesaplara yattı mı ya da ne zaman yatıyor şeklinde merakla soruyor. KYK 2020 burs ve öğrenim kredisi henüz hesaplara yatmadı. KYK burs ve öğrenim kredileri her yıl Ocak ayının ilk haftasından itibaren hesaplara yatıyor.

Burslar, öğrencilere Ziraat Bankası tarafından verilen GençKart hesabına yatıyor. Öğrenim desteği almaya hak kazanan öğrenciler, kendilerine tahsis edilen burs ya da krediyi TC Kimlik Numarasının son hanesine göre ayın 6'sı ve 10'u arasında alabilecek.

Buna göre, TC Kimlik Numarasının son hanesi 0 olanlar her ayın 6'sında, 2 olanlar her ayın 7'sinde, 4 olanlar her ayın 8'inde, 6 olanlar her ayın 9'unda, 8 olanlar her ayın 10'unda ücretlerini alabilecek.

Öğrenim kredisi, Yüksek Öğrenim Kredisi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından T.C. vatandaşı öğrencilere verilir. Öğrenim kredisi, öğrencilere maddi destek sağlamak ve eğitim döneminden sonra geri ödemeli verilen borçtur. Öğrenim kredisinin geri ödenmesiyse  Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yi-ÜFE) artışlarına göre belirlenir.

İLK BURS NE ZAMAN?

Bu yıl ilk defa KYK burs veya kredi almaya hak kazanan vatandaşlar 2019 yılının Kasım ayı sonunda Ekim ve Kasım ayı olmak üzere iki ayın kredi veya burslarını aynı alacak.

KYK Öğrenim Bursu nedir?

KYK Öğrenim Bursu, her ay düzenli olarak başarılı ve muhtaç öğrencilere verilen hibe paradır. Eğitim süresince geri alınamaz. İhtiyaç sahibi öğrencilerin yanında;

  • Şehit ve gazi çocukları,
  • %40'ın üzerinden engeli bulunan,
  • Anne ve babası vefat etmiş,
  • ÖSYM ham puan bazından ilk 100'e giren,
  • Amatör milli sporcu olan,
  • öğrenciler de KYK'dan öncelikli olarak burs alır.

KYK Öğrenim Kredisi veya Bursu Kimlere Verilir?

  • Ön lisans öğrencileri,
  • Lisans öğrencileri,
  • İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okullara dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yaptıran öğrenciler(intibak sınıfında öğrenim kredisi verilmez),
  • Yüksek Lisans (Master) ve Doktora öğrencileri.

KYK Öğrenim Kredisi ve Burs Başvurusu Nasıl Yapılır?

Öğrenci kredileri ve burs başvuruları her yıl Kredi ve Konut Kurumu (KYK) tarafından ilan edilen günde e-devlet yoluyla yapılır. Tarih net olmamakla birlikte, her yıl Ekim ayında her iki kredi ve burs için de aynı ay içinde verilir. Başvuru sırasında ekonomik, sosyal ve eğitim durumu ile ilgili sorular ve alınan cevaplar devlet kurumlarından alınan veriler ile karşılaştırılır ve KYK tarafından değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda başvuru yapan öğrencinin burs mu veya kredi mi alacağı belirlenir.

KYK burs ve kredi taahhütname onayı nasıl yapılır?

Öğrenim kredisine hak kazanan öğrencilerin, KYK tarafından tanınan süre içinde, e devlet üzerinden taahhütnameyi onaylamaları gerekiyor. Taahhütname onayı için mutlaka e devlet web versiyonundan giriş yapılması gerekiyor. 

Öğrenim kredisi taahhütnamesi için e devlet sitesine giriş yaptıktan sonra kendiniz ya da velisi olduğunuz öğrenci için işlem yapmanız mümkün. Ardından gelen ekrandan onay tuşuna basmanız gerekiyor. 

Öğrenim kredesi taahhütnamesini onaylamadan önce mutlaka okumanız gerekiyor. Çünkü öğrenim kredisini kullanma kuralları bulunuyor. Bu kurallardan herhangi bir birini ihlal edenler daha sonra kredi kesintisiyle karşı karşıya kalabilirler. Ayrıca, alınacak kredinin geri ödemesi sırasında yaşanacaklar da yine bu şartnamede yazıyor.

