24. Uluslararası Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı Bakü’de başladı

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 24. Uluslararası Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Google Haberlere Abone ol
24. Uluslararası Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı Bakü’de başladı

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 24. Uluslararası Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Bakü EXPO Merkezi’nde bölgenin en önemli etkinliği kabul edilen fuara SOCAR, TP, BOTAŞ, Tekfen Construction, BP ve Total başta olmak üzere 300’e yakın şirket katılıyor. Bu yıl 24’üncüsü düzenlenen Uluslararası Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı’nın açılışına Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Aliyev, Azerbaycan’ın petrol ülkesi olduğunu ve ilk petrolün 1846 yılında çıkarıldığını vurgulayarak, “Yeni tarihi belgeler ortaya çıktı ve bu belgeler gösteriyor ki 1846 yılında Azerbaycan’da, Bakü’nün Bibiheybet topraklarında ilk petrol kuyusunda petrol üretilmiştir. Bu yıl biz bu olağanüstü olayı kayıt etmek için o bölgede o eski petrol kuyusunun abidesini yücelttik ve eminim ki Bakü’ye gelen turistler için de bu alan çok büyük ilgi doğuracaktır. Aynı zamanda geçen yüzyılın ortalarında dünya çapında ilk kez denizde petrol Azerbaycan’da Hazar Denizi’nde çıkarıldı. Bu anlamda neredeyse denizde petrol üretiminin vatanı de Azerbaycan, Hazar Denizi. ’Yüzyılın Kontratı’nın imzalanması ile durum tamamen değişti ve Azerbaycan büyük miktarda yabancı sermayeyi çekiyor. 1994 yılında imzalanan ’Yüzyılın kontratı’ tarihi projedir. Eğer o zaman ’Yüzyılın kontratı’ imzalanmasaydı, Azerbaycan’da petrol-gaz alanına yatırımlar yapılmazdı. Şahdeniz yatağına hiçbir yatırım yapılmazdı. Eğer petrol-gaz boru hatları inşa edilmeseydi, bugün ’Güney Gaz koridoru’ gerçekleştirilemezdi. Ulaşım projelerine, bugün gerçekleşen Bakü-Tiflis-Kars ulaşım koridoru projesine kimse sermaye koymazdı. Azerbaycan bu projeye 1 milyar dolara yakın para yatırdı. Bizim paramız olmasaydı Tabii ki hiç kimse bu projeye yatırım yapmazdı. O yüzden de ’Yüzyılın kontratı’nın Azerbaycan devletinin gelişmesinde müstesna yeri var. Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum, Bakü-Supsa petrol ve doğalgaz boru hatları büyük servetimizdir. Şahdeniz projesinin ikinci kısmının işlenmesi de başarıyla sürdürülüyor. Bildiğiniz gibi, bugün biz ’Güney Gaz Koridoru’nun uygulanması ile yapıyoruz ve bu, dünya çapında benzersiz bir projedir. Avrupa mekanında altyapı projeleri arasında birincidir. Bu projeye 40 milyar dolar sermaye yatırımı öngörülüyor. Onun büyük bölümü artık yatırıldı. ’Güney Gaz Koridoru’nun 4 kesiminde çalışmalar başarıyla gidiyor. TANAP projesinde 2012 yılında anlaşma imzalanmıştır ve başarıyla yürütülüyor. TANAP projesinin yüzde 72’si tamamlandı ve biz gelecek yıl TANAP projesinin kullanıma verilmesini kutlamayı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Yeni projelere start veriliyor”

Aliyev, ”Şu anda öncelikle büyük ’Abşeron’ projesinin işe başlamasıdır. Aslında çalışmalar başlamıştır ve biz 350 milyar metreküp gazı olan Abşeron projesinden 2-3 yıldan sonra ilk gazı bekliyoruz. Aynı zamanda, paralel olarak ’Umut’, ’Babek’ ve sığ sulu projeleri de yürütülmektedir. Eminim ki bundan sonra petrol-gaz alanında projeler Azerbaycan’a daha da büyük fayda getirecek, hem ekonomik kazanç hem de bizim bölgedeki ve dünyadaki rolümüz artacak” dedi.

BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Abdulkadir Yaylacı, “BOTAŞ olarak Türkiye’nin gaz arzını sağlamaya çalışarak işimizi yapmaya çalışıyoruz. Bu konuda en büyük ortaklarımızdan birisi olan tabi ki Azerbaycan. Azerbaycan’daki anlaşmamız gereği büyük bir gaz talebimiz var. İnşallah 2018’de inşaatı bitecek TANAP aracılığıyla uluslararası piyasaya da Azerbaycan gazını ileten kurumlardan biriyiz. Böyle bir uluslararası projede, uluslararası fuarda bulunmak BOTAŞ için önem arz ediyor” diye konuştu.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Türkiye Petrolleri (TP) Genel Müdür Yardımcısı Mücahit Özdemir ise “Azerbaycan’daki bütün önemli projelerde Türkiye ve Türkiye Petrolleri yer almıştır. Şahdeniz ve Güney Gaz Koridoru boru hattı projelerinde Azerbaycan’ın en büyük 2. büyük ortağı olma statüsünü bulunduruyoruz. Azerbaycan’a çok ciddi yatırım yapan bir şirketiz, kamu kurumuyuz ve önümüzdeki dönemde de Azerbaycan’daki iş fırsatlarını her zaman değerlendiriyor olacağız” dedi.

Bakü EXPO Merkezi’nde düzenlenen fuar 3 Haziran’a kadar kapılarını ziyaretçilerine açık tutacak.

Yorumlar