Türkiye ile İngiltere arasında yoğun ilişki trafiği

Türkiye ile İngiltere arasında son günlerde, diğer Avrupa Birliği ülkelerinin tersine yoğun bir ilişki trafiği yaşanıyor. Avrupa Birliği'nden ayrılma sürecinde olan İngiltere ile Türkiye arasındaki bu trafik, Avrupa Birliği'nin diğer ülkelerindeki Türkiye karşıtlığının arttığı bir dönemde ivme kazanması dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Dışişleri Bakanığlığı'nın Londra saldırısından sonra İngiliz hükümetine üst üste mesajlar göndermesinin ardından dün de Antalya'da iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için 'Tatlı Dil Forumu' düzenlendi. Forumda yoğun bir diplomasi trafiği yaşandı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye ile İngiltere arasında yoğun ilişki trafiği

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Türkiye ile İngiltere arasında son günlerde dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor. Bazı Avrupa Birliği ülkelerinde özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yükselen Türkiye karşıtlığının aksine Birleşik Krallık ile Türkiye arasında pozitif yönde gelişmeler yaşanıyor. Birleşik Krallığı'ın Avrupa Birliği'nden ayrılmasından yana olan hükümeti, işbaşına geldikten sonra art arda Türkiye'ye ziyaretler gerçekleştirdi. Hükümetin Anadolu kökenli Dışişleri Bakanı Johnson'ın da etkisiyle iki ülke ilişkileri olumlu bir seyir izliyor. Son olarak Londra'da meydana gelen saldırılar da iki ülke hükümetini birbirine daha da yakınlaştırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Dışişleri Bakanlığı ile Avrupa Birliği Bakanlığı üst üste geçmiş olsun mesajları yayınladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bizzat İngiltere Başbakanı Teressa May'i telefonla aradı. Geçmiş olsun dileklerini iletti. Dün de Antalya'da iki ülkenin üst düzey yetkilileri arasında görüşme trafiği yaşandı. Bir yandan bunlar yaşanırken öte yandan İngiliz Avam Kamarası'nda da olumlu gelişmeler dikkat çekti. İngiliz milletvekillei tarafından Türkiye konulu bir rapor hazırlandı. Raporda iki ülke arasındaki ilişkilerin pozitif yönde ilerletilmesi gerektiği, iki ülkenin ortak olduğu vurgulandı. 

DİKKA ÇEKEN RAPOR

İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasının Dış İlişkiler Komisyonunun yayımladığı raporda, İngiltere ile Türkiye'nin ikili ilişkilerinin taşıdığı potansiyel vurgulandı. Komisyonun başlattığı tahkikat kapsamında yazılan "Baskı mı İyileşme mi? Türkiye İçin Karar Zamanı - Milletvekilleri Olumlu İngiliz Rolünü Destekliyor" başlıklı raporda, Türkiye'nin uluslararası ortak olarak önemine dikkat çekildi. İngiltere ile Türkiye arasında stratejik iş birliği oluşturulmasını destekleyen 79 sayfalık raporda, iki ülke arasındaki ticari, savunma sanayi ve güvenlik alanındaki ilişkilerin içerdiği fırsatlar öne çıkarıldı. Raporda, Türkiye'nin merkezi önem taşıyan bölgesel bir güç olduğu değerlendirmesinde bulunularak, Türkiye'nin alacağı kararların bölgenin kaderini de belirleyeceği ifade edildi. Türkiye'nin DEAŞ'la mücadele ve sığınmacılar konusundaki önemi de vurgulanan raporda, bölgede istikrarın sağlanmasında da rolünün önemli olduğu belirtildi.

RAPORDA DİKKAT ÇEKEN DETAY

Darbe girişimine de değinilen raporda, bu olayın ülkenin demokrasisini hedef aldığı ve İngiltere'nin bu konuda Türkiye'ye verdiği desteğin yerinde olduğu ifade edildi. Raporda, İngiltere Dışişleri Bakanlığının 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye'ye verdiği hızlı desteğin, Türkiye'de İngiltere'nin yakın bir müttefik ve dost olarak algılanmasını sağladığı kaydedildi. Komisyonun raporu, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) konusunda ise temkinli ifadeler içeriyor. Raporda, İngiltere Dışişleri Bakanlığının Türkiye'nin FETÖ ile darbe girişimi arasındaki ilişki konusunda bildirdiklerine inandığı ancak FETÖ konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı savunuldu.

RAPOR HÜKÜMETE TAVSİYE NİTELİĞİNDE

İngiltere'nin Türkiye ile ilişkilerinin masaya yatırıldığı ve İngiliz hükümetine Türkiye ile ilişkilerinde tavsiyelerde bulunan rapor için tahkikata geçen yıl temmuz ayında başlanmıştı. İngiliz hükümetine tavsiye niteliğine sahip rapor kaleme alınmadan önce komisyon üyeleri Türkiye'de ziyaret ve temaslarda bulunmuştu. Bu çerçevede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen ocak ayında Komisyon Başkanı Crispin Blunt ve beraberindeki heyeti kabul etmişti. Rapor, komisyonun Türkiye ziyaretinin yanı sıra Londra'da dinlediği kişilerden aldığı görüşler sonrası kaleme alındı. İngiliz Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu, 6'sı iktidardaki Muhafazakar Partiden, 4'ü ana muhalefetteki İşçi Partisinden ve biri İskoç Ulusal Partiden olmak üzere 11 milletvekilinden oluşuyor. 

ANTALYA'DA TATLI DİL FORUMU

Dün de İngiltere'den York Dükü Prens Andrew ile Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkileri geliştirmek ve kamuoylarını birbirine yakınlaştırmak amacıyla iletişim platformu olarak kurulan Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu'nun altıncısına katılmak üzere özel uçakla Antalya'ya geldi. Foruma Birleşik Krallık tarafından Kraliyet ailesini temsilen katılan York Dükü Prens Andrew ile Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ı Antalya Havalimanı'nda İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore karşıladı. Andrew ve Johnson daha sonra ayrı araçlarla forumun gerçekleştirileceği Belek Turizm Merkezindeki otele geçti.

ERDOĞAN, JOHNSON İLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Antalya'da İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'u kabul etti. Regnum Golf Resort Otel'de basına kapalı gerçekleşen kabul, 1 saat 15 dakika sürdü. 

Yorumlar