DS Automobiles Formula E'ye iyi başladı

DS Automobiles formula e 9. sezonunun ilk yarışına umut veren bir performansla başladı

Google Haberlere Abone ol
DS Automobiles Formula E'ye iyi başladı

Formula E’de bir çift Pilotlar ve Takım Şampiyonluğu bulunan DS Automobiles, ABB FIA Formula E Dünya Şampiyonası’nın 9. sezonunun açılış yarışı olan Meksika’da önemli kazanımlar elde etti. Önceki modellerden daha güçlü ve verimli olan 3. nesil yarış araçlarının ilk kez sahneye çıktığı yarışın sıralama turlarında Jean-Eric Vergne en hızlı ve ikinci en hızlı zamanı elde ederken, Stoffel Vandoorne ise beşinci sırada yer aldı. Gerçek seansa gelindiğinde trafiğe takılan pilotlar 11. ve 14. sıradan start aldılar. Stoffel Vandoorne dört sıra yükselerek son turda 10. sırayı alarak takım için Meksika’da ilk puanı kazandırdı. Start sonrası iki sıra yükselen Jean-Eric Vergne ise yaşanılan teknik sorunlardan dolayı bitişe 12. sırada ulaşabildi.

2019 ve 2020 yılları arasında bir çift Pilotlar ve Takım Şampiyonluğu’nun yanı sıra, 10 galibiyet, 15 pole pozisyonu ve 28 podyum gibi bir dizi benzersiz rekor kıran DS Automobiles, ABB FIA Formula E Dünya Şampiyonası’nın 9. sezonuna umut veren bir performansla başladı. Sezonun Meksika’daki açılışı yarışında zorlu bir sıralama turunun karmaşık hale getirdiği yarışa rağmen DS Automobiles pilotları, PENSKE AUTOSPORT ile girilen yeni DS E-TENSE FE23’ün güçlü performans seviyesini göstermeyi başardı. Sezonun bu ilk yarışında, elektrikli ulaşım alanındaki sürekli teknik gelişimin altını çizen, önceki modellerden daha güçlü ve verimli olan 3. nesil yarış araçları ilk kez sahneye çıktı. DS Automobiles, Mexico City’de ilk puanı alarak, her zamankinden daha rekabetçi olacak gibi görünen şampiyonada etkisini gösterdi.

DS Performance’ın geliştirdiği yeni otomobilin yetenekleri serbest antrenman seanslarının ön sıralarında yer almayı başaran Jean-Eric Vergne ve Stoffel Vandoorne tarafından kanıtlandı. Fransız pilot en hızlı ve ikinci en hızlı zamanı elde ederken, Belçikalı pilot ise beşinci sırada yer aldı. Sıralamaya kadar her şey iyi görünse de, gerçek seansa gelindiğinde bu eğilim devam etmedi. Her iki DS Automobiles pilotu da trafiğe takıldı ve startta Jean-Eric Vergne 11., takım arkadaşı ise 14. sıraya yerleşti.

Yarışta, DS E-TENSE FE23 araçları, bu yılki aksiyonun ayrılmaz bir parçası olacaklarını gösterdiler. Son şampiyon Stoffel Vandoorne asla pes etmedi. Sonunda dört sıra yükselerek son turda 10. sırayı aldı. Tersine, Jean-Eric Vergne son aşamalarda önemli ölçüde kayıp yaşadı. İki sıra yükselen Fransız pilot, yönetmeliklerin tüm araçlarda şart koştuğu ortak bileşenlerden batarya ile ilgili teknik bir sorun yaşadı. Bu sorun, yarış boyunca yer aldığı ilk 10’un dışında kalmasına yol açtı. Finişe 12. sırada ulaşabildi.

Meksika’daki Hermanos Rodriguez pistinde yapılan sezonun açılış yarışının ardından, ABB FIA Formula E Şampiyonası’nın sıradaki ayakları, 27 ve 28 Ocak’ta, Diriyah pistindeki ikinci ve üçüncü yarışlar için Suudi Arabistan’da yapılacak.

DS Performance Direktörü Eugenio Franzetti: “Sezonun bu ilk yarışından çok şey öğrendik. Bu bilgiler gelecekte çok işimize yarayacak. Kesin olan bir şey var: Araçlarımızın rekabet gücü yüksek! Şimdi bize düşen, sıradaki yarışlarda parlamak için bundan yararlanabilmek.”

Son Formula E Dünya Şampiyonu Stoffel Vandoorne: “Açıkçası mükemmel bir hafta sonu değildi. Bence takımdaki herkes Meksika’dan daha fazla puanla ayrılmayı umuyordu. Yine de, bir puan da önemli ve hiç yoktan iyidir. Serbest antrenmanlarda çok iyi bir tempo yakaladık ve her seferinde iki aracımızın da ilk beşte yer almasıyla iyi bir başlangıç yaptık. İyi şeyler olacağını hissediyorduk ama sıralama turları sırasında, özellikle trafik nedeniyle işler planlandığı gibi gitmedi. Her yönden optimizasyon sağlamayı başaramadık. 14. sırada başladım ve kolay olmayacağını biliyordum. Birkaç Güvenlik Aracı periyodunun yaşandığı yarış olaylıydı ve çok şey öğrendik. Yine de rakipleri yakalayıp geçmek çok zordu ve 10. sıradan daha yukarı çıkamadım.”

DS Automobiles Formula E'ye iyi başladı
DS Automobiles Formula E'ye iyi başladı

 

2018 ve 2019 Formula E şampiyonu Jean-Éric Vergne: “Açıkçası beklediğimiz sonuç bu değildi. Yarışı puan alarak tamamlamak için gerçekten çok mücadele ettim ve ne yazık ki damalı bayrağın hemen öncesinde batarya sorunu yaşadım. Sezon sonunda fark yaratabilecek puanları almak için her şeyimi vermişken, çok sinir bozucuydu. Yine de olumlu tarafları görmek istiyorum. Aracımız iyi ve bu hafta sonundan pek çok ilginç ders aldık. Çok uzun bir sezon olacak. Yine de rekabet gücü yüksek bir araçla ve bugün öğrendiklerimizle, sonraki yarışlarda daha iyisini yapacağımıza eminim.”

DS Automobiles’in Formula E’ye girmesinden beri elde edilen önemli başarılar:
- 90 yarış
- 4 şampiyonluk
- 15 zafer
- 44 podyum
- 22 pol pozisyonu

Yorumlar