Deniz Kızı gerçek mi, gerçek hayatta var mı?

Deniz Kızı gerçek mi, gerçek hayatta var mı, nerede bulundu, nasıl ortaya çıktı, kimdir?

Google Haberlere Abone ol
Deniz Kızı gerçek mi, gerçek hayatta var mı?

Deniz Kızı gerçek mi, gerçek hayatta var mı, nerede bulundu, Deniz Kızı efsanesi nasıl ve nerede ortaya çıktı, kimdir?

Deniz Kızı efsanesi aslında neredeyse insanlık tarihiyle eş değer bir süreçtedir. 

İnsanlık tarihi boyunca dünyanın farklı hatta birbirinden çok uzak kültürlerinde bile "Deniz Kızı" efsanesi konuşulmuş, yaşatılmıştır.

Sözlü tarih efsanelerinin vazgeçilmezlerinden biri olan Deniz Kızı efsanesi genel olarak dünyanın deniz kıyısındaki ülkelerde konuşulmuştur. 

Karasal bölgelerdeki toplumların da kendine göre birçok efsanesi olmuştur; yedi başlı canavarlar, insan başlı atlar veya tek boynuzlu atlar gibi efsaneler de yine bunlara benzer efsanelerdir. Peki, Deniz Kızı gerçek mi, gerçek hayatta var mı, nerede bulundu, nasıl ortaya çıktı, kimdir?

Deniz Kızı, bir çok masalda ve filmde karşımıza çıkabilmektedir. Gerçek hayatta da deniz kızının yaşadığı birçok kültürde düşünülmektedir. Birçok efsaneye konu olmuş olan deniz kızı hakkında anlatılan bir çok efsane bulunduğunu söylemek de mümkündür. Her kültürde deniz kızı efsanesi farklı anlatılmaktadır.

Deniz Kızı gerçek mi, gerçek hayatta var mı
Deniz Kızı gerçek mi, gerçek hayatta var mı

 

Deniz kızı, belinin üst tarafı insan olan ve vücudunun alt kısmı ise Balık yüzgecine benzeyen canlı olarak ifade edilebilir. Dünya üzerinde birçok kültürde deniz kızlarının gerçek olduğu ve benzer görünümlere sahip oldukları ifade edilmektedir. Ancak deniz kızları efsanevi varlıklardır ve gerçek hayatta yaşadıkları söylenemez.

Deniz kızları gerçek olmamalarına rağmen, bir çok masalda, filmde hatta çizgi filmlerde bile yer almaktadır. Deniz kızlarının gerçek olduğuna ise bazı kültürlerde hala inanılmaktadır. Deniz kızları, yarı insan yarı balık olarak bilinen mitolojik bir kavram olarak ifade edilmektedir. Edebi eserlerde ve filmlerde sıklıkla kullanılan deniz kızı karakterleri gerçek hayatta bulunmamaktadır. Bu durumda mitolojik bir karakter olduğunu ve efsanelerde yer aldığını söylemek de mümkün olmaktadır.

EVRİMSEL OLARAK MÜMKÜN MÜ?

Biyologların konuya bakışı ise şöyle: Teorik olarak, denizkızlarının hayali bir biyolojik evrimini takip etmek mümkündür. Çünkü o kadar da sıradışı ve akıl almaz mitolojik canlılar değillerdir. Sorun, bu varlıkların diğer herhangi bir canlıya nazaran çok daha gizemli, büyülü, gizli olduğunu düşünmekte yatmaktadır. Eğer var olsalardı, hele ki zeki canlılar oldukları için, bugüne kadar mutlaka bulurduk. Gerçekten! Hiçbir biyolojik canlının olmadığı gibi, onlar da büyülü veya sihirli olmazlardı. Ancak yoklar, o nedenle bulamamaktayız.

