Halk Kütüphanesi artık e-Devlet Kapısı'nda

Halk Kütüphanesi artık e-Devlet Kapısında... Halk Kütüphanelerine giderek kitap kiralamak isteyen vatandaşlar artık e-Devlet üzerinden bu hizmetten faydalanabiliyor. Peki e-Devlet'ten halk kütüphanesine nasıl üye olunuyor. İşte detaylar:

Google Haberlere Abone ol
Halk Kütüphanesi artık e-Devlet Kapısı'nda

Halk Kütüphanesi artık e-Devlet Kapısı'nda... Şimdiye kadar sayısız hizmeti e-Devlet Kapısı üzerinden sunan devlet, şimdi de Halk Kütüphanesi'ni ayağımıza kadar getiriyor. Artık şehir merkezlerindeki ya da şehrin dışında bulunan Halk Kütüphanesi'ne kadar giderek kitap almanıza gerek yok. Bu işlemleri internet üzerinden hatta cep telefonunuzdan bile yapmak mümkün.

e-KÜTÜPHANE İLE NELER YAPILABİLİR

e-Devlet üzerinden veya “Kütüphanem Cepte” mobil uygulaması aracılığıyla e-Devlet portalına bağlanarak, istediğiniz Halk Kütüphanesine “e-Üyelik” yapabilir, anında “e-kitaplara” erişebilir, katalog taraması yapabilir, ödünç aldığınız kitapların süresini uzatabilir, üyelik bilgilerinizi güncelleyebilir, kayıt yaptırdığınız Halk Kütüphanesini değiştirebilir ve bütün Halk Kütüphanelerinin hizmet bilgilerine erişebilirsiniz.

e-DEVLET HALK KÜTÜPHANESİNE ÜYELİK NASIL YAPILIR? RESİMLİ ANLATIM

Halk Kütüphanesine “e-Üyelik” yapmak ve Halk Kütüphanesi Hizmetlerinden faydalanabilmek için e-Devlet Kapısı'na TC Kimlik No'nuzu ve şifrenizi kullanarak giriş yapmalısınız.

Resimli Anlatım -1: E Devlet Kapısı Arama Ekranı

Resimli Anlatım-1'de gördüğünüz şekilde arama satırına "Kütüphane" yazıyoruz. Karşımıza bazı seçenekler çıkıyor. Buradan hemen ilk seçeneğe tıklıyoruz. Ve karşımıza Resimli Anlatım-2'deki ekran çıkıyor.


Resimli Anlatım-2: Başvuru Formu

Resimli Anlatım-2'de önümüze çıkan formu eksiksiz bir şekilde dolduruyoruz. Öncelikle kurallara uygun bir resim yüklememiz gerekiyor. Resmi yükledikten sonra hangi il ya da ilçedeki kütüphaneye üyelik yapmak istediğimiz şeklinde sorular karşımıza çıkacak. Bu soruları da eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra karşımıza aşağıda görülen Resimli Anlatım-3 ekranı gelecek. 


Resimli Anlatım-3: Formu Bitirme Ekranı

Karışımıza çıkan Resimli Anlatım-3'te görülen "Sözleşmeyi okudum kabul ediyorum" seçeneğini tıklıyoruz. Daha sonra "Başvur" butonuna basarak başvuru işlemlerini tamamlamış oluyoruz.

e-Devlet Kapısı Kütüphane Şifresi Nasıl alınır?

Bundan sonra ise e-Devlet Kapısı formu doldururken belirttiğimiz e-Posta adresimize kullanıcı adı ve şifre gönderecek.

Belirtmiş olduğunuz e-posta adresine gönderilecek kullanıcı adı ve şifreyle aşağıdaki hizmetlere ulaşabilirsiniz.

(e-posta adresinize kullanıcı adı ve şifresi gelmediği takdirde, kayıt yaptırdığınız kütüphane ile iletişime geçiniz): 

1. https://koha.ekutuphane.gov.tr adresinden giriş yaparak halk kütüphanelerinden katalog tarama yapabilir, kütüphane iletişim adreslerine erişebilir, kişisel bilgilerinizi güncelleyebilir ve e-kitaplardan yararlanabilirsiniz.

2. Kütüphanem Cepte adlı IOS ve Android uygulamayı indirerek, kullanıcı adı ve şifreyle giriş yaptığınız takdirde aynı hizmetleri bu uygulama üzerinden de yapabilirsiniz.

3.Kütüphane üyelik kartınızı üye olmuş olduğunuz kütüphaneden alabilirsiniz.

KÜTÜPHANELERE ÜYELİK ŞARTLARI NELERDİR?

e-Devlet Kapısı üzerinden Kütüphane üyeliğinin bazı kuralları ve şartları var. Bunlar sırasıyla şöyle:

Kütüphane Kuralları Sözleşmesi 

Genel Kurallar:
Kütüphaneye girerken cep telefonları sessiz konumda tutulur ve içeride kullanılmaz.
Kütüphaneye su dışında hiçbir yiyecek ve içecek ile girilmez.
Gürültüye sebep olacak her türlü davranıştan kaçınılır.
Kütüphane içinde tütün ve tütün mamulleri içilmez.
Kütüphane materyallerine ve eşyalarına zarar verilmez.
Kullanıcılar kendi eşyalarından sorumludurlar. Kaybolan ya da çalınan eşyalardan Kütüphane Müdürlüğü sorumlu tutulamaz.

e-Devlet Kapısı üzerinden Halk Kütüphanesi'nden ödünç kitap almanın kuralları ise şöyle:

Kullanıcılar üye kartı veya TC Kimlik numarasını (yabancı kullanıcılar için yabancı kimlik numarasını) gösterir belge ile ödünç alma işlemini gerçekleştirir.
Kullanıcılara danışma kaynakları ve sıklıkla aranan materyaller kütüphane dışına çıkarılamaz.
Kullanıcılara bir seferde üç kitap, üç kitap dışı materyal olmak üzere en fazla altı materyal ödünç verilir.
Ödünç verme süresi kitaplar için 15 gün, kitap dışı materyaller için 7 gündür.
Ödünç alınan eserlerin zarar verilmeden zamanında iadesi esastır.
Üzerinde süresi dolmuş materyal bulunan kullanıcılara, üzerlerindeki materyalleri iade etmedikçe, yeni materyal ödünç verilemez.
Zamanında iade edilmeyen materyaller için, ilgiliye e-posta, SMS ve mektup ile hatırlatmada bulunularak, iade edilmesi istenir.
İade edilmeyen, kullanılmayacak derecede yıpratılan ya da kaybedilen materyaller için kütüphane yönetimi tarafından, eserin piyasadan temin edilmesi, temin edilemiyorsa rayiç bedelini ödenmesi istenebilir.

E-DEVLET GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ

Yorumlar