e-Beyanname Giriş 2020: Nedir, nasıl giriş yapılır, kimler e beyanname verebilir?

E beyannamenin ne olduğunu merak eden vatandaşlar için e-beyanname nedir ve nasıl kullanılır sorularının yanıtını araştırdık

Google Haberlere Abone ol
e-Beyanname Giriş 2020: kimler beyanname verebilir

e-Beyanname Giriş 2020; ile ilgili vatandaşların merak ettikleri bütün soruların cevaplarını bu makalemizde derledik. Merak edilen sorulardan bazıları şunlardır: E-Beyanname nedir, kimler kullanır, nasıl kullanır, nasıl hazırlanır, hangi kurumlar kullanmak zorunda? İşte cevaplar:

Maliye Bakanlığı’na bağlı olan Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan e-beyanname sistemi vergi ödemekle mükellef olan vatandaşların işini kolaylaştırmak için kurulmuştur. Normal şartlarda vergi mükellefinin vergi dairelerine ulaştırması gereken beyannamelerin elektronik ortamda işlenmesi işlemidir. Bu durumda vergi dairelerindeki iş yükünün hafifletilmesi, maliyet oranının azaltılması, hata oranının minimize edilmesi ve dosyaların arşivlenmesi gibi işlemlerin ortadan kaldırılması hedeflenmiştir.

E-BEYANNAME KİMLER KULLANABİLİR?

E-beyanname yalnızca serbest muhasebeci, mali müşavir, belediye, belediyeye bağlı işletmeler, özel sermayeli işletmeler, noter ve kamu iktisadi kuruluşları tarafından kullanılır.

E-BEYANNAME NASIL KULLANILIR?

E beyanname nasıl kullanılır? E-beyanname sistemini kullanabilmek için izlenmesi gereken adımlar bulunmaktadır. Ve bazı programları kullanmanız gerekmektedir. Bilgisayarınıza yükleyeceğiniz bu programlar aracılığıyla e beyannamelerinizi vergi dairelerine kolaylıkla gönderebilirsiniz. Öncesinde yapılması gereken ise vergi dairesine başvurmaktır. Gerçek kişilerin bizzat, tüzel kişilerin ise kanunu temsilcileri yoluyla Elektronik Beyanname Gönderme Aracılık Yetkisi Talep Formunu doldurarak başvurmaları gerekmektedir.

Vergi dairenize başvurup onay aldıktan sonra programı bilgisayarınıza indirmeniz gerekmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde gerekli program bulunmaktadır. Söz konusu program aynı zaman çok işlevsel olup yüklendiği bilgisayarlara ağır yük yüklememekte ve hemen hemen her bilgisayarda kolaylıkla çalışabilmektedir.

E-BEYANNAME HAZIRLAMA

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde bulunan gerekli programlar indirildikten sonra yardımcı kullanma kılavuzu ile işlevsel hale getirilebilir. Söz konusu programlar yüklendikten sonra beyannamelerinizi istediğiniz gibi oluşturabilirsiniz. E beyanname oluştururken gerekli olan bilgilerin hazır olması kullanıcı için büyük fayda sağlamaktadır. Öte yandan hazırlanan beyannamenin siteye yüklenmesi unutulmamalıdır. Beyannamenin Vergi Dairesi Başkanlığı’nın sitesine yüklenmesi için siteye öncelikle kayıt olunmalı. Kullanıcı adı ve şifrenizle yapacağınız girişin ardından menüleri kullanarak belgeleri siteye yükleyebilirsiniz. Gönderdiğiniz beyannameler vergi dairesi tarafından incelenecek olup hata ve yanlışlar varsa ilgili kişiye düzeltilmesi için tekrar gönderilir. Beyannamede herhangi bir sorun yok ve onay almış ise mükellefe tahakkuk fişi internet ortamından gönderilecektir. Bu fiş PDF dosyası olarak gönderilecektir.

E-Beyanname sayesinde gönderilecek olan belgeler ise şöyledir:

Noter Harçları Vergisi,

MEP İştirakçileri Kurumlar Vergisi,

KDV,

ÖTV,

Banka Muameleleri Vergisi,

Sigorta Muameleleri Vergisi,

Damga Vergisi,

Kurumlar Vergisi,

Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu Kesintisi,

Özel İletişim Vergisi,

Şans Oyunları Vergisi,

Yıllık Gelir Vergisi,

Muhtasar Beyanname

ve KKDF

Yorumlar