Deniz kızı efsanesi ilk olarak Asurlular döneminde duyulmuştur. Asur kraliçesi olarak tanınan Semiramis'in annesi Atargatis, ölümsüz bir tanrıçadır. Ancak ölümlü bir çobana aşık olmuştur. Aşık olduğu genç çobanın ölmesi üzerine bir balığa dönüşmek için kendisini göle atar. Su ise onun doğasını gizlemez ve bunun yerine suda nefes alabilme yetkisi ve bir balık kuyruğu verir.

Deniz Kızı gerçek mi, gerçek hayatta var mı
Deniz Kızı gerçek mi, gerçek hayatta var mı

 

Atargatis aynı zamanda farklı isimlerle de tanınmaktadır. Deniz kızı efsanesi bir çok farklı kültürde benzer şekillerde anlatılmaktadır. Neredeyse evrensel özelliğe sahip olan bir efsane olduğunu söylemek de mümkündür. Deniz kızı, Yunan mitolojisinde de yer alan efsanevi bir karakter olarak ifade edilebilmektedir.

Deniz kızları aynı zamanda farklı kültürlerde değişik formlarda bulunabilmektedir. Kristof Kolomb ise yaptığı yolculuk sırasında deniz kızlarını gördüğünü ancak söylendiği gibi ilgi çekici olmadıklarını ve oldukça çirkin olduklarını ifade etmiştir. Deniz kızları her kültürde farklı bir efsaneyle anlatılsa bile genel olarak benzer özelliklere sahip olduklarını söylemek mümkün olmaktadır.

EVRİMCİLERE GÖRE DENİZ KIZI KONUSU

İnsansı bir türün Küçük Denizkızı'nda anlatıldığı gibi bir canlıya evrimleşmesi için arka bacakların yitirilmesi ve yüzgeçleşmesi gerekmektedir. Buna benzer olayların evrim tarihinde, yunus ve balina örneklerinde olduğu gibi, yaşandığını söylemiştik.

Ancak bir denizkızının geçirmesi gereken evrime daha benzer bir evrimi Yüzgeçayaklılar (Pinnipedia) isimli canlılar geçirmiştir. Denizaygırları, denizaslanları, kürklü foklar, kulaksız foklar ve gerçek foklar gibi canlıları barındıran bu grubun arka ayakları birbirine kaynayarak yüzgeç-benzeri bir yapıya dönüşmüştür.

Denizkızlarının da buna benzer bir evrim geçirmesi ve ayak parmaklarını saran bir zarın evrimleşmesi gerekmektedir. Bu durum, yarasaların kollarının değişerek kanatlara evrimleşmesi gibi düşünülebilir.

MİTOLOJİDE DENİZ KIZLARI

Sirenler gibi bazı deniz kızları denizcilere şarkılar söyleyip onları büyülerler, işlerinden alıkoyarlar ve güverteden denize yuvarlanmalarına ya da daha kötüsü geminin batmasına neden olurlar. Diğer hikâyelerde ise deniz kızları boğulma tehlikesi geçiren erkekleri kurtaran iyi kalpli deniz canlıları olarak betimlenmişlerdir. Aynı zamanda bu erkekleri su altındaki krallıklarında yaşamaya da davet ederler. 

Deniz Kızı gerçek mi, gerçek hayatta var mı
Deniz Kızı gerçek mi, gerçek hayatta var mı

 

Hans Christian Andersen'in Küçük Deniz Kızı'ında ise deniz kızlarından bazılarının, erkekleri denizin altına doğru çekerken insanların su altında nefes alamadıklarını unuttukları ya da bilmedikleri söylenir.

Yunan mitolojisindeki sirenler ise daha sonraları deniz kızlarıyla bir tutulmuş, hatta bazı dillerde iki yaratık için de aynı sözcük kullanılmıştır. Deniz kızlarına benzeyen diğer mitolojik ve efsanevi deniz yaratıkları ise su perileri (Nemfler gibi) ve başka formlara (başka hayvanlara ya da diğer efsanevi hayvanlara) bürünebilen hayvanlardır.


 

Yorumlar