ALES başvuruları ne zaman başlıyor? ALES ne zaman yapılacak?

2020 ALES Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ne zaman yapılacak? 2020 ALES sınav giriş kağıdımı ne zaman alabilirim? detaylar haberimizde.

Google Haberlere Abone ol
ALES başvuruları ne zaman başlıyor?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na (ALES) girecek adaylar sınavın ne zaman yapılacağını ve sınav giriş belgelerini ne zaman nereden edineceklerini araştırıyor. 2020 ALES ne zaman yapılacak?

ALES İLKBAHAR NE ZAMAN YAPILACAK?

ALES 2020 İlk Bahar dönemi sınavı başvuruları 13 Mart ile 23 Mart tarihleri arasından alınacak. 23 Mart tarihinde sona erecek olan başvuruların ardından başvuruyu kaçıran vatandaşlar ise 1 Nisan tarihindegeç başvurudan faydalanabilir. 

ÖSYM tarafından açıklanan sınav takvimindeki tarihlere göre 2020-ALES İlkbahar Dönemi sınavı 3 Mayıs 2020 tarihinde yapılacak. ALES 2018 yılından bu yana geçen yıllardan farklı olarak 81 il merkezi ile Lefkoşa’da uygulanacak. Lefkıoşa'da sadece ilk bahar dönemi sınavı uygulanacaktır. Yapılan yeni düzenlemelerle 2020-ALES İlkbahar Dönemi sınavı sözel ve sayısal olmak üzere 2 bölümden oluşacak.

ÖSYM tarafından yapılan resmi açıklama çerçevesinde ALES sınav tarihi 3 Mayıs olarak belirlendi. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına giren adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir. ÖSYM tarafından 81 il ve İlk Bahar dönemine mahsusen Lefkoşa'daki belilenen okullarda ve tarihlerde yapılacak olana ALES İlkbahar Dönemi Sonuçları 28 Mayıs 2020 tarihinde açıklanacak.

ALES YAZ NE ZAMAN YAPILACAK?

Her yıl 3 üç dönem olarak uygulanan ALES önümüzdeki ÖSYM sınav takviminde yine üç dönem olarak açıklandı. Buna göre, ikinci ALES 2020 yılında 20 Eylül tarihinde yapılacak. 24 Temmuz tarihinde başlayacak olan başvurular 6 Ağustos tarihinde sona erecek. Başvuru dönemini kaçıran adaylar 18 Ağustos tarihinde başvurusunu yapabilir. 20 Eylül tarihinde yapılacak olan ALES'in sonuçları ise 15 Ekim tarihinde açıklanacak.

ALES SONBAHAR BAŞVURULARI NE ZAMAN?

ÖSYM tarafından yapılan son ALES sınavı her yılın son bahar döneminde uygulanıyor. 81 ilde yapılacak olan ALES 2020 başvuruları 9 Ekim ile 19 Ekim tarihleri arasında alınacak. Başvuruyu kaçıran adaylar 27 Ekim tarihinde geç başvuru tarihinden faydalanarak başvurusunu yapabilir. 29 Kasım 2020 tarihinde uygulanacak olan ALES 2020 sonuçları ise 24 Aralık 2020 tarihinde açıklanacak.

Yorumlar