KYK Yurt Başvuru Tarihleri

ÖSYM yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra, yurt başvurularının tarihleri KYK tarafından ilan edilir ve başvurular e-devlet aracılığıyla yapılır. Tarihi belli olmamakla birlikte, yurt başvuruları genellikle her yıl Ağustos ayında yapılır.

KYK Öğrenim Kredisi Alan, Burs Alabilir mi?

Eğitim kredisi kullanan bir öğrenci, öğrenim kredisi alamaz. Öte yandan, KYK dışındaki kurumlardan bursları da etkilemez.

Açık Öğretim Öğrencileri Burs veya Kredi Alabilir mi?

Burs veya kredi Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından sadece örgün öğretim gören öğrencilere verilir.

KYK Katkı Kredisi Nedir?

Katkı kredisi, üniversitede harç ücretini ödemek için verilen bir kredidir. Ancak, 29.08.2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, birinci ve açık öğretim öğrencileri için harç ücreti devlet tarafından kaldırılmıştır bu para devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu nedenle KYK ek bir kredi vermez ve ikinci öğrenciler ise harç ücretlerini kendileri ödemek zorundadır.

KYK Öğrenim Kredisi Hesaplama

Öğrenim kredilesinin enflasyon hesaplaması, kredinin alındığı ayın YI-UFE'si ile mezun olunan yıl ve ayın YI-UFE'ye oranlarına göre  hesaplanmaktadır.

KYKn enflasyonunun hesaplanmasının, ödemenin yapıldığı tarihte değil, bitiş tarihine dayandığı ve öğrenciye çok avantajlı olduğu belirtilmelidir. 

KYK Öğrenim Kredisinden Yararlanamayacak Olan Öğrenciler

Dikey geçiş ve yüksek lisans-doktora hariç, bir yükseköğretim kurumundan mezun olan öğrenciler,

  • Ek süre öğrenim gören öğrenciler, 
  • Sağlık sebebi dışında ön lisans mezunlarından ara vermek suretiyle intibak programına başlayan öğrenciler, 
  • Ön lisanstan lisans öğrenimine geçmek için intibak eğitimi yapan öğrenciler, (intibak programı süresince) 
  • Kredi isteğinde bulunduğu tarihte kayıtlı olduğu öğretim kurumunda bir öğretim yılından fazla başarısız olan veya bir yıldan fazla ara veren öğrenciler, 
  • Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler, 
  • Yabancı uyruklu öğrenciler, 
  • Kurum yurtlarından yurttan süresiz çıkarma cezası alan öğrenciler, 
  • Kesin hükümle mahkum olan öğrenciler, 
  • Açık öğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri,

KYK Öğrenim Kredisi Neden Kesilir?

  • Öğretim kurumundan ayrılması, çıkarılması veya geçici olarak uzaklaştırılması,
  • Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma,
  • Sağlık sebebiyle öğretim kurumuna devam etmemesi,
  • Öğretim kurumunu değiştirmesi esnasında, eski okulunda bir yıldan fazla başarısız olması ya da öğretimine bir yıl ara vermesi,
  • Öğretim kurumunun kapatılması,
  • Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alması,
  • Asgari ücret düzeyinde devamlı gelirle çalışması,
  • Kesin hükümle mahkum olunması.

KYK Öğrenim Kredisi Geri Ödemesi Ertelenebilir mi?

KYK ödemeleri, işsizlik, askerlik, yüksek lisans veya doktora sebepleriyle ertelenebilir. Ayrıca, askerlik hizmeti nedeniyle, askerlik hizmetinin sona ermesine kadar ertelenmektedir. erteleme süresi boyunca Yİ-ÜFE oranları uygulanmaz. Askerlik dışı gecikmeler, ödemesiz dönem için Yİ-UFE oranlarına tabidir. Erteleme talepleri e-devlet yoluyla yapılır.

KYK Öğrenim Kredisi Yapılandırılabilir mi?

Bu sorunun cevabı "evet" ödenmemiş öğrenim kredilerinin borçları yapılandırabilir. Yapılandırma işlemi internet üzerinden www.gib.gov.tr adresinden veya dairesinden şahsen veya posta yoluyla yapılabilir. yapılandırma süreci ile ilgili detaylı bilgi Gelir İdaresi Çağrı Merkezi 444 01 89'dan alınabilir.

Yorumlar