Dünya Kupası altın mı, kaç ayar ve kaç kilo, ederi nedir?

Dünya Kupası maçlarının başlamasıyla birlikte şampiyonluk heyecanı da şimdiden başladı. Şampiyonun alacağı 6 kilgoram ağırlığındaki kupanın neden yapıldığı, maddi değerinin ne kadar olduğu merak ediliyor. Dünya Kupası kupası altın mı, kaç ayar ve kaç kilo, ederi nedir?

Google Haberlere Abone ol
Dünya Kupası altın mı, kaç ayar ve kilo, ederi ne?

Dünya Kupası kupası altın mı, kaç ayar ve kaç kilo, ederi nedir, parasal olarak değeri ne kadar soruları bu aralar merakla soruluyor. Katar'ta başlayan 2022 FIFA Dünya Kupası maçları devam ederken şimdiden şampiyonun alacağı kupanın maddi değeri ve madeni yapısı merak konusu oldu. Bu nedenle birçok spor sever Dünya Kupası kupası altın mı, kaç ayar ve kaç kilo, ederi nedir şeklinde sorular soruyor. Dünya Kupası'nın ilk orijinal halinin çalındığı biliniyor. Bu nedenle şu anda verilen kupa aslında ikinci kez tasarlanmış bir kupadır. Bu kupa ise çalınma vakasından sonra artık şampiyon her ülkeye sadece 4 yıllığına veriliyor. Eskiden ise 3 kez şampiyon olan ülkeye tamamen veriliyordu.

DÜNYA KUPASI KUPASI ALTIN MI, KAÇ AYAR

Dünya Kupası, 1930 yılından başlayan 84 yıllık tarihinde, ilginç olaylarla karşılaştı. Önce kurucusu Jules Rimet'in adını taşıyan kupayı, 2. Dünya Savaşı döneminde FIFA yöneticilerinden İtalyan doktor Ottorino Barassi bir ayakkabı kutusu içinde kendi yatağının altında sakladı.

Dünya Kupası kupası altın mı, kaç ayar ve kaç kilo, ederi nedir
Dünya Kupası

 

1966 yılında İngiltere'de yapılan finallerde Londra'da sergilenmekte olan kupa, birden ortadan kayboldu. Ancak kupa, bir kaç gün sonra Londra'nın güneyindeki kenar mahallelerden birinde, çalılıklar arasında ''Pickles'' adlı bir köpek tarafından bulundu.

ORİJİNAL İLK DÜNYA KUPASI ÇALINDI

Dünya Kupası organize edilmeye başladığında, şampiyon olan takımlara dört seneliğine Jules Rimet Kupası verilmekte, bir sonraki turnuvanın şampiyonuna ise kupa devredilmekteydi.

Konulan kurala göre üç kez şampiyon olan takım daimi olarak kupayı alacaktı.

Brezilya, 1970 Dünya Kupası'nda 3. kez şampiyon olarak bu kupayı müzesine götürme hakkı kazandı. Ancak kupa, 1983'te Brezilya'da çalındı ve o zamandan beri bulunamadı.

İlk kupa Brezilya’ya gittikten sonra yeni bir FIFA Dünya Kupası tasarlama ve 1974 yılından itibaren bu kupayı kullanma fikri sonucunda, İtalyan sanatçı Silvio Gazzaniga’nın tasarımında karar kılındı.

Gazzaniga'nın tasarladığı, bugün halen kullanılmakta olan FIFA Dünya Kupası, tabandan spiraller çizerek yükselen hatlar en üstte dünyayı taşıyacak şekilde uzanıyor. Zafer anını yaşayan iki sporcu, dinamik bir biçimde heykelin gövdesiyle yükseliyor.

HER ÜLKEDE SADECE 4 YIL KALIYOR

Kupanın zemininde şampiyon ülkelerin isimlerinin yazılı olduğu 17 küçük plaka bulunuyor. 1974'ten itibaren şampiyon ülkelerin isimlerinin işlendiği bu bölge, 2038 yılındaki şampiyonayla dolacak. Brezilya'daki hırsızlık olayından sonra kupa, şampiyonayı kazanan ülkeye tümüyle verilmiyor. Kupa, şampiyonayı kazanan ülkede sadece bir dahaki Dünya Kupası Finalleri'ne kadar 4 yıl kalıyor, sonra o ülkeye altın kaplama bir kopya veriliyor.

Tabanında iki tabaka malakit taşı bulunan FIFA Dünya Kupası'na sadece kupayı kazanma başarısı gösterenler ve devlet başkanları dokunabiliyor.

Dünya Kupası 6 kilo 175 gram ağırlığındadır.

Büyüklüğü 36,8 santimetredir. 

18 ayar altından yapılıyor.

Dünya Kupası'nın parasal değeri ise bugünkü altın kurundan hesaplandığında yaklaşık 6,5 milyon lira yapıyor. 


 

Yorumlar