Darbeye direniş iki partinin oylarını artırdı

15 Temmuz'dan sonra oyları artan parti AK Parti ve MHP olurken, oyları düşen partiler ise CHP ile HDP oldu.

Google Haberlere Abone ol
Darbeye direniş iki partinin oylarını artırdı
Darbeye karşı 15 Temmuz'dan itibaren gösterilen direniş siyasi partilerin oy oranlarını da etkiledi. Darbe direnişinden sonra oyları artan parti AK Parti ve MHP olurken, oyları düşen partiler ise CHP ile HDP oldu. 

Darbe direnişine katılan HDP'lilerin çoğunluğu bir sonraki seçimde aynı partiye oy vermeyeceğini belirtirken, direnişe katılanlar arasında AK Parti ile MHP'nin oyları ise arttı. Direnişe katılıp daha önce AK Parti ve MHP'ye oy vermediğini belirtenlerin birçoğu sonraki seçimlerde bu iki partiye oy vereceğini söyledi. 

KONDA tarafından yapılan ankette, darbe direnişine katılanların yüzde 80'ninden fazlası AK Parti seçmeni. İkinci olarak ise MHP seçmeni. Direnişe en az katılan parti ise HDP oldu. 

HALK DARBEYİ TELEVİZYONDAN ÖĞRENMİŞ

Araştırma, 26 Temmuz 2016 Salı gecesi, saat 21:00 — 00:00 arası, ‘Demokrasi Nöbeti' çağrısı yapılan meydanlardan Kısıklı, Saraçhane ve Taksim'de 1875 kişi ile yüz yüze görüşme verilerine dayanıyor. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 67'si darbe girişimini TV'den öğrendiğini belirtirken, yüzde 24'ü arkadaş ya da tanıdık aracılığıyla girişimden haberdar olduğunu söylüyor. Yüzde 9'luk bir kesim ise girişim haberini sosyal medyadan aldığını ifade ediyor.

Darbe direnişine katılanların çoğunluğunun 30-45 yaş aralığında olması ise dikkat çekti. 

Yorumlar