İlkokul kitabında edep dışı ifadeler

İlköğretim okullarında MEB'in tavsiyesiyle okutulan 100 Temel Eser arasında yer alan kitaplardan birinde skandal ifadeler ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
İlkokul kitabında edep dışı ifadeler

Mustafa Güneş | Haber Merkezi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından belirlenen 100 Temel Eser arasında yer alan kitaplardan birinin, çocukların okuyamayacak derecede skandal ifadeler içerdiği ancak buna rağmen kitabın hala okullarda okutulduğu, öğrencilere ödev olarak verildiği ortaya çıktı.

MEB tarafından belirlenen 100 Temel Eser arasında Pertev Naili Boratav'ın "Az Gittik Uz Gittik" isimli masal kitabı da yer alıyor. Ancak kitaptaki masalda yer alan ifadeler görenleri hayretler içerisinde bırakıyor.

Kitapta çocukların hatta büyüklerin bile ağza almayacağı argo ifadeler rastgele kullanılmış. Kitaptaki bu ifadelere rağmen kitabın hala okullarda MEB tarafından tavsiye edilen eserler arasında gösterilmesi tepkilere neden oldu. 

Sosyal medya üzerinden de paylaşılan kitaptaki iğrenç ifalere bazı kullanıcılar tepki gösterdi. Bu şekilde ifadeler içeren bir kitabın okullarda okutulması ya da öğretmenler tarafından ödev olarak verilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten sosyal medya kullanıcısı velilerden bazıları, kitabı daha önce şikayet ettiklerini ancak hala bir cevap alamadıklarını belirtiyor.

Pertev Naili Boratav kimdir?

Pertev Naili Boratav, 1907 yılında Bulgaristan'ın Darıdere kentinde dünyaya gelmiş, Türk Halk Edemiyatı ve Folklorü uzmanı olarak bilinir. Çocukluğu, kaymakam olan babasının görevli olarak bulunduğu Arapsun (bugünkü Gülşehir), Develi ve Mudurnu'da geçti.

1924'te İstanbul'da Kumkapı Fransız Koleji'nde başladığı ortaöğrenimini 1927'de İstanbul Erkek Lisesi'nde tamamladı. 1927-1930 arasında öğrenim gördüğü İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni "Köroğlu Destanı" adlı teziyle bitirdi. Boratav, aynı üniversiteye bağlı Türkiyat Enstitüsü'nde 1932'ye kadar hocası Fuad Köprülü'nün asistanlığını yaptı. Konya Lisesi'nde dört yıllık edebiyat öğretmenliği görevinin ardından kazandığı bir bursla Almanya'ya gitti. Berlin'de folklor konusunda incelemeler yaptı. Boratav, bir yıl kalabildiği Almanya'dan dönünce Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde yeni kurulan Halk Edebiyatı bölümüne doçent olarak atandı. Bunu izleyen yıllarda Anadolu'nun birçok yerini dolaşarak folklor ve halk edebiyatı ürünlerini derledi.

1941'de Behice Boran ve Niyazi Berkes'le birlikte kurduğu Yurt ve Dünya dergisinde incelemelerini yayımlayan Boratav siyasal nedenlerle soruturmaya uğradı. Bölümü kapatılan Boratav daha sonra 1952'de bir Fransız meslektaşının çağrısı üzerine Fransa'ya gitti. Boratav, Türk folkloru ve halk edebiyatı konusundaki çalışmalarını Fransa'da sürdürdü. Türk folklorunu batıda tanıtmak amacıyla yapıtlarını Fransızca, Macarca ve Almanca olarak yayımladı. Ayrıca ünlü Türkoloji bilgini Louis Bazin'le birlikte bir Kırgız destanı olan Er-Töştük'ü (1965) ve Türkmen şairi Mahtumkulu Firaki' nin şiirlerini Fransızca'ya çevirdi. 1972'de Fransa'da Bilimsel Araştırmalar Ulusal Merkezi'nin ödülünü aldı.

Türk halk edebiyatı araştırmaları öncüsü Pertev Naili Boratav 2000 masal, 40 halk hikayesi, çocuk oyunları, türküler, tiyatrolar, şarkılar, fıkralar, şiirlerden meydana gelen zengin bir arşiv kurdu. CNRS, Sedat Simavi, TC Kültür Bakanlığı ödülleri almıştır.

Pertev Naili Boratav'ın Eserleri
Köroğlu Destanı, 1931, 2003.
Folklor ve Edebiyat I, 1939, 1991.
Folklor ve Edebiyat II, 1954, 1991.
Bey Böyrek Hikayesine Ait Metinler, 1939.
Halk Edebiyatı Dersleri, 1943, 2000.
İzahlı Halk Şiiri antolojisi, 1946, 2000.
Halk Hikayeleri ve Halk Hikayeciliği,1946, 2002.
Typen Türkischer Volsmarchen, 1953.
Zaman Zaman İçinde, 1958, 1992.
Le Tekerleme, 1963, 2000.
Az Gittik , Uz Gittik, 1969, 1992.
100 Soruda Türk Folkloru, 1973, 2003.
Nasreddin Hoca, 1996.

Yorumlar

sena But Yaşıma geldim böyle kitap görmedim