Dolar ve petrol fiyatları neden düşüyor?

Dolar ve petrol fiyatlarında son günlerde beklenmedik şekilde düşüşler yaşanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Dolar ve petrol fiyatları neden düşüyor?

Petrol fiyatları sert şekilde düştü. Bu yıl yaşanan tüm yükseliş, geri alındı. Sadece ekim ayının başına göre, kayıp varil başına otuz dolara yaklaştı. Petrol fiyatları hızla düşüyor. Çok değil, bundan 1 buçuk ay kadar önce bir varil petrolün fiyatı 86 doları aşmıştı. Uzmanlar kısa sürede 100 doların görülebileceğini söylüyordu. Ancak tablo tersine döndü, Brent petrol bir yıl sonra yeniden 60 doların altına indi. Varil başına kayıp 30 dolara yaklaştı.

Bu durum Türkiye için oldukça olumlu. Petrol fiyatında her 10 dolar düşüşün cari açığı kabaca 4 milyar dolar azalttığı hesaplanıyor. Yani düşen fiyatlar şu haliyle Türkiye için 10 milyar dolardan fazla tasarruf anlamına geliyor. Petrolde düştükçe enflasyon da düşüyor. Şu ana kadar yapılan dört indirimle benzinin fiyatı 75 kuruş kadar geriledi. Akaryakıt fiyatlarında düşüşün devam etmesi bekleniyor. İlk sonuçlar kasım ayı enflasyon verisinde izlenecek.

PETROLDE DÜŞÜŞEN NEDENLERİ

Peki, petrol neden düşüyor? Bunun birkaç nedeni var. İlki Amerika'nın İran'a 4 Kasım ambargosu ilanı. Amerikan Başkanı Donald Trump tarafından yapılan açıklama, petrol fiyatını 80 doların üzerine taşımıştı. Daha sonra muafiyet sinyali geldi, fiyat düşmeye başladı. İkinci aşamada ise Trump'ın petrol fiyatı açıklamaları izlendi. Trump, petrolün düşük olmasını isterken Suudi Arabistan'a yardımı için teşekkür etti. Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle diplomatik açıdan zor bir duruma giren Riyad yönetiminin, Beyaz Saray'ın baskısı altında kalacağı spekülasyonu, aşağı yönlü hareketleri destekledi. Suudiler, Aralık'ta en az 500 bin varil üretim kesintisi taahhüt ederken, düşen talep bunun etkisini de azalttı.

Çin ve Almanya gibi önemli petrol alıcılarında ekonomik yavaşlama sinyalleri izleniyor. Üstelik Amerika, tarihindeki en yüksek petrol üretimini gerçekleştiriyor. İran'ın piyasadan çekileceği beklentisiyle gelen arz kesintisi fiyatlaması, yerini çoktan arz fazlası fiyatlamasına bıraktı. Düşük talep görünümü de buna eşlik etti.

Şimdi ise gözler 6 Aralık'ta. OPEC öncülüğündeki petrol üreticileri Viyana'da toplanarak yeni yıl planlarına karar verecek. Zirveden çıkacak sonuçların petrolün yönü üzerinde önemli etki yapması bekleniyor.

DOLAR FİYATLARI NEDEN DÜŞÜYOR?

Analistler, TL'nin, kasım ayı başından bu yana dolar karşısında yüzde 7'ye yakın değer kazancıyla en iyi performans gösteren gelişen ülke para birimi olduğunu vurguladı. 

Dolar/TL'de teknik açıdan 5,20 desteğinin kırılması durumunda 5,10 ve 5,00 seviyelerinin kısa vadede görülebileceğini ifade eden analistler, olası yükselişlerde ise 5,35'in direnç konumunda takip edileceğini bildirdi.

Analistler, yurt içinde veri gündeminin zayıf olduğunu, yurt dışında ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin konuşmaları ve Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilimin izleneceğini kaydetti. 

ABD Başkanı Donald Trump'ın Pazartesi günkü yorumları, Çin ile olası bir ticaret barışı umutlarını azaltarak küresel risk algısını artırdı.

Trump, Wall Street Journal ile gerçekleştirdiği mülakatta 200 milyar dolarlık Çin ithalatında gümrük vergisini yüzde 10'dan yüzde 25'e artırarak daha da ileri gitmeyi beklediğini ifade etti.

ABD Doları'nın altı önemli piyasa parası karşısındaki değerini gösteren Dolar Endeksi, 97.01 puan ile 15 Kasım'dan beri en yüksek seviyesine yakın seyrederek istikrarını korudu.

Dolar, güvenli varlık talebindeki artışla birlikte yatırımcıların dünyanın en likit para birimine yönelmesiyle önceki iki seansta değer kazanmıştı. Küresel ekonomik toparlanmanın hız kestiği şeklindeki korkular güvenli varlık talebinin artışında etkili oldu.

OCBC Bank Döviz stratejisti Emmanuel Ng, “Yapısal olarak doların son dönemdeki güçlü duruşu Fed'in şahinliğinden değil piyasanın gerginliğinden kaynaklanıyor.” dedi.

Yorumlar