ECB parasal genişleme musluğunu kıstı

-Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi faiz oranlarını değiştirmezken varlık alım programının süresini uzattı. Banka varlık alım miktarını ise düşürdü

Google Haberlere Abone ol
ECB parasal genişleme musluğunu kıstı

FRANKFURT (AA) - Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentisi doğrultsunda faiz oranlarını değiştirmezken, varlık alım programını Eylül 2018'e kadar uzattı, varlık alım miktarını ise düşürdü.

ECB'den yapılan açıklamada, Yönetim Konseyinin bugünkü toplantısında faiz oranlarını sabit tutma kararı aldığı belirtilerek, politika faizinin sıfırda, mevduat faizinin yüzde eksi 0,40'ta ve marjinal fonlama faizinin yüzde 0,25'te bırakıldığı ifade edildi.

Açıklamada, faiz oranlarının uzun bir süre ve varlık alım programının ötesinde mevcut seviyelerde kalmaya devam etmesinin beklendiği kaydedildi.

Varlık alım programının Eylül 2018'e kadar uzatıldığı aktarılan açıklamada, Aralık 2017'e kadar aylık 60 milyar avro olan net varlık alım miktarının ise Ocak 2018'den itibaren aylık 30 milyar avro seviyesinde Eylül 2018 sonuna kadar devam edeceği bildirildi.

Programın gerekmesi halinde daha da uzatılabileceği ifade edilen açıklamada, görünümün daha az elverişli hale gelmesi ya da mali koşulların enflasyon yolunda sürekli bir düzeltmeye doğru ilerleme ile tutarsız hale gelmesi durumunda ECB Yönetim Konseyinin programın boyutunu veya süresini artırmaya hazır olduğu kaydedildi.

Öte yandan, ECB Başkanı Mario Draghi TSİ 15.30’da düzenlenecek basın toplantısında konuşacak, ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayacak.

Yorumlar