Dünya İnsani Zirvesi'ne doğru

- Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Bilgiç, İstanbul’da düzenlenecek zirve hakkında İngiliz basınını bilgilendirdi

Google Haberlere Abone ol
Dünya İnsani Zirvesi'ne doğru

LONDRA (AA) - Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, İstanbul’da düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi ile ilgili olarak İngiliz basınını bilgilendirdi.

Büyükelçilik rezidansında basın toplantısı düzenleyen Bilgiç, Türkiye’nin 23-24 Mayıs’ta İstanbul’da düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi’ni ortak insanlık değerleri uğruna tam bir başarıyla gerçekleştirmek istediğini belirterek, "Türkiye kendi deneyimlerinin ve yardım operasyonlarının ışığında krizlerin başlamadan engellenmesine ve krizlere hızla yanıt verilmesine dönük olarak siyasi liderliğe önem veriyor." dedi.

Türkiye’nin, özellikle de uzayan veya sürekli nükseden krizlerden muzdarip bölgelerde insani yardımı kalkınma araçları ile birleştiren bütüncül ve sürdürülebilir bir yaklaşımı öne çıkardığını anlatan Bilgiç, "Günübirlik bağışlara başvurmak yerine, tahmin edilebilir, güvenilir ve sürdürülebilir insani finansmanın çok katmanlı bir planlama ve kaynak sağlama ile güvenceye alınması gerektiğine inanıyoruz." diye konuştu.

Bilgiç, "Türkiye bu zirvede kendisi ile benzer düşünen ülkelerle ortak önceliklerimiz için işbirliğine hazır." ifadesini kullandı.

Bugün dünyada sığınmacı krizlerinin özel bir önem kazandığını belirten Bilgiç, "Sığınmacı meseleleriyle ilgili küresel eylemlerin bu zirvede sığınmacılara ve onları ağırlayan ülkelere yardım bağlamında ele alınmasının tam zamanıdır." görüşünü dile getirdi.

Türkiye’nin bugün itibarıyla hem dünyada en fazla sığınmacıyı barındıran ülke konumunda olduğunu, hem de dünyada önde gelen donör ülkelerden biri haline geldiğini belirten Bilgiç, "Bu biricik deneyim Türkiye’nin insani sistemin her iki yakasını da daha iyi anlamasını beraberinde getiriyor." diye konuştu.

Bilgiç, İstanbul’da düzenlenecek zirvenin insani eylem açısında bir son durak değil, kalkış noktası olacağını kaydetti.

Türkiye'nin ev sahipliğinde Birleşmiş Milletlerin (BM) düzenlediği zirve insani yardım alanında önemli bir dönüm noktası olacak.

Zirve, 70'in üzerinde devlet ve hükümet başkanı, çok sayıda bakan ve üst düzey resmi temsilcinin yanı sıra uluslararası örgütleri, sivil toplum ve akademik kuruluşları, medya ve özel sektör temsilcileriyle krizlerden etkilenen toplulukları bir araya getirecek.

İngiltere'yi zirvede Başbakan David Cameron'ın temsil etmesi bekleniyor ancak Başbakanlık Cameron'ın katılımını henüz teyit etmiş değil.

Yorumlar