Dikenli incirde hasat mevsimi

"Dikenli incirin toplanması biraz zahmetli. Sabah erken toplamazsan bunun dikenleri uçar ve batar. Onun için erken saatlerde topluyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Dikenli incirde hasat mevsimi

Mersin'de doğada kendiliğinden de yetişebilen ve dikenleri nedeniyle toplanması özel çaba gerektiren "dikenli incir"de hasat mesaisi günün ilk ışıklarıyla başlıyor.

Halk arasında "kaynana dili" başta olmak üzere "Frenk yemişi", "Hint inciri" ve "tahta inciri" olarak da adlandırılan türde, hasat sürüyor.

Dikenli olması nedeniyle toplama aşamasında özel dikkat gerektiren meyve türü, demir maşalar yardımıyla hasat edilerek kilogramı 10 liradan satılıyor.

Meyvenin tarıma elverişli olmayan taşlı ve kayalık alanlarda dahi kendiliğinden yetişebilmesi, su, gübre ve ilaç gibi özel bakım gerektirmemesi, çiftçileri memnun ediyor.

Sert dikenleri nedeniyle geçmişte bahçelerin çevresine "çit" olarak dikilen, meyvesine ilginin artmasıyla bazı bölgelerde üretimine de başlanan dikenli incirden, bu yıl kent genelinde 27 bin ton verim alınması hedefleniyor.

BU YIL VERİM YÜKSEK

Silifke ilçesi Tosmurlu Mahallesi'nde çiftçilik yapan Veli Çetin, gazetecilere, dikenli incirde bu yıl verimin yüksek olduğunu söyledi.

Günün ilk ışıklarıyla hasat yaptıklarını belirten Çetin, şunları kaydetti:

"Dikenli incirin toplanması biraz zahmetli. Sabah erken toplamazsan bunun dikenleri uçar ve batar. Onun için erken saatlerde topluyoruz. Meyveyi dikenli olan kabuğundan ayırması da zahmetli. Dalından topladığın meyveyi bir leğene döküp yıkayacaksın. Sonrasında dikenleri suda gidiyor. Ardından baş tarafı kesilerek meyvenin içi çıkarılıyor."

Yorumlar