ECB Başkanı Draghi:

- "(ECB) Bugünkü kararları, enflasyon oranlarının orta vadede yüzde 2'nin altında ancak yüzde 2'ye yakın seviyelere doğru sürekli bir yakınsamayı sağlamak için gerekli olan uygun finansman koşullarını korumak için aldı" - "Altta yatan enflasyon baskılarının orta vadede manşet enflasyondaki gelişmeleri desteklemeye devam etmesi için geniş bir parasal teşvik gerekli olmaya devam ediyor" - "Bugünkü kararlar oy birliğiyle alınmadı"

Google Haberlere Abone ol
ECB Başkanı Draghi:

FRANKFURT (AA) - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, bankanın, bugünkü kararları, enflasyon oranlarının orta vadede "yüzde 2'nin altında ancak yüzde 2'ye yakın" seviyelere doğru sürekli bir yakınsamayı sağlamak için gerekli olan uygun finansman koşullarını korumak için aldığını bildirdi.

Draghi, ECB faiz kararının açıklanmasının ardından Frankfurt'ta düzenlenen basın toplantısında, düzenli ekonomik ve parasal analizlere dayanarak bugün enflasyon görünümünü, görünümün etrafındaki riskleri ve para politikası duruşunu kapsamlı bir şekilde değerlendirdiklerini söyledi.

Yönetim Konseyi'nin fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda anahtar faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldığını belirten Draghi, faizlerin uzun süre için "mevcut" seviyelerde kalmasını beklediklerini kaydetti.

Varlık alım programının yıl sonuna kadar aylık 60 milyar avro seviyesinde devam edeceğini bildiren Draghi, programın Ocak 2018 itibarıyla aylık 30 milyar avro seviyesinde Eylül 2018’e kadar süreceğini ve gerekmesi halinde programın daha da uzatılabileceğini vurguladı.

Draghi, bankanın, bugünkü kararları, enflasyon oranlarının orta vadede "yüzde 2'nin altında ancak yüzde 2'ye yakın" seviyelere doğru sürekli bir yakınsamayı sağlamak için gerekli olan uygun finansman koşullarını korumak için aldığını söyledi.


- "Ekonomik görünüm ile enflasyonun gidişatı hala para politikasının desteğine bağlı"


Mario Draghi, "Varlık alımlarının yeniden kalibre edilmesi, enflasyon oranlarının kademeli olarak enflasyon hedefimize doğru yaklaşmasına yönelik artan güvenini yansıtıyor." dedi.

Yerel fiyat baskılarının hala hareketsiz olduğunu ve ekonomik görünüm ile enflasyonun gidişatının hala para politikasının desteğine bağlı kaldığını vurgulayan Draghi, altta yatan enflasyon baskılarının orta vadede manşet enflasyondaki gelişmeleri desteklemeye devam etmesi için geniş bir parasal teşvikin gerekli olmaya devam ettiğini söyledi.


- "Avro Bölgesi büyüme görünümünü çevreleyen riskler genel olarak dengeli"


ECB Başkanı Draghi, gelen bilgilerin, Avro Bölgesi'nde güçlü bir ekonomik genişlemenin devam ettiğine işaret ettiğini belirterek, "En son gelen veri ve anket sonuçları, bu yılın ikinci yarısında hız kesmeyen bir büyüme eğilimine işaret ediyor. Para politikası önlemleri, borç azaltma sürecini kolaylaştırdı ve iç talebi desteklemeye devam etti." ifadelerini kullandı.

Avro Bölgesi büyüme görünümünü çevreleyen risklerin genel olarak dengeli seyrettiğini kaydeden Draghi, "Bir yandan, son dönemde gelişmekte olan güven göstergelerinde görülen güçlü döngüsel ivme, daha da olumlu büyüme sürprizlerine neden olabilir. Öte yandan, aşağı yönlü riskler öncelikle küresel faktörlere ve döviz piyasalarındaki gelişmelere bağlı kalmaya devam etmektedir." şeklinde konuştu.

Orta vadede enflasyon dinamiklerini destekleme açısından hala çok büyük miktarda parasal uyumlaştırmanın gerekli olduğunu vurgulayan Draghi, "Görünüm daha az elverişli hale gelirse ya da mali koşullar enflasyonda sürekli bir düzeltmeye doğru ilerleme ile tutarsız hale gelirse büyüklük ve süre açısından varlık alım programımızı artırmaya hazırız." dedi.

Draghi, önceki toplantılarda olduğu gibi para politikası önlemlerinin tümünden faydalanabilmek için diğer politika alanlarının ekonomik büyümeye daha kararlı bir şekilde katkıda bulunması gerektiğini söyledi.


- "Aylık alımlardaki düşüş parasal genişlemeden çıkış anlamına gelmiyor"


Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Draghi, bugünkü toplantıda, varlık alık programının kompozisyonunu ve para politikasına ilişkin alternatif senaryoları tartışmadıklarını bildirdi.

Bugünkü kararların oy birliğiyle alınmadığını, toplantıda farklı fikirler olduğunu belirten Draghi, varlık alım programının yeterince esnek ve ucunun açık olduğunu, aniden durmayacağını söyledi.

Aylık alımlardaki düşüşün parasal genişlemeden çıkış anlamına gelmediğine işaret eden Draghi, bunun sadece varlık alım programının boyutunu azaltmak anlamına geldiğini kaydetti.

Draghi, Katalonya’daki gelişmelere ilişkin de, "Bu konuda riskler üzerine yorum yapmak çok zor. Katalonya’daki olayların finansal istikrara ilişkin risk oluşturup oluşturmaması konusunda bir şey söylemek için çok erken." ifadelerini kullandı.


Yorumlar