Malavi'nin yeni devlet başkanı Peter Mutharika

Malavi'de 20 Mayıs'ta yapılan seçimlerin galibi Peter Mutharika oldu. Yüksek Mahkeme'nin Devlet Başkanı Joyce Banda'nın itirazını reddetmesiyle Mutharika ülkenin yeni lideri olarak yemin etti. Mutharika'nın Demokratik İlerleme Partisi oyların...

Google Haberlere Abone ol
Malavi'nin yeni devlet başkanı Peter Mutharika

Malavi'de 20 Mayıs'ta yapılan seçimlerin galibi Peter Mutharika oldu. Yüksek Mahkeme'nin Devlet Başkanı Joyce Banda'nın itirazını reddetmesiyle Mutharika ülkenin yeni lideri olarak yemin etti.

Mutharika'nın Demokratik İlerleme Partisi oyların yüzde 36,4'ünü alırken, 2 yıldır ülkeyi yöneten Banda'nın Halk Partisi oyların yüzde 20,2'sini alarak seçimlerden 3.üncü parti olarak çıktı.

Sahraaltı Afrika ülkesi Malavi'nin yeni lideri Mutharika, 2012'de kalp krizinden ölen Bingu wa Mutharika'nın kardeşi. Dünyanın en fakir ülkelerinden olan Malavi'de hükümet bütçesinin yaklaşık yüzde 40'ı yabancı yardımlara bağlı.

Malavi'nin Güneydoğu kasabası olan Mangochi'de sandıkların yeniden sayılmasını isteyen kalabalığı polis, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile dağıtmıştı.

Malavi'de lideri bir vaiz olan Lazarus Chakwera 'nın Malavi Kongre Partisi ise yüzde 27,8 oy alarak seçimlerden ikinci parti olarak çıktı.

Malavi'nin 5. liderini belirleyen yaklaşık 7 milyon insanın sandıklara kayıt yaptırdı seçimlerde devlet başkanı yanında ilk olarak yerel hükümetler ve parlamento seçimleri de yapıldı.

Kardeşinin döneminde Dışişleri Bakanı olan Mutharika ülkeyi 5 yıl yönetecek. CİHAN

Yorumlar