Diyarbakır Dağkapı Meydanı'ndaki tarihi bina yıkılıyor

Diyarbakır'da Dağkapı Meydanı'nda bulunan 50 yıllık tarihi bina yıkılıyor. Bina otel olarak yapılmıştı ancak yaklaşık 45 yıl TSK tarafından ordu evi olarak kullanılıyordu. TOKİ tarafından alınan binanın karşılığında TSK'ya ordu evi yapıldı. Bina şimdi yıkılıyor, yerine ne yapılacağı ise belli değil

Google Haberlere Abone ol
Dağkapı Meydanı'ndaki bina yıkılıyor

Diyarbakır'da, 1971 yılında otel olarak hizmete açılan, 2 yıl sonra da Türk Silahlı Kuvvetleri'ne satılıp, Orduevi'ne dönüştürülen ve bölgede "Güneydoğu'nun ilk gökdeleni" olarak bilinen 13 katlı bina için yıkım kararı alındı.

Diyarbakır'da Tatlıcı ailesi tarafından merkez Yenişehir ilçesindeki tarihi surların karşısında 1960'lı yıllarda yapımına başlanan 13 katlı bina, 1971 yılında tamamlanarak otel olarak hizmete açıldı. O dönem bölgenin en yüksek binası olan bina, 2 yıl sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'ne satıldı.

Halk arasında "gökdelen" veya "Güneydoğu'nun ilk gökdeleni" olarak adlandırılan bina, Subay Orduevi olarak kullanılmaya başlandı. Orduevi'ne dönüştürüldükten sonra binanın karşısında bulunan askeri alanlar ile yolun altından tünel kazılarak, bağlantısı sağlandı. 42 yıl orduevi olarak kullanılan bina, 2015 yılında boşaltılarak, mülkiyeti Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) devredildi. TOKİ, bunun karşılığında 7'nci Kolordu Komutanlığı yerleşkesinde 2 yıl önce orduevi yapımına başladı.

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, dün, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 5 yıldır atıl durumda olan bina için yıkım kararı alındığını duyurdu. Vali Güzeloğlu sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, orduevinin alanının Dağkapı Meydanı projesine dahil edileceğini ifade etti. Binanın yıkım çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanacağı bildirildi.

Yorumlar