İranlı vekillerden ABD'ye üniformalı gönderme

ABD Devlet Başkanı Trump'ın İran Devrim Muhafızları'nı 'yabancı terör örgütü' sınıfına sokmasına tepki gösteren İran Cumhurbaşkanı Ruhani, bunun bir hata olduğunu vurgulayıp baskının sürmesi halinde IR8 santrifüjü üretimine başlayacaklarını duyurdu. İranlı milletvekilleri ise bugün ABD’nin kararını protesto etmek için açık oturum düzenledi. Oturuma katılan milletvekillerinin çoğunluğu devrim muhafızlarının üniforması ile salona geldi.

Google Haberlere Abone ol
İranlı vekillerden ABD'ye üniformalı gönderme

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran Devrim Muhafızları'nı 'yabancı terör örgütü' olarak tanımlamasına tepki gösteren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran'a baskının sürmesi halinde IR8 adı verilen ve yeni model uranyum zenginleştirmede kullanılan santrifüjler geliştireceklerini duyurdu.

Ruhani, Ulusal Nükleer Günü’nde televizyonlardan canlı yayınlanan konuşmasında İran Devrim Muhafızları’nı şu sözlerle savundu: “Muhafızlar halkımızı, devrimimizi korumak için hayatlarını feda etti. Bugün Muhafızlara kin duyan ABD onları kara listeye aldı.”

ABD’nin bu bir ilk niteliğindeki kararını ‘hata’ olarak niteleyen Ruhani, “Bu hata İranlıların birlik olmasını sağlayacak ve Muhafızlar ülkede daha popüler hale gelecek. Amerika bölgede teröristleri bir araç olarak kullandı ama Muhafızlar Irak’tan Suriye’ye kadar birçok yerde bu teröristlerle savaştı” ifadelerini kullandı.

Ruhani son olarak ABD liderliğine de seslendi: “Siz söylüyorum, bize baskı kurmaya devam ederseniz IR8 gelişmiş santrifüjleri üreteceğiz.”

ABD yönetimi dün İran Devrim Muhafızları'nı 'yabancı terör örgütü' listesine almış, ilk kez yabancı bir devletin silahlı kuvvetlerini resmen 'terör örgütü' olarak yaftalamıştı.

Bu arada Fars habere ajansına göre İran Parlamentosu bugün ABD’nin kararını protesto için açık oturum düzenledi. Birçok milletvekili, muhafızların üniformasını giyerek oturuma katıldı.

Yorumlar