Devamke ne demek kelime anlamı nedir?

Devamke veya Dewamke ne demek, kelime anlamı nedir diye soranlardan iseniz muhtemelen Kürtçe bilmiyorsunuzdur. Son günlerde özellikle de sosyal medya üzerinden sık sık karşılaşılan ifadelerden biri oldu Devamke. Peki, Devamke ne demek, kelime anlamı nedir?

Google Haberlere Abone ol
Devamke ne demek kelime anlamı nedir?

Devamke veya kullanan kişinin konuşma tarzına bağlı olarak Dewamke olarak ifade edilen kelime, Anadolu kültürünün zenginliğini, Türk Kürt kardeşliğinin geldiği noktayı, dillerin kaynaşarak nasıl ilerlediğini gösteren ilginç bir kelime olmuş durumda. Dünya dillerinin hiçbirinin gökten zembille inmediğini herkes bilir. Bütün diller, başka dillerin harmanlanmasıyla bir şekilde kalıba oturmuş ve bir kültürün kimliği haline gelmiştir. Örneğin yakın tarihimize baktığımız zaman en son üretilen dil olarak Osmanlıca'yı ele alabiliriz. Bazıları buna Türkçe diyebilir. Ancak Osmanlıca tamamen farklı bir tarihi gerçekliktir.

Evet kaynağında kaynak olarak Türkçe baz alınabilir; ancak unutulmalıdırki Osmanlıca'da kullanılan kelimeler arasınd Farsça, Arapça, Kürtçe ve Fransızca kelimelerin ağırlığı o kadar fazladırki, Türkçe neredeyse azınlık durumundadır. Bu da doğal olarak Osmanlıca'yı artık farklı bir dil olarak kabul etmenin gerekliliğini ortaya koyar, tabii ki bizim kendi yorumlarımıza göre. İşin filolojik veya edebi kısmına tabii ki uzmanları karar verecektir. Şimdi biz gel gelelim devamke kelimesine. 

İnternet dünyasında son günlerde özellikle de sosyal medya üzerinden sık sık karşılaşılan ifadelerden biri oldu Devamke.

Peki, Devamke ne demek, kelime anlamı nedir?

Devamke Türk Dil Kurumu'nda yer alan Türkçe bir kelime değildir. 

Hatta hiçbir dilde yer alan bir ifade değildir. 

Peki, o zaman nereden geliyor bu ifade?

Devamke, Kürtçe konuşanların genellikle, Türkçe ifadeleri Kürt diline göre şekillendirerek ifade etmesiyle oluşan bir kelimedir.

"Devam" kelimesi bilindiği gibi Türkçe olan, "Sürdürmek" anlamında kullanılan bir kelimedir. 

Aynı zamanda, sürdürülen bir işin aynı şekilde sürdürülmesi için talimat verildiğinde de kullanılan bir kelimedir.

Aynı şekilde Kürtçe'de de bu ifadeyi kullananlar, Kürt dilinde bazı kelimelerin sonuna gelen, -ke ekini getirerek "Devamke" şeklinde kullanıyor.

Yani özetle "Devamke" kelimesinin anlamı Kürtçe'de "Devam Et" demektir.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da görev yapan birçok asker ve polis bu ifadeyi çok sık kullanır. 

Kelime son olarak Twitter'de TT konular arasında yer almış, birçok kişi ne olduğunu merak etmişti.

Devamke kelimesini aynı zamanda Leylü Nehar isimli bir kullanıcının Youtube'da ve Spotify'da yayınlanan aynı isimli çalışmasına verdiği isimdir. İşte Devamke isimli o çalışma: 

Kaynak: SonHaberler

Yorumlar

Halilullah Devamke Kürtçe bir kelimdir. "Devam" Türkçe olsa da "ke" Kürtçe'dir. Kelimenin yüzde 80'i Türkçe, yüzde 20'si Kürtçe olsa bu kelime Kürtçe'dir:)))