Serdar Bağtır

Serdar Bağtır

Dijital Dünya: 2018'de neler oldu, 2019'u neler bekliyor?

2018 yılı özellikle Dijital Medya mecraları açısından oldukça hareketli geçti. Yüzyılda bir yaşanacak bir çok olaya birlikte şahit olduk. Bunlardan öne çıkanlarını kısa kısa...

2018 yılı özellikle Dijital Medya mecraları açısından oldukça hareketli geçti.

Yüzyılda bir yaşanacak bir çok olaya birlikte şahit olduk. Bunlardan öne çıkanlarını kısa kısa hatırlayalım.

Facebook 2 Milyar kullanıcı sınırını aştığını açıkladı ve hemen arkasından Cambridge Analytica skandalı ortaya çıktı. Bu olayla birlikte #deletefacebook hashtag’i oluşturuldu ve milyonlarca kullanıcı Facebook hesabını kapattı.

2008 yılında kurulan ve sosyal medyadaki etkinizi puanlayan Klout, kapandı.

Facebook hacklendi ve bu durumdan 50 milyon kişi etkilendi.

Google, çok önem verdiği Google+ ürününü kişisel kullanıma kapatacağını açıkladı.

Instagram’ın kurucuları, Facebook’a devredildikten sonra devam ettikleri görevlerinden ayrıldılar.

Twitter, verified account özelliğini askıya aldı.

Elbette daha bir çok olay yaşansa da aklımızda en çok bunlar kaldı. Doğru bir şekilde bakarsanız, bu olayların ortak bir özelliği olduğunu görebilirsiniz. Ve gelecek, bu özellik üzerine şekillenecek.

Sosyal medyada kurulan ve hayata geçirilen mecralar, daha sonra kullanıcılar tarafından şekillendirilirler. Twitter açıldığında RT butonunun olmaması ve kullanıcılardan gelen talep üzerine bu butonun eklenmesi, mecrayı sahiplenen kullanıcıların, siteye yön vermesine en güzel örnektir. Şimdilerde ise kullanıcı davranışlarından da öte, kullanıcıların isteklerini ve ihtiyaçlarını anlayamayan tüm mecraların sorun yaşadığını görebiliyoruz.

Dijitalde 2018 yılı, bana göre, kullanıcı ihtiyaçlarının değiştiğini mecraların (ister istemez) fark ettiği bir yıl oldu.

2019 da değişen ihtiyaçları karşılamaya yönelik çalışmalarına hız verecekleri bir yıl olacak. Bugün Facebook ve Instagram’daki güncellemelere dijital medya uzmanları olarak bizler bile yetişemez hale geldik. En çok aktif kullanıcıya sahip olan bu mecraların, haklı olarak sürekli değişimde olması, ziyaretçilerine olan sorumluluklarından dolayı ortaya çıkıyor. Ve tabii bu daha fazla reklam geliri demek...

2019 yılı Google, Facebook ve Twitter için “sahte” olan her şeyle mücadele yılı olacak

Kullanıcıların yüksek takipçi hevesleri, yazılımcıların buldukları yöntemlerle suistimale dönüştü ve özellikle Facebook ile Twitter bu durumdan uzun süredir rahatsızdı. Fakat özellikle 2018 yılı bu konuda radikal kararlar vermelerini gerektiren olaylarla geçti.

Bu yüzden 2019 yılında çok daha keskin çözümler üreterek, dijitalde sahteciliğin önüne geçmeye çalışacaklar. Beğeni, takipçi kayıpları ve hesap kapatma olayları daha fazla karşımıza çıkacak.

Google ise siteleri sıralama ölçütlerini gözden geçiriyor ama sonuç gene değişmeyecek. Gerçek kural belli, kimseyi kandırmaya çalışma!

2019 yeni teknolojilerin sosyal medyaya daha fazla entegre edildiği bir yıl olacak!

Sahte davranışlarda bulunmanın yaptırımı olacak!

2019 daha kullanıcı odaklı bir dijital medya yılı olacak!

Diğer Yazıları

Yorumlar