Depresyonda mısınız? İşte, depresyon testi

Depresyon testi 2020: Depresyon yada bilimsel adıyla "majör depresif bozukluk" sürekli hüzünlü olma, hayattan zevk alamama, eğlenememe gibi ruh halini ifade eder. Davranışları olumsuz etkileyen hastalığı tedavi etmek mümkündür.

Google Haberlere Abone ol
Depresyon testi

Depresyon testi 2020, her yaşta, her cinsiyette, her sosyal statüden insanları etkileyebilen tedavisi olan bir hastalık olan depresyon endişesi taşıyanlar tarafından araştırılmaktadır. Depresyonun yalnız hastaları değil aileyi ve toplumu da olumsuz etkileyen; yineleme olasılığı yüksek; fakat tedavi edilebilen bir bozukluk olarak öne çıkarken, bu hastalığın tedavi edilmesi için hem ilaçlı yöntemler hemd de terapili yöntemler bulunmaktadır. 

Hem fiziksel hemde psikolojik olarak insanları etkileyen bir hastalık olarak öne çıkan depresyon, kişinin günlük hayatını etkileyebilecek noktalara kadar varabiliyor. Öyle ki depresyon hastalarının günlük yaşamlarında yapması gerekenleri yapamamasına kadar yol açabildiği görülmüştür. 

BELİRTİLERİ

Çocuklardan yaşlılara kadar her yaşta görülebilmesi mümkün olan depresyon hastalığının bazı belirtileri vardır. Bunlardan başlıcaları Sürekli üzgün hissetmek, günlük aktivitelere ilgi ve zevk kaybı, yemek yeme alışkanlığında bozukluk, uyku durumunda bozukluk, sürekli yorgun hissetme, konuşmada ve hareketlerde yavaşlık, değersiz ve suçlu hissetmek, günlük hayatta yapılan işlerden zevk alamama, konsantrasyon kaybı, karar verme zorluğu ile intihar düşüncesi sık görülen belirtiler arasındadır. 

10 SORUDA DEPRESYON TESTİ

Deprersyonda olup olmadığını bilimsel depreson testi ile öğrenmek isteyenler "Depresyon testi bilimsel" şeklinde araştırmalarını yapmaya devam ediyor. Bunun için aşağıdaki sorular durumunuzun depresyonla ne kadar ilgili olduğunu belirleme noktasında size yardımcı olacaktır. Bunlar bilimsel olarak kabul edilen belirtiler olmakla birlikte, psikiyatrik muayene yapılmadan tanı konamayacağı unutulmamalıdır. Öte yandan test sonucunda pozitif çıkması sizi endişelendirmemeli. Bu yazıda yer alan test ve bilgiler tanı değildir. Kesin tanı ve tedavi için doktorunuza başvurmayı unutmayınız.

DEPRESYONDA MIYIM?

Aşağıda yer alan soruları son iki haftayı göz önünde bulundurarak değerlendiriniz. Depresyon belirtilerinin en az 2 hafta süreli olarak görülmüş olması gereklidir.

  1.    Elemli, kederli, üzüntülü (Karadeniz’de gemileri batmış gibi) bir ruhsal durum içinde misiniz?

       ( ) Evet,    ( ) Hayır,

  2.    Eskiden ilgilendiğiniz ve zevk aldığınız etkinliklere, dizilere, gezmeye vs. ilginizi kaybetmeniz ve zevk almamanız var mı?

       ( ) Evet,    ( ) Hayır,

  3.    Diyet yapmadan aşırı kilo kaybettiniz veya kilo aldınız mı? (Bir ayda ağırlığınızın %5’ten fazlası)

       ( ) Evet,    ( ) Hayır,

  4.    Hemen her gün uykusuzluğunuz veya aşırı uyumanız var mı?

       ( ) Evet,    ( ) Hayır,

  5.    Başkalarının da gözlediği, fiziksel ve zihinsel olarak huzursuzluk veya yavaşlamanız var mı?

       ( ) Evet,    ( ) Hayır,

  6.    Hemen her gün değersizlik veya aşırı suçluluk veya günahkarlık duygularınız var mı?

       ( ) Evet,    ( ) Hayır,

  7.    Hemen her gün düşünmenizde veya konsantre olmanızda azalma veya kararsızlığınız var mı?

       ( ) Evet,    ( ) Hayır,

  8.    Hemen her gün enerji kaybınız veya yorgunluğunuz var mı?

       ( ) Evet,    ( ) Hayır,

 9.      Yukarıdakilerden ‘evet’ olarak yanıtladığınız durumlar günlük yaşamınızı, iş/okul ve toplumsal işlevlerinizi bozuyor mu?

       ( ) Evet,    ( ) Hayır,

10.   Yukarıdaki özellikler bir maddeye veya bir bedensel hastalığa bağlı mıdır?

       ( ) Evet,    ( ) Hayır,

DEĞERLENDİRME

Depresyon riski

Birinci ve ikinci sorulardan en az birine ve 3.-9. sorulardan en çok dördüne ‘evet’ yanıtı verdiyseniz depresyon riski altında olabilirsiniz. Kesin tanı ve tedavi için doktorunuza başvurmayı değerlendirebilirsiniz.

Yüksek depresyon riski

Birinci ve ikinci sorulardan en az birine ve 3.-9. sorulardan en az beşine ‘evet’ yanıtı verdiyseniz yüksek depresyon yaşıyor olabilirsiniz. Doktorunuza danışmayı kesinlikle düşünebilirsiniz. Onuncu ve on birinci sorulara verilen yanıtlar da dikkate alınarak durumunuzun bir ruh hekimi tarafından mutlaka değerlendirilmesi gerekir.

Dikkat, depresyondasınız

Birinci ve ikinci sorulardan en az birine, 3.-9. sorulardan en az beşine ve 10. soruya ‘evet’, 11. soruya ‘hayır’ yanıtı verdinizse, depresyondasınız demektir. Mutlaka bir ruh hekimine başvurmanız ve tedavi olmanız gerekir. (Evet yanıtı verdiğiniz durumlar bir yas reaksiyonuna bağlı olmamalıdır.)

Rahat olun

Birinci ve ikinci sorulardan ikisine de ‘hayır’ yanıtı verdinizse, 3.-9. sorulardan en çok bir-ikisine veya daha azına ‘evet’ yanıtı verdinizse veya hiçbirine ‘evet’ yanıtı vermedinizse, depresyon riskiniz yok denecek kadar azdır veya yoktur, rahat olun.

Yorumlar