ECB Başkanı Draghi:

- ECB Yönetim Konseyi, döviz kuru ve finansal koşullardaki gelişmelerin enflasyon görünümüne olası etkilerini takip etmeyi sürdürecek - "(ABD'nin gümrük vergisi) Yönetim Konseyi olarak tek taraflı kararların tehlikeli olduğunu ve uzlaşmazlıkların çok taraflı çerçevede tartışılması gerektiğini düşünüyoruz"

Google Haberlere Abone ol
ECB Başkanı Draghi:

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, "ECB Yönetim Konseyi, döviz kuru ve finansal koşullardaki gelişmelerin enflasyon görünümüne olası etkilerini takip etmeyi sürdürecek." dedi.

Draghi, ECB faiz kararının açıklanmasının ardından Frankfurt'ta düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Bugün gerçekleştirilen ECB Yönetim Konseyi toplantısında, politika faizini sıfırda, mevduat faizini yüzde eksi 0,40'ta ve marjinal fonlama faizini de yüzde 0,25'te sabit tutma kararı alındığını anımsatan Draghi, "Faiz oranlarının varlık alım programının ötesinde uzun bir dönem mevcut seviyelerinde devam etmesini bekliyoruz." diye konuştu.

Draghi, aylık net varlık alım miktarının enflasyon hedefine uyumlu biçimde 30 milyar avro seviyesinde eylül sonuna kadar devam edeceğini, gerekli görülmesi durumunda daha da uzatılabileceğini söyledi.

Daha önceki toplantı bildirilerinde yer alan "gerektiği durumda varlık alımı miktarının artırılabileceği" yönündeki ifadenin çıkartılmasıyla ilgili Draghi, bu ifadenin 2016 yılında kullanılmaya başlandığını, günümüzde durumun değiştiğini ve ifadeyi kaldırma kararının oy birliğiyle alındığını anlattı.

Yeni tahminlerinde Avro Bölgesi ekonomisinin geniş tabanlı ve güçlü bir büyüme ivmesinde olduğuna dikkati çeken Draghi, bu durumun ECB'nin orta vadede yüzde 2'nin hemen altında ancak yüzde 2'ye yakın seviyedeki enflasyon hedefini desteklediğini dile getirdi.

Aşağı yönlü risklerin yükselen korumacılık, döviz ve diğer finansal piyasalardaki gelişmeler gibi küresel etkenlerden kaynaklandığını anlatan Draghi, "ECB Yönetim Konseyi, döviz kuru ve finansal koşullardaki gelişmelerin enflasyon görünümüne olası etkilerini takip etmeyi sürdürecek." değerlendirmesinde bulundu.

Draghi, ECB'nin son çalışmalarında, Avro Bölgesi'nin 2018'de yüzde 2,4, 2019'da yüzde 1,9, ve 2020'de yüzde 1,7 büyüyeceği tahmininde bulunulduğunu ifade etti.

Para politikası tedbirlerinden tam olarak faydalanmak için diğer politika alanlarında da adımlar atılması gerektiğini dile getiren Draghi, Avro Bölgesi ülkelerinde yapısal reformlar uygulanarak dayanıklılığın arttırılması, işsizliğin düşürülmesi gerektiğini söyledi.


- ABD'ye eleştiri


ABD'nin çelik ve alüminyuma ilave gümrük vergisi uygulama planıyla ilgili Draghi, "Bu gibi tedbirlerin hızlı etkileri büyük olmaz. Yönetim Konseyi olarak tek taraflı kararların tehlikeli olduğunu ve uzlaşmazlıkların çok taraflı çerçevede tartışılması gerektiğini düşünüyoruz. Müttefiklerinize gümrük vergisi koyarsanız düşmanlarınıza ne olur?" ifadesini kullandı.



Yorumlar