Doğalgaz patlaması neden olur? Gaz sıkışması nedenleri

Doğalgaz patlaması neden olur ya da doğalgaz sıkışması sebepleri nelerdir? Sıkça rastlanan doğalgaz patlamalarına ne sebep olur? İşte sebepler:

Google Haberlere Abone ol
Doğalgaz patlaması neden olur? Gaz sıkışması nedir

Doğalgaz patlaması neden olur veya doğalgaz patlaması neden kaynaklanır, sebepleri nelerdir? İşte doğalgaz patlama sebepleri arasında yer alan nedenler: 

Doğalgaz yer altından çıkarılan ve ateş ile teması halinde yanma meydana gelen bir madendir. 

Yanıcı madde olduğu için kesinlikle ateşten uzak tutulması gerekiyor. 

Aynı şekilde kıvılcım, aşırı sıkışma gibi nedenler de yine doğalgaz patlamasına neden olabilir. 

Doğal gaz ancak kapalı bir ortamda sıkışırsa patlama riski oluşur.

Kapalı hacimde yüzde 5-15 oranında havayla karışması halinde ateş veya kıvılcımla temas ettiğinde patlayabilir.

Doğalgaz patlamasının yaşanabilmes için mutlaka bir kıvılcım veya ateşli bir durum durum yaşanması gerekiyor. Bu ateşli durum bazen sürtünme, çarpma gibi durumlardan da kaynaklanabilir.

Bir sıkışma olması halinde patlamaya neden olacak tehlikeler şunlardır:

  • Elektrikli cihazlar,
  • Elektrik düğmeleri,
  • Sigara,
  • Kibrit çakmak,
  • Kapı zilleri,
  • Asansörün çalışması,
  • Yanar vaziyetteki ocak,
  • Ex-proof olmayan iletişim cihazları (telsiz, telefon vs.),
  • Statik elektrik

TMMOB Balıkesir Makine Mühendisleri Odası Yürütme Kurulu Başkanı Bilal Barsbey doğalgaz gaz kullanımı ve kaçak anında yapılaması gerekenler hakkında önemli bilgiler vermişti. 

Bilal Barsbey konuya ilişkin teknik bilgileri de aktardığı açıklamasında şunları kaydetti: “Doğalgaz bir kaçak durumunda havadan hafif bir gaz olduğundan dolayı tavandan itibaren içeriyi doldurmaya başlar %5 ila 15 arası havaya karıştığında bir ateşleyici faktör ile karşılaştığında patlar. Bu nedenle doğalgaz kullanımında aşağıdaki basit sayılabilecek önlemler mutlaka yapılmalı veya yaptırılmalıdır.

Eğer bulunduğunuz yerde gaz kokusu duyarsanız derhal koku olmayan başka bir yerden 187 doğal gaz acil aranmalıdır. Bu arada beklerken sırasıyla sayaç ve daire içindeki diğer vanalar derhal kapatılmalı, pencereler açılarak mahal havalandırılmalıdır. Ancak bu esnada asla elektrik düğmelerine, prizlerine ve şalterlere dokunulmamalıdır. Her hangi bir butona basılmamalı, telefon kullanılmamalı ve çalarsa açılmamalı, sigara içilmemelidir, asansörler kullanılmamalıdır. Yakınımızda bulunan insanları da bu şekilde davranmaları için uyarmalıyız.

Bu nedenle ilk açılışlarda ısrarla istenilen ve pencere veya duvarlara monte edilen, ortama taze hava girmesini, herhangi bir gaz kaçağı durumunda da gazın dışarıya tahliye edilmesini sağlayan menfezler asla iptal edilmemeli ve üzeri asla kapatılmamalıdır. Cihaz bağlantı fleksleri, özellikle ocak fleksi mutlaka kontrol edilmelidir. Eğer yıpranmış, bozuk, paslanmış, ömrü tamamlanmış görünüyorsa,  gerekenden uzun veya kısaysa gaz kaçağı riskini ortadan kaldırmak için bu esnek bağlantı elemanları mutlaka yenilenmelidir. Ancak bu işlem mutlaka gaz firması haberdar edilerek ve yetkilendirilmiş firma elemanları tarafından yapılmalıdır.

Doğalgaz tesisatlarına kesinlikle müdahale edilmemeli, yetkisiz kişi ve kuruluşlara tamir ve bakım gibi işlemler yaptırılmamalıdır. Gaz açma işlemi gerçekleştirildikten sonra tesisatlara yeni bir cihaz bağlanması halinde, kesinlikle gaz dağıtım firmasına haber verilmelidir. Kombi, şofben gibi cihazların her yıl kış mevsimine girmeden yetkili servisler aracılığıyla bakımı yaptırılmalı, fleksler kontrol edilmelidir. Baca kaynaklı arıza durumlunda cihazların çalışmasını engelleyen emniyet sistemi her bacalı ve hermetik  cihazda mutlaka olmalı, cihazlarda bu sistem devre dışı bırakılmamalıdır.

Bacalı cihazların olduğu mahal yatak odası ve banyo olmamalı, bu cihazların olduğu mahallerde yatılmamalıdır. Bu arada elektrik tesisatının da belirli aralarla yetkili ve bilgili elemanlara kontrol ettirilmesi ve kısa devre noktaları varsa giderilmesi gereklidir. Yoksa mutlaka kaçak akım rölesi tesis edilmelidir.

Doğalgaz, basit konulara dikkat edildiğinde, rutin kontroller aksatılmadığında aslında çok güvenli bir yakıttır. Ancak yukarıda belirtilen konular göz ardı edilirse karşılaşılacak risk düşünüldüğünden büyük olabilir. Bu nedenle en azından sezonda bir kez 15-20 dakika ayırarak kendinizin bile yapabileceği basit kontrol sizin, yakınlarınızın ve birlikte yaşadığınız komşularınızın sonuçları çok ağır olabilecek bir durumla karşılaşmasına neden olabilir.

Makine Mühendisleri Odası olarak, ölümlerin yaşanmaması için halkımızı önlem almaya davet ediyor, yaşam alanlarında doğalgaz yakan cihazları dikkatli kullanmaları konusunda uyarıyoruz. Ayrıca hiçbir yetkiye sahip olmadan bu cihazların montajını, bakımını ve onarımını yapan firmaların yerel yönetimler tarafından da denetlenmeleri gerektiğini hatırlatıyoruz.

Yorumlar