D vitamin eksikliği, mesane kanserine sebep olabilir

D vitamin eksikliği, mesane kanseri riskini artırabilir.

Google Haberlere Abone ol
D vitamin eksikliği, mesane kanserine sebep olabilir
D vitamini eksikliğinin, bağışıklık sistemini harekete geçiren hücreleri etkileyerek mesane kanseri riskini artırabileceği bildirildi.

Daily Mail gazetesinin haberine göre, İngiliz bilim adamları, yeterince D vitamini alamayan kişilerin mesane kanserine yakalanma olasılığının arttığını ortaya koydu.

Warwick Üniversitesinden bilim adamlarının geçmişte mesane kanseri ve D vitamini eksikliği konusunda yapılan 7 çalışmayı incelediği, bu çalışmalardan 5'inin, düşük D vitamini seviyesinin, artan mesane kanseri riskiyle bağlantılı olduğunu gösterdiği belirtildi.

Kendi çalışmalarında mesanede geçişken epitel hücreleri inceleyen bilim adamları, bu hücrelerin D vitaminini etkinleştirdiğini, böylece bağışıklık sistemini harekete geçirdiğini tespit etti.

Araştırma ekibinin lideri Rosemary Bland, "Çalışmamız, kanda D vitamininin düşük sevilerde seyretmesinin, mesane içindeki bu hücrelerin, anormal hücrelere gerekli yanıtı vermek için harekete geçmesini engellediğini gösterdi." değerlendirmesinde bulundu.

Güneş ışığından alınan D vitaminin, her beş yetişkinden birinde eksik, her beş yetişkinden üçünde de düşük seviyelerde olduğu belirtiliyor.

Yorumlar