e-Devletten pasaport no sorgulama ehliyet numarası öğrenme işlemi nasıl yapılır?

e-Devletten pasaport no sorgulama ehliyet numarası öğrenme işlemi nasıl yapılır. Vatandaşlar artık devlet kapılarına gitmeden internet ortamından pasaport ve sürücü belgesi başvuru durumunu e-Devlet Kapısı üzerinden öğrenebilecek. Peki Pasaport numara sorgulama işlemi nasıl yapılıyor?

Google Haberlere Abone ol
e-Devletten pasaport no sorgulama ehliyet numarası

e-Devletten pasaport no sorgulama ehliyet numarası öğrenme işlemi nasıl yapılır? Vatandaşların devlet kapılarında günlerce dolaşmasının önüne geçerek onlarca hizmeti internet ortamından online bir şekilde sunan e-Devlet Kapısı iki önemli hizmeti daha faaliyete geçirdi. Vatandaşların eskiden Emniyet Müdürlükleri'ne giderek çıkıp çıkmadıklarını sordukları pasaport ve ehliyetler için artık yorulmaya gerek yok. e-Devletten pasaport no sorgulama ehliyet numarası öğrenme işlemi nasıl yapılır?

Her iki hizmetin de gerçekleşip gerçekleşmediğini evden ya da iş yerinden interneti olan herhangi bir bilgisayardan anında sorgulamak mümkün. Bunun için sadece TC Kimlik Numarası ve bir e-Devlet Şirfenizin olması yeterli.

Vatandaşlar artık Pasaport ve sürücü belgesi başvuru durumunu e-Devlet Kapısı üzerinden sorgulayabilecek. Pasaport ve sürücü belgesi başvuru durumu e-Devlet'ten sorgulanabilecek. www.turkiye.gov.tr sitesinde yer alan bilgiye göre, e-Devlet Kapısı üzerinde yeni hizmetler kullanıma sunuldu.Buna göre, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce sunulan hizmetlerden pasaport ve sürücü belgesi başvuru durumu sorgulama işlemleri, e-Devlet üzerinden yapılabilecek.

SRC BELGESİ DE ARTIK e-DEVLET KAPISI'NDA

E-devlet giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan ekrana Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yazmalısınız. Aram kısmına bakanlığın adını yazdıktan sonra, bu bakanlığa ait olan tüm e-devlet uygulamaları listelenecektir. Bu uygulamaların arasından mesleki yeterlilik belgesi işlemlerini seçerek, SRC belgesine başvur linkine tıklamanız gerekir. Kısa yoldan bu başvuru linkine ulaşmak için e-devlet sistemine girdikten sonra ana sayfada yer alan arama kısmına “muafiyetli SRC belgesi başvuru” yazabilirsiniz.

Bu linke tıkladıktan sonra karşınıza başvuru ekranı gelecektir. Bu ekranda yer alan istenilen belge türünü seçmeniz gerekir. Burada SRC-1 uluslararası yolcu taşımacılığı, SRC-2 yurt içi yolcu taşımacılığı, SRC-3 uluslararası eşya taşımacılığı ve SRC-4 yurt içi eşya taşımacılığı seçenekleri bulunur. Hangi türden SRC belgenizi almak istiyorsanız, o türü seçerek devam edin.

Alt kısımda yer alan ehliyet ili ve ehliyet ilçesi kısımlarını doldurun. Ehliyetinizin üzerinde yer alan yani ehliyetinizi aldığınız il ve ilçeyi, bu kısma girmeniz gerekir.

Hemen alt kısımda yer alan ehliyet belge numarası kısmına ise eski ehliyetliler için ön yüzde yer alan belge numarasını, yeni ehliyetliler için yine ön yüzde yer alan 5 haneli numarayı girmeniz gerekir.

Son olarak da ehliyet belge seri numarasını girmelisiniz. Bu seri numarası yeni ehliyetlerde arka yüzün sağ alt köşesinde bulunan harf ve rakamlardan oluşan numaradır. Eski ehliyetlerde ise yine ehliyetin arka kısmındaki sağ üst köşede bulunan harf ve rakamlardır.

Yukarıdaki bilgileri girdikten sonra iletişim bilgileri kısmında yer alan cep telefonu bilgilerinizi de girin ve “başvur” kısmına tıklayın.

Bu başvuru işleminin ardında, sisteme kayıtlı olan cep telefonu numaranıza, yatırmanız gereken harç bilgileri gelecektir. İstenilen harç tutarını ödedikten sonra yine e-devlet sistemine girerek, SRC belgesi düzenleme uygulamasına gitmeniz ve belgenizi düzenleyerek çıktısını almanız gerekir. Bu işlemlerin ardından SRC belgenize, çok kısa bir süre içinde ve kolaylıkla ulaşmış olursunuz. E-devlet giriş yaparak bu belgeyi alabilmek için ehliyetinizi 2003 yılından önce almış olmanız gerekir.

Ehliyetinizi 2003 yılından sonra aldıysanız, e-devlet üzerinden SRC belgesi alamazsınız. Bu belgeyi alabilmek için hem eğitimlere katılmanız hem de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından açılan sınavlara girmeniz gerekir. Sınavda ve eğitimlerde başarılı olduktan sonra kart ücretinizi yatırabilir ve belgenizi almak için 3 ay beklemek zorunda kalmadan, e-devlet üzerinden çıktı alabilirsiniz. E-devlet sisteminden çıktısını aldığınız SRC belgesi barkodludur ve tüm kurumlarda, resmi olarak kullanılabilirler.

SRC BELGESİ NEDİR?

Src belgesi ticari amaçlı araçları kullanacakların sahip olması gereken bir belge türüdür. Gerçekte “Sürücü” ifadesinin kısaltılmış halidir. Resmi adı Mesleki yeterlilik belgesidir. Bu belge olmadan ticari araç kullanmak ceza nedenidir. Eğer kullanırsanız ceza ödemek zorunda kalırsınız. Bu cezayı hem araç sürücüsü hem de araç sahibine ceza kesilir.

SRC BELGESİNİ KİMLER ALABİLİR?

Ehliyetinizin veriliş tarihi 25 Şubat 2003’ten önce ise sınava girmeden veya herhangi bir SRC eğitimi almadan SRC belgesini alabilirsiniz. 

SRC BELGESİ İÇİN YAŞ SINIRLAMASI VAR MI?

66 yaşından gün almamış olmak gerekiyor(Bu yaş sınırı daha önce 63 iken son değişiklikle 66’ya çıkarılmıştır).

SRC BELGESİ SINAVI NASIL YAPILIR?

Src sınavı ülkemizde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. SRC belgesi alabilmek için Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurumlara başvuru yapmanız gerekmektedir.

SRC SINAVINDAN KAÇ PUAN ALMAK GEREKİYOR?

-Src sınavında toplam 50 soru sorulmaktadır. 
-Bu elli sorudan 30 tanesini yapmak suretiyle 60 puan alınması gerekir. 
-Her sorunun değeri 2 puandır.
-Yanlış cevaplar doğru cevapları götürmüyor.

PASAPORT NUMARASI SORGULAMA LİNKİ


 

Yorumlar

Haci köprücü Yeni passport