ABD PKK liderlerinin başına 12 milyon dolar ödül koydu

Terörle mücadele konusunda şu ana kadar Türkiye'nin aleyhine faaliyetler yürütmekle suçlanan ABD beklenmedik sürpriz bir hamle yaptı. ABD PKK elebaşlarından Murat Karayılan, Cemil Bayık ve Duran Kalkan'ın bulunmasına yardımcı olacak kişilere para ödülü vereceğini açıkladı. Açıklamada, Murat Karayılan'ı ihbar edenlere 5 milyon dolar para ödülü verileceği belirtildi. Toplamda üç isim için ayrılan para ödülünün miktarı ise 12 milyon dolar. Peki, ABD'nin başlarına ödül koydu bu isimler kimdir? Cemil Bayık kimdir, Murat Karayılan kimdir, Duran Kalkan kimdir?

Google Haberlere Abone ol
ABD PKK liderlerinin başına 12 milyon dolar ödül koydu

Türkiye'nin terörle mücadelesine sürekli destek olmak yerine köstek olan ABD'den beklenmedik bir hamle geldi. Terör örgütü PKK'nın en tepesinde bulunan 3 isim hakkında arama kararı ve para ödülü kondu. Haklarında arama kararı çıkarılan bu isimler aynı şekilde Türkiye'de de en çok arananlar listesinin başında yer alıyor. Türkiye'nin koyduğu para miktarınının beş katı kadar para ödülü koyan ABD'nin hamlesi hem şaşırttı hem de düşündürdü. Çünkü güvenlik uzmanları ABD'nin bu hamlesine çok da sevinmemek gerektiğini belirtiyor. Güvenlik uzmanları, ABD'nin PKK'yı yeniden şekillendirmek, Suriye'deki PKK yapılanmasında daha etkili olmak için böyle bir karar almış olabileceğini belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, terör örgütü PKK'nın Kandil Dağı'nda bulunan liderlerinin başına para ödülü koydu.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı para ödüllerini şöyle sıraladı: Murat Karayılan için 5 milyon dolar, Cemil Bayık için 4 milyon dolar ve Duran Kalkan için 3 milyon dolar para ödülü kondu.

Para ödülleri, bu isimlerini yerlerini bildiren, yakalanmalarını sağlayacak bilgileri temin kişilere verileceği belirtildi.

ABD'nin en çok arananlar sitesi www.rewardsforjustice.net sitesi üzerinden yapılan ilanla, PKK eleşbaşları hakkında kısa bilgiler de verildi. 

İşte PKK eleşbaşları için verilen o kısa bilgiler: 

Murat Karayilan 5 Milyon Dolara Kadar Ödül

Halkın Savunma Güçleri (HPG) başkanı ve PKK'nın kıdemli lideri Murat Karayılan, Hazine Bakanlığı tarafından terörist olarak belirlendi. Karayilan ayrıca Türkiye Hükümeti tarafından şiddetli saldırıları organize etmekle suçlanıyor.

Kongra-Gel olarak da bilinen Kürdistan İşçi Partisi (PKK), bölgesel olarak aktif bir terör örgütü ve ABD tarafından belirlenmiş bir Yabancı Terör Örgütüdür. PKK, Türk hükümet yetkililerini, polis ve güvenlik güçlerini hedef aldı ve ayrım gözetmeksizin sivilleri yaraladı ve öldürdü(Amerikalıların ifadesi). PKK, silah ve malzemeleri elde etmek için Avrupa'daki ağını ve suç faaliyetlerini kullanıyor. PKK, intihar bombacılarını,  bombalı araçlı saldırılar ve diğer terör taktiklerini kullandı. PKK aynı zamanda gençleri, bazen de kaçırılma yoluyla silah altına alıyor ve terörizm aşılıyor ve onları militan olarak kullanıyor. 1993'te PKK, bir Amerikalı dahil 19 Batılı turisti kaçırdı ve 1995'te bir bombalı saldırıda iki Amerikalı yaralandı.

2015 ve 2016 yıllarında PKK, Türkiye, Ege merkezleri ve Akdeniz kıyılarındaki Türkiye, metropolitan merkezleri ve turistik yerlere yönelik saldırıları artırdı. Ağustos 2016'da grup, Şırnak Emniyet Müdürlüğü'ne karşı bir bombalı saldırı düzenlediklerini iddia ederek 11 kişiyi öldürdü(Amerikalıların ifadesi) ve 70'in üzerinde kişiyi yaraladı. Haziran 2017'de PKK, Türkiye'nin güneydoğusundaki bir askeri konvoya saldırdı ve 20'den fazla askeri öldürdü. 2015'ten bu yana, grup 1.200'den fazla Türk güvenlik görevlisinin ve sivillerinin ölümüne neden oldu.

