Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş ağrısı genellikle hiç beklenmedik zamanlarda kendini gösterir ve çaresizlik nedeniyle o anda o ağıyı kesmek için her yöntem denenir.

Google Haberlere Abone ol
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş ağrısı genellikle hiç beklenmedik zamanlarda kendini gösterir ve çaresizlik nedeniyle o anda o ağıyı kesmek için her yöntem denenir. Diş ağrısı olmadık zamanlarda ortaya çıkar, ya bir seyahatte, ya akşam vakti ya da hafta sonu gelir yapışır yakanıza. Yaşayanlar çok iyi bilirler bu acıyı. Ne uyku uyutur, ne de kişiye huzur verir. O gün o ağrı bir baş belasıdır. Bu makalemizde diş ağrısına ne iyi gelir? Neler yapılırsa diş ağrısı azalır? gibi soruların yanıtlarını vereceğiz.

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
  • Diş ağrısı başladığında ilk yapmanız gereken ağrıyan dişinizi bir diş fırçası ya da diş ipi sayesinde temizleyerek, yarım çay bardağı suya 1 çay kaşığı tuz ilave edip ağzınızı tuzlu su ile iyice çalkalamaktır. 
  • Diş ağrısı ile ilgili bir sorun yaşadığınız ağrıyan dişinizin üzerine aspirin ya da herhangi bir ağrı kesici koymak gibi bir yanlış yapmayın. Bu gibi ağrı kesiciler içerisinde bulunan kimyasal maddeler nedeni ile diş etinizde ve diş etinizin çevresindeki yumuşak dokularda tahrişe yol açmaktadırlar. Böyle bir durumda diş ağrınızın üzerine birde bu durumun yarattığı acı eklenecektir.
  • Diş ağrınızın oluşumunda iltihap nedeni varsa ve yüzünüzde buna bağlı olarak bir şişme oluştuysa şiş olan bölgeye soğuk kompres uygulamanız faydalı olacaktır.
  • Dişinizde çürüme nedeniyle bir oyuk oluştuysa bu bölgeye az miktarda pamuğa karanfil yağı dökerek üzerine koyabilirsiniz. Diş çürüğü yeni başladıysa bu yöntem gayet yararlı olacaktır. Burada da dikkat etmeniz nokta karanfil yağı kullanımını abartmamanız olacaktır. Siz o anki ağrınızla, miktarı artırıp yaşadığınız acıdan bir an önce kurtulmak isteyeceksiniz, fakat miktarı fazla kullanmanız diş etinizde tahrişe neden olacaktır.
  • Ağrıyan diş ya da diş etinin üzerine karanfil koymak bir süre sonra dişinizde oluşan ağrının azalmasına fayda sağlayacaktır.
  • Diş ağrısı için evinizde kolayca uygulayabileceğiniz diğer bir yöntem ise defne yaprağı ve sirkeyi kaynatarak gargara yapmaktır.
  • Diş ağrısında uygulanabilecek en etkili yöntem buz tedavisidir. Ağrıyan dişiniz ile yanağınız arasına ufak bir buz parçası koyduğunuzda buz eriyene kadar ağrı dinmiş olacaktır. Buz tedavisi oldukça hızlı yanıt veren bir yöntemdir. 
  • Diş ağrınız iltihaplanma nedeniyle oluştuysa 2 diş sarımsağı ezerek ağrıyan bölgeye koymanız, diş ağrınızın azalmasına ve o bölgedeki bakterileri yok etmeye fayda sağlar.
  • Eğer diş ağrınız soğuk bir şey yeyip içmeniz nedeniyle başladıysa, bu diş çürüğünün ilerlediğini göstermektedir. Bu nedenle dişinizi kanal tedavisi yaptırmadan bir an önce sağlığına kavuşturmak istiyorsanız, bir an önce diş hekimine başvurmalısınız. 
  • Eğer dişinizde oluşan ağrı sıcak nedeniyle başladıysa bu da dişinizde iltihaplanmanın ilerlediğinin habercisidir. Böyle bir durumda soğuk dişinizi ağrıtacaktır ve kullanacağınız hiçbir ağrı kesicinin faydası olmayacaktır. Bu durumun kurtarıcısı dişinize kanal tedavisi uygulanmasıdır.
  • Dişiniz ağrıdığında sürekli o bölgeye bir baskı uygulayarak dişinizi sıkarsınız. Bu durumda dişiniz daha çok ağrıyorsa iltihaplanma var demektir. Bu tür diş ağrılarında antibiyotik kullanımına başlanır. Bu nedenle en yakın diş hekimine başvurmanız faydalıdır.
  • Eğer diş ağrılarınız yemek sonrasında oluşuyorsa her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamanız bir süre için sizi rahatlatacaktır.
  • Yaşadığınız diş ağrısı sizi uykunuzdan alıkoyuyorsa, acilen bir diş hekimine görünmeniz gerekir. Fakat o anda böyle bir imkanınız yoksa; dişinizde oluşan ağrının nedeni kan basıncıdır. Yattığınızda kan basıncı baş bölgesinde toplanmaktadır. Bu nedenle yatış şeklinizi değiştirerek bir süre fayda sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra bir ağrı kesici de kullanarak uyumaya çalışabilirsiniz.
  • Dişiniz için kanal tedavisi uygulanacaksa o hafta sinirler oldukça iltihaplar ve sıcak yiyecek, içeceklerden çok ağrı oluşur. Bu durumda oluşan ağrıyı soğuk yiyecek ve içeceklerle azaltmak mümkündür. 
Diş Ağrısında aspirin, kolonya, rakı vb. işe yarar mı? Diş ağrısı oluştuğu an geleneksel olarak çevremizdekilerden ''rakı koy, aspirin koy, pamuğa kolonya dök koy... '' gibi yorumları sık duyarız. Peki doğru mu? Bu gibi yöntemler dişinizde kimyasal yanık oluşmasına neden olmaktadır. Dişinize uygulayacağınız bu yöntemler o anda ağrıyı kesebilir evet, fakat diş sinirlerinin ölmesine neden olur. Buda demek oluyor ki siz kendi elinizle dişinizi öldürüyorsunuz. Bu yöntemler sonrasında ilerleyen zamanlarda diş ağrısı ya da diş etinizin yanmasından dolayı oluşan ağrılar başlayacaktır. Ayrıca ağrıyan dişe rakı koymak hiç faydalı bir yöntem değildir. Çünkü rakı kanı sulandırır bu da ağrınızın daha fazla artmasına neden olacaktır. Yapabileceğiniz en doğru şey ağrı kesici kullanmak olacaktır.

Yorumlar