Dolar ve euro neden düşüyor altın neden düştü?

Amerikan dolarının Türk lirası karşısında bir anda düşüşe geçerek değer kaybetmesi dolar ve euro yatırımcısını şaşırttı. Peki, dolar neden düşüyor, euro neden düştü? İşte nedenleri:

Google Haberlere Abone ol
Dolar, euro ve altın neden düşüyor?

Amerikan dolarının pazartesi gününden bu yana Türk lirasının karşısında sert bir şekilde değer kaybetmesi ve Türk lirasının diğer bütün para birimlerine karşı değer kazanması piyasalarda şaşkınlıkla karşılanıyor. Peki, Türk lirası neden değer kazandı, dolar neden düşüyor, euro neden düştü? Dolar düşecek mi yükselecek mi? İşte detaylar: 

Doların Türk lirasının karşısında değer kaybetmesinin birden fazla nedeni bulunuyor. Daha doğrusu Türk lirasının yabancı para birimlerinin karşısında değer kazanmasını sağlayan birden fazla sebep bulunuyor. 

AŞININ BULUNMASI

Bunların başında dünya genelinde büyük bir krize dönüşen koronavirüs ile ilgili yeni gelişmelerin yaşanıyor olmasıdır. Aşının bulunduğu yönündeki açıklamalar Türk lirasının değer kazanmasını ve doların düşmesini sağlayan ilk neden oldu. 

EKONOMİ YÖNETİMİNİN DEĞİŞMESİ

İkinci olarak ise Türk ekonomi yönetiminde yaşanan revizyon oldu. Merkez Bankası başkanının değişmesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na yeni ismin atanması Türk lirasının değerinde önemli ölçüde etkili oldu. 

BDDK'NIN HAMLESİ

Türk lirasının değer kazanması ve doların düşmesine neden olan en önemli etkenlerden biri de BDDK'nın aldığı Swap kararı oldu. BDDK’dan dün sabah yabancı bankalarla yapılan swap işlemlerinde limitleri artırıldı açıklaması geldi. Alınan bu kararla bankaların Türk Lirası satım yönündeki işlem tutarlarının yasal özkaynak oranları yükseltildi. Düzenlemeye göre, vadesine 7 gün kalan işlemlerde sınırlama yüzde 2'den 5'e çıkarıldı. 30 gün kalan işlemlerde limit yüzde 5'ten 10'a, 1 yıl kalan işlemlerde ise yüzde 20'dan 30'a yükseltildi. Karar sonrası dolar/TL sert düşerek 8.19'dan 8.08'e kadar çekildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI

Türk lirasına doping yapan son hamle ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "ekonomideki yeni dönem" açıklamaları oldu. Erdoğan'ın açıklamaları sonrası borsa rekor tazelerken, dolar ve altın sert düştü. Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı "ekonomideki yeni dönem" açıklamaları sonrası Türk lirası varlıklara olan talep hızla arttı.

Türk lirası varlıklara artan talep ile uluslararası piyasada Türkiye'nin risk primi (CDS) 450 seviyelerinden 410'a kadar gerilerken, yurt içinde borsa yükseldi, döviz kurları ve altın fiyatı geriledi.

Borsa İstanbul'da, günün ilk yarısında 1.258 puan seviyesine çıkan BIST 100 endeksi, Erdoğan'ın açıklamalarının ardından yükselişini hızlandırarak 1.266,26 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. BIST 100 endeksi banka hisseleri öncülüğünde yükselirken, bankacılık endeksindeki artış yüzde 4'ü geçti. BIST 100 endeksi şu dakikalarda önceki kapanışa göre yüzde 1,8 artışla 1.265 seviyelerinde bulunuyor.

Dolar/TL, bugün 8,20'nin üzerini test etse de açıklamaların ardından sert düşüşe geçti. Açıklamalar sonrası yaklaşık yüzde 3 değer kaybeden dolar/TL en düşük 7,8747'yi gördü. Dolar/TL, saat 15.10 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 2,6 altında 7,9460'tan işlem görüyor.

Avro/TL'de de düşüş sürerken, şu dakikalarda yüzde 3 değer kaybıyla 9,3480'den alıcı buluyor.

Dolar kurundaki sert düşüşe paralel gerileyen gram altın da yüzde 2,4'lük değer kaybıyla 479,5 liraya indi.

Yorumlar