Diğer isimler için de aynı bilgiler yer aldı.

Peki ABD tarafından başlarına ödül konulan PKK'nın bu elebaşları kimdir?

Murat Karayılan kimdir?

Murat Karayılan, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan "en çok aranan teröristler" listesinde kırmızı bültenle aranmaktadır. Murat Karayılan 1954 yılında Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde doğdu.

1979 senesinde PKK'ya katıldı. İlk dönemlerinde Şanlıurfa'da faaliyetler yürüttü. Daha sonra Suriye'ye kaçtı. 1999'da Abdullah Öcalan'ın yakalanmasın ardından da örgütün başına geçti.

Bunun yanında KCK'nın da yürütme kurulu başkanlığını yaptı. Fakat 2013 yılında bu vazifesinden alınarak PKK'nın silahlı kanadı olan HPG'nin başına geçirildi.

Öte yandan Karayılan, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan "en çok aranan teröristler" listesinde kırmızı bültenle aranmaktadır.

Cemil Bayık kimdir?

Murat Karayılan'ın ardından PKK'nın başına gelen Cemil Bayık, Cuma kod adı ile biliniyor. 1955 yılında Elazığ’ın Keban ilçesinde doğdu. İIk ve orta tahsilini Elazığ’da tamamIadı. 

Ankara Dil Tarih Coğrafya FaküItesi’ne kayıt yaptırdı. Ancak okuIu terk etti. PKK Terör Örqütünün 18 kurucusundan biri. 12 EyIüI 1980 sonrasında yurt dışına kaçtı. 

Örqütün Suriye, Lübnan ve Kuzey Irak’taki kampları iIe Avrupa büro sorumluluğunu yaptı. Sonra PKK’nın başkanlık konseyi üyeliğine seçildi. Hep PKK'nın iki numaralı ismi olarak anıldı. 

10 Temmuz 2013 tarihinde Murat Karayılan'ın yerine geçti ve artık terör örgütü PKK'nın bir numarası o...

Duran Kalkan kimdir?

Duran Kalkan 14 Ağustos 1952 tarihinde Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde doğdu.

Terör örgütü PKK'nın lider kadrosunda yer alan Kalkan, uzun yıllar boyunca çatışma alanında askeri yöneticilik yaptı. Bunun yanında Serxwebûn dergisinde yazılar yazdı.

1980-1990 yılları arasında Almanya'da örgütün finansal sorumlusu olarak çalıştı.

Bu dönemde 1988 senesinde Düsseldorf'ta tutuklanarak yargılandı. 1993'de Irak'ın kuzeyine geçerek Kürdistan Halk Kurtuluş Ordusu komutanlığı ve PKK Yürütme Konseyi üyeliği görevlerini üstlendi.

Daha sonra Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Yürütme Kurulu üyesi oldu.

Duran Kalkan 28 Ekim 2015 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan en çok aranan teröristler listesinde kırmızı bültenle aranıyor.

Öte yandan Kalkan'ın yakalanması için başına 4 milyon lira para ödülü kondu.

TÜRKİYE DE BAŞLARINA ÖDÜL KOYMUŞTU

Türkiey de ABD'nin başlarına ödül koyduğu isimler hakkında çıkardığı bir arama listesi bulunuyordu. Türkiye'nin kırmızı listeyle, en çok arananların bulunduğu liste, aradığı bu isimler için konulan para ödülü her biri için 4 milyon Türk lirasıydı. İşte Türkiye'nin en çok arananlar listesinde ilk sıralarda yer alanlar: 

AYNI LİSTEDEKİ FETÖ LİDERİ ABD'DE YAŞIYOR

ABD'nin PKK liderleri hakkında arama kararı ve para ödülü koymasından sonra dikkatleri bir kez daha FETÖ'nün ABD'de misafir edilen lideri Fetullah Gülen'i getirdi. Fetullah Gülen de bu üç isimle birlikte en çok arananlar listesinde bulunuyor. Ancak ABD Fetullah Gülen ile ilgili şu ana kadar hiçbir şey yapmadı.

EN ÇOK ARANAN TERÖRİSTLER LİSTESİ

İçişleri Bakanlığının en çok arananlar listesine ulaşmak için şu linki kullanabilirsiniz: http://www.terorarananlar.pol.tr/detaylar/Sayfalar/kirmizi.aspx

Yorumlar