Dünyada ilk: Yarı insan yarı maymun

Daha önce genetiği değiştirilmiş bebek skandalıyla dünya genelinde şaşkınlığa neden olan Çin yeni bir skandalla çalkalanıyor. İsponyol bilim adamları Çin'de yarı insan yarı maymun canlı ürettiler. Yapılan çalışmayı, "insanlar için ihtiyaç duyulan organ naklini kolaylaştırmak istedik" şeklinde savunan bilim adamlarının kararı dünya genelinde tartışılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Dünyada ilk: Yarı insan yarı maymun

İspanyol bilim insanı Carlos Izpisua Belmonte liderliğinde, Çin'de insan-maymun melezi kimera üretildi. Maymun embriyosuna insan kök hücrelerinin enjekte edilmesi ile üretilen kimera "doğmadan" deney durduruldu.

Bilim insanları, etik kaygılardan ve insan kök hücrelerinin beyne ulaşmasından korkulduğu için deneyin durdurulduğunu açıkladı.

Bilim insanı Belmonte, bu tür deneyler İspanya'da yasak olduğunu için Çin'de bunun üzerine çalıştığını aktardı.

Technology Review, deneyin amacının "tamamen insan hücresinden oluşan karaciğer ve böbrek gibi organların üretimi için hayvanları kullanmak" olduğunu belirtti.

Daha önce Belmonte ile çalışan bilim insanı Pablo Ross ise, maymunlarda insan organları üretmenin mümkün olmadığını kaydetti. Ross, bu deneyin ancak evrim çalışmaları için mantıklı olduğunu ifade etti.

Birçok bilim dergisi ise, bu tip deneyler için gerekli yasal zemin oluşturulmadığı için, bu deneylerin suistimal edilebileceğinin altını çizdi.

Yorumlar