Dijitalleşme 10 yıl içinde 7.6 milyon kişiyi işsiz bırakabilir

McKinsey Türkiye ve McKinsey Global Enstitüsü, tarafından açıklanan “İşimizin Geleceği: Dijital Çağda Türkiye'nin Yetenek Dönüşümü” raporuna göre, önümüzdeki 10 yıl içinde dijitalleşme ile birlikte 7.6 milyon kişi işsiz kalabilir.

Google Haberlere Abone ol
Dijitalleşme 7.6 milyon kişiyi işsiz bırakabilir

Siber güvenlik lideri, insansız hava aracı operatörü, yapay zeka iş geliştirme sorumlusu, dijital terzi, sanal kuaför, deneyim tasarımcısı, finansal koç, sanal mağaza danışmanı, kuantum makine öğrenmesi analisti, gibi branşlar geleceğin yeni meslekleri arasında yer alıyor. Bu yeni iş dalları bir çok kişiyi de işsiz bırakacak. 

McKinsey Türkiye ve McKinsey Global Enstitüsü, “İşimizin Geleceği: Dijital Çağda Türkiye'nin Yetenek Dönüşümü” raporunu açıkladı. Rapora göre, Türkiye'de dijital dönüşüme adapte olma oranının sadece yüzde 2 olduğu açıklanırken bu oranın düzenli bir çalışma ile kısa sürede yüzde 60'lara varabileceği kaydedildi. 

7.6 MİLYON İNSAN İŞSİZ KALACAK

McKinsey Company Ortağı Pınar Gökler Özsavaşçı ise Türkiye'de bu alanda toplam istihdamın 2030 yılına kadar 33.3 milyona ulaşacağını söyledi. Özsavaşçı, dijitalleşme ile birlikte ilk etapta 7.6 milyonluk bir iş kaybı yaşanacağını anlattı.

8.9 MİLYON İŞ OLUŞTURACAK

Bu noktada dijitalleşmenin katkısı ve yüzde 25'lik otomasyon ile 8.9 milyonluk iş yaratacak yeni iş alanları sağlanabileceğini söyleyen Özsavaşçı, bugün olmayan ancak gelecekte var olacak mesleklerin ise 1.8 milyonluk yeni iş yaratacak potansiyeli olduğunu kaydetti.

Yorumlar