Dünya Çin'den yayılan virüs nedeniyle alarmda, virüs ABD'ye ulaştı.

Dünya, Çin'den yayıldığı belirlenen virüs konusunda alarma geçti. Dünya Sağlık Örgütü virüs nedeniyle acil toplanma kararı alırken; bu arada Türkiye'de Çin'den gelen hava yolları konusunda uyarılar yapıldı. Öte yandan Çin havayollarında yapılan virüs taramaları ise basına sızdı. Virüs ABD'ye ulaştı.

Google Haberlere Abone ol
Dünya Çin'den yayılan virüs nedeniyle alarmda

Çin'den ortaya çıkarak her tarafa yayılmaya başlayan "gizemli hastalık" konusunda dünya alarma geçti. Çin'de bir havayolu şirketinde uçak içinde yapılan virüs taraması görenleri şoke etmişti. Şimdi ise Dünya Sağlık Örgütü Çin'de yayılan 'gizemli hastalık' için acil olarak toplanma kararı aldı. Çin'de şu ana kadar 6 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan gizemli virüsün ABD'ye de ulaştığı tespit edildi.

Önlemler kapsamında son olarak Çin'de geleneksel yeni yıl festivali iptal edildi, tur şirketlerinin şehir dışına grup götürmesi yasaklandı. Çin'in Hubey eyaletinin Vuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan yeni bir koronavirüsün neden olduğu gizemli hastalık hızla yayılıyor. Virüs, Şangay, Pekin, Tayland hatta Güney Kore'ye kadar yayılmış durumda.

Çin'de SARS'a benzeyen hastalık nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 6'ya yükseldi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) konuyla ilgili yaptığı açıklamada, acil koduyla bir toplantı gerçekleştirileceğini açıkladı. Toplantıda, alınması gereken önlemler tartışılacak. 

TÜRKİYE'DEKİ HAVA YOLLARINA ÇİN UYARISI

Öte yandan Türkiye de Çin'deki bu "gizemli hastalık" konusunda harekete geçti. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Çin'de ortaya çıkan virüs nedeniyle bu ülkeden İstanbul'a uçuşu olan havayolu şirketlerini gerekli önlemleri almaları konusunda uyardı.

Çin'den yolcu taşıyan havayolu şirketleri ile yer hizmeti veren firmaları uyaran yetkililer, virüsün belirtilerini ve önlemlerini düzenledikleri toplantı ile anlattı.

DHA'nın haberine göre uçakta virüslü yolcunun tespit edilmesi durumunda ilk olarak yolcunun havalimanında özel kıyafetli ekipler tarafından alınarak karantina odasına götürüleceği, buradaki işlemlerin ardından ilgili sağlık kurumlarına gönderileceği öğrenildi.

Ayrıca havayolu yöneticilerinden böyle bir vaka ile karşılaşmaları halinde hemen Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü yetkililerine bilgi verilmesi istendi.

THY'nin Çin'den İstanbul'a yaptığı seferlerde şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı öğrenildi.

Çin'den İstanbul'a THY'nin yanı sıra Çin Güney Havayolları (China Southern Airlines) ile Sichuan Airlines tarifeli sefer gerçekleştiriyor.

ÇİN'DE OLAĞANÜSTÜ ÖNLEMLER

Çin’de 2019-nCoV virüsüne karşı alarm durumuna geçildi. Ülkede 18 Şubat’a kadar sürecek Yeni Yıl tatili nedeniyle 3 milyar yolculuk bekleniyor. Bu nedenle ulaştırma şirketleri ekstra önlemler almaya başladı. Birçok havayolu şirketi uçuşlarında yolcularına virüs taraması yapmaya başladı. People’s Daily China sitesindeki habere göre Hainan Airlines ve Tianjin Airlines gibi havayolu şirketleri virüsten etkilen yolcularına bilet iadesi ya da geri ödeme yapmaya başladı.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamada virüse karşı mücadele A Kategorisi’nde önlemlerin alınmaya başlandığını aktardı. Virüsün ilk ortaya çıktığı Wuhan kentinde 15 sağlık görevlisinin de 2019-nCoV virüsüne yakalandığı açıklandı. Virüs nedeniyle şimdiye kadar 4 kişinin yaşamını yitirdiği açıklanmıştı. Xinhua haber ajansındaki detaylara göre Çin genelinde SARS ile aynı aileden olan salgın hastalık 224 kişide görüldü. Bunların 14’ünün Guangdong eyaletinde, 5’inin Pekin’de ve 198’inin de Wuhan’da görüldüğü belirtildi.

ABD'YE ULAŞTI

ABD'nin Washington eyaletinde bir kişide Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve zatürreye benzetilen "gizemli" hastalığa neden olan koronavirüsü tespit edildi.

ABD medyasında yer alan haberlere göre, Çin ziyaretinin ardından hastalanan ve Washington'da tedavi altına alınan kişinin, Vuhan'da görülen koronavirüsünün aynısını taşıdığı belirtildi.

Yorumlar