Deriye elleriyle sanat işliyorlar

Bağdat'ta el işi dericilik yapan Abdulnasır Ahmed, mesleğinin yok olmaya doğru gitmesinden endişe duyuyor

Google Haberlere Abone ol
Deriye elleriyle sanat işliyorlar

Irak'ın başkenti Bağdat'ta 48 yıldır el işi dericilik mesleğini yapan Abdulnasır Ahmed, yok olmaya yüz tutan mesleğini gelişen teknolojiye rağmen yaşatmaya çalışıyor.

Bağdat'ın en eski mahallelerinin birinde 48 yıldır baba mesleğini sürdüren Abdulnasır Ahmed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu mesleği dededen oğula geçerek sürdürdüklerini söyledi.

Bu mesleğin dedesinden babasına geçtiğini ve son 48 yıldır da kendisinin sürdürdüğünü aktaran Ahmed, mesleğin son varisi olmak istemediklerini bu yüzden de çocuklarına öğrettiğini kaydetti.

"Mesleğimiz zamanla ilgiden mahrum kaldı"

Teknolojinin ilerlemesi ve artan ithalatlara rağmen çanta, kemer, cüzdan ve aksesuar üretimlerini sürdürdüklerini belirten Ahmed, şöyle devam etti.:

"Bizim mesleği teknolojinin gelişmesinin yanında ithalatın artması olumsuz etkiledi. Buna rağmen bu dede mesleğini sürdürdük. Biz bu mesleğe sanat katarak yeni tasarımlarla renk veriyoruz."

Bu mesleği babasından öğrendiğini, 70’li yıllardan beri dericilikle uğraştığını ifade eden Ahmed, bu mesleğinin zamanla ilgiden ve devletin desteğinden mahrum kaldığını savundu.

Bu mesleğin Bağdat'ta bir zamanların en gözde mesleği olduğuna dikkat çeken Ahmed, ancak devletin destek vermemesi ve ithalatı teşvik etmesine yenik düştüğünü dile getirdi.

Ahmed, her şeye rağmen bu mesleği çocuklarına öğrettiğini ve Irak'ın kaliteli dericilik mesleğini korumaya çalıştığını vurguladı.

- Elektrik kesintileri işlerini olumsuz etkiliyor

Ülkede yıllardır bir türlü çözülemeyen elektrik kesintisi sorununun işlerini ve üretimi kötü etkilediğini söyleyen Ahmet, üretimin hızlandırılması için iki adet makinaları olduğunu ve elektrik kesintilerinden dolayı makinaları kullanamadıklarını dile getirdi.

Yaklaşık 10 yıl önce bu mesleği icra eden 6 iş yeri olduğunu söyleyen Ahmed, şimdilerde ise sadece iki iş yeri kaldığını ve bunların da bir gün yok olacağından endişelendiğini anlattı.

Ahmed, ​​​​​dericilikte usta pek fazla yetişmediğini bu yüzden de kendi çocuklarını yetiştirmeye çalıştığını belirterek mesleğin yok olmaya doğru gittiğine değindi.


Yorumlar