Deve Pazarı Burkaş dünyanın en büyüğü

Burkaş deve pazarında Fas, Somali ve Sudan gibi çeşitli ülkelerden ithal edilen develer de ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor

Google Haberlere Abone ol
Deve Pazarı Burkaş dünyanın en büyüğü

Mısır’ın Giza kentinin Burkaş bölgesinde yer alan Orta Doğu’nun en eski ve en büyük deve pazarı Burkaş, her Kurban Bayramı öncesinde olduğu gibi Mısırlılar tarafından yoğun şekilde ziyaret ediliyor.

Giza kentinin kuzeyinde yerleşim alanından uzak Burkaş bölgesinde yaklaşık 25 dönümlük bir arazinin üzerine kurulu olan deve pazarı, 1995 yılından bu yana Orta Doğu bölgesinin en büyük ve Mısır’ın tek deve pazarı olma özelliğini taşıyor.

Yaklaşık 27 yıldır faaliyet gösteren Burkaş'ta, Fas, Somali ve Sudan gibi bazı ülkelerden ithal edilen develer de müşterilerin beğenisine sunuluyor.

Ülkenin çeşitli kentlerinden kurbanlık deve satın almak için halkın akın ettiği deve pazarında satışlar, genellikle açık artırım yöntemiyle yapılıyor.

-“PAZARDA HER MÜŞTERİNİN BÜTÇESİNE UYGUN KURBANLIK DEVELER BULUNUYOR”

Yüzlerce kurbanlık devenin satıldığı büyük pazarda kurbanlık deve satıcılarından Ahmed Abdulal, develerin türü, fiyatı ve pazar hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Pazarın bayram arifesi de dahil olmak üzere Kurban Bayramı’nın ilk gününe kadar faaliyet göstereceğini ifade eden Abdulal, “Deve fiyatları 8 bin ile 60 bin cüneyh (yaklaşık 424 ile 3 bin 118 dolar arası) arası değişiyor. Pazarda her müşterinin bütçesine uygun kurbanlık develer bulunuyor.” ifadelerini kullandı.

Deve fiyatlarının türü ve kilosuna göre değişkenlik gösterdiğini aktaran Abdulal, pazarda Fas, Sudan, ve Somali’den ithal edilen birçok devenin de satıldığını belirtti.

-“KURBANLIK İÇİN GENELLİKLE SUDAN DEVESİ TERCİH EDİLİYOR”

Özellikle Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla pazara yoğun bir ilginin olduğunu kaydeden deve satıcısı Abdulal, kurbanlık için genellikle Sudan devesinin tercih edildiğini bildirdi.

Abdulal, “Kurbanlık için genellikle Sudan devesi tercih ediliyor. Temiz ve bolca et bırakan bir deve türü. Bayramın da yaklaşmasıyla yoğun bir talep artışı söz konusu. Ayrıca, müşterilerin çoğunluğu kurbanlık için deve bakmaya geliyor.” dedi.

Deve hakkında Kur’an-ı Kerim’de de bahsedildiğini, deve etinin daha iyi ve kurbanlık için daha uygun olduğunu söyleyen Abdulal, şöyle devam etti:

“Herkese kurbanlık için deveyi tercih etmesini tavsiye ederim. Deve eti sağlıklı, güzel ve bereketli olur. Fiyatları da uygun. Deve ithalatını kolaylaştıran yetkililere de teşekkür ederim.”

-BURKAŞ DEVE PAZARI, YABANCI ZİYARETÇİLERİ DE AĞIRLIYOR

Ülkedeki tek, en büyük ve en eski deve pazarı olan Burkaş pazarı, deve ticaretinin yanı sıra yerli ve yabancı turistlere de görsel şölen sunuyor.

AA muhabirine konuşan bir diğer deve satıcısı Yusuf Vecih de “28 kentten oluşan Mısır’daki tek deve pazarının burası olduğunu, zaman zaman ülkedeki turistlerin develeri görmek için pazara geldiklerini” ifade etti.

Vecih, pazara satılması için sabahın erken saatlerinde getirdikleri develerin hemen hemen hepsini akşama doğru sattıklarını ve bayramın coşkusunu da yaşadıklarını söyledi.

Yorumlar