Dilan Yeşilgöz babası kimdir nerelidir aslen kökeni nerelidir?

Dilan Yeşilgöz'ün kim ve nereli olduğu, memleketi neresi soruları Hollanda seçimlerinden sonra kabineye girecek olan iki Türk kadın bakandan sonra gündem olmaya başladı. Yeşilgöz bir kez daha gündemde. İki bakandan birinin "terör iltisaklı baba"nın kızı Dilan Yeşilgöz olması dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Dilan Yeşilgöz babası kimdir nerelidir aslen köken

Dilan Yeşilgöz kimdir, nerelidir, babası kim, memleketi neresi, Türkiye'den neden kaçtı, neyle suçlanıyordu? Hollanda seçimlerinden sonra kurulacak olan yeni hükümette iki Türk kökenli kadın bakan yer alacak. Kadınlardan birinin azılı Türkiye düşmanı olması ise dikkat çekiyor. Türkiye'de 1984 ylında terör bağlantıları nedeniyle aranırken Hollanda'ya kaçan bir babanın kızı olan Dilan Yeşilgöz, Türkiye aleyhine faaliyetleriyle biliniyor. Yeşilgöz son olarak Hollanda polis teşkilatında başörtüsüne izin vermeyeceği açıklamalarıyla gündem oldu. Peki, Dilan Yeşilgöz kimdir, nerelidir, babası kim, memleketi neresi?

DİLAN YEŞİLGÖZ BABASI KİMDİR?

Hollanda'da 17 Mart'ta yapılan genel seçimlerin ardından 271 gün süren pazarlıkların ardından kurulmasına karar verilen koalisyon hükümetinde yer alacak bakanlar kesinleşti.

Dilan Yeşilgöz kimdir, nerelidir, babası kim, memleketi neresi?
Dilan Yeşilgöz kimdir, nerelidir, babası kim, memleketi neresi?

 

Koalisyon hükümetinde 2 Türk kökenli kadın bakan da yer alacak. Liberal sağ eğilimli Özgürlük ve Demokrasi Partisi (VVD) Milletvekili Dilan Yeşilgöz Zegerius, Hollanda'nın yeni Güvenlik ve Adalet Bakanı olacak.

Demokratlar 66 Partisi (D66) üyesi Günay Uslu ise, kültür ve medyadan sorumlu devlet bakanlığı görevini üstlenecek. Hollanda'nın yeni Adalet Bakanı olacak olan Dilan Yeşilgöz ise, ülkede sıkı bir Türkiye düşmanı olarak tanınıyor.

Terör örgütü PKK ve eklentili sol terörist örgütlerin militanı olarak 1984’de Hollanda’ya kaçan Yücel Yeşilgöz’ün kızı olan Dilan Yeşilgöz, babasının misyonunu sürdürüyor.

Daha önce yaptığı açıklamalarda Türklere ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret edilmesinin serbest olması gerektiğini savunan Yeşilgöz, 2018 yılında Hollanda'da, sözde Ermeni soykırımını tanıyan 5 Türk kökenli milletvekilinden de biriydi. Tuncelili ve 1977 doğumlu olan Dilan Yeşilgöz, 2014 yılında doktor Rene Zegerius ile evlendi. Yeşilgöz; çok iyi seviyede Felemenkçe, İngilizce ve Kürtçe biliyor.

Dilan Yeşilgöz kimdir, nerelidir, babası kim, memleketi neresi
Dilan Yeşilgöz kimdir, nerelidir, babası kim, memleketi neresi

 

Dilan Yeşilgöz, üniversitede sosyo-kültürel bilimler eğitimi aldı. 2009 yılında politikaya adım attı, 2021 yılında Hollanda hükümetinde bakanlık yaptı.

Bir teknoloji firmasında çalıştıktan sonra 32 yaşında siyasete giren Dilan Yeşilgöz'ün kariyerinin belirleme safhasında, gençliğinden beri sendikal faaliyetlerde bulunan babası Yücel Yeşilgöz etkili oldu. Yücel Yeşilgöz, 12 Eylül 1980 Asker Darbesi öncesi Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nda (DİSK) uzun yıllar aktif rol almıştı.

18 Haziran 1977 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi. Dilan Yeşilgöz, baba tarafından aslen Tuncelilidir. Babası Yücel Yeşilgöz, uzun yıllar Hollanda'da Utrecht Üniversitesi Kriminoloji bölümünde doçent olarak çalıştı.

1980 Askeri Darbe'nin ardından, sendikacı babasının hapse atılması tehlikesi dolayısıyla 1984 yılında ailesiyle birlikte Hollanda'ya iltica etti.

Lisans eğitimini Amsterdam Üniversitesi Sosyo-Kültürel Bilimler bölümünde tamamladı.

Politikaya adım atan Dilan Yeşilgöz, 2009 yılında liberal sağ eğilimli Halkın Özgürlük ve Demokrasi Partisi'ne (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie - VVD) üye oldu.

2014-2017 yılları arasında Amsterdam Belediye Meclis Üyesi olarak seçildi. Mecliste Halkın Özgürlük ve Demokrasi Partisi'nin enerji politikası, iklim, özgürleşme ve medya politikasının sözcülüğünü yaptı.

2015-2017 yılları arasında Alman Havacılık ve Uzay Merkezi DLR ile Hollanda Havacılık ve Uzay Merkezi NLR tarafından kurulan DNW'de danışman olarak çalıştı.

2017 yılında Hollanda'nın Genel Eyaletleri'nin alt meclisi olan yasama organı olan Temsilciler Meclisi'ne üye olarak seçildi.

2019 yılında RTL-Z televizyon kanalında katıldığı 'Van Liempt Live' adlı programda, Türklerin Hollanda'da devlet içinde devlet kurduğunu dile getirmesiyle tartışma konusu oldu.

17 Mart 2021 tarihinde Hollanda'da yapılan seçimlerin ardından Halkın Özgürlük ve Demokrasi Partisi'nden Ekonomik İşler ve İklim Politikası Devlet Bakanı olarak atandı. 3 Ocak 2021 tarihinde yeniden kurulan hükümette Güvenlik ve Adalet Bakanı oldu.

1977 doğumlu olan Dilan Yeşilgöz, 2022 yılı itibarıyla 45 yaşındadır.

2014 yılında doktor Rene Zegerius ile evlendi. Amsterdam'da hayatını sürdürüyor.

Dilan Yeşilgöz 1.65 metre boyunda, 58 kilo ve ikizler burcudur.

Çok seviyede Felemenkçe, İngilizce, Kürtçe, orta seviyede Almanca konuşabilmektedir.

Sosyal paylaşım sitesi Instagram'da @dilanyesilgoz_, Twitter'da @dilanyesilgoz, Linkedin'de @dilan-yesilgoz kullanıcı adıyla yer almaktadır.


 

Yorumlar