Cuma namazları camilerin bahçesinde kılınacak

İçişleri Bakanlığı 29 Mayıs Cuma günü itibariyle camilerde cemaatle namaz kılınmasıyla ilgili kararın detaylarını açıkladı. Buna göre cemaatle namazlar camilerin içinde değil bahçelerinde ve avlularında kılınabilecek. Öğle ve ikindi namazları camilerde cemaatle kılınabilecek.

Google Haberlere Abone ol
Cuma namazları camilerin bahçesinde kılınacak

İçişleri Bakanlığı, camilerde cemaatle namaz kılınma yasağının kalkmasıyla ilgili kararın detaylarını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, cemaatle namaz kılmanın şartları ve vakitleri belirlendi. Buna göre, camilerin içinde şimdilik namaz kılınamayacak. Camilerin bahçelerinde, müsait olan camilerin avlularında cemaatle namaz kılınabilecek. Öte yandan şimdilik sadece öğle ve ikindi namazları camilerde cemaatle kılınabilecek. 

İşte İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamanın detayları: 

"Cuma namazlarında vaaz yapılmayacak, Diyanet İşleri Başkanlığınca gönderilecek hutbeler hiçbir ilave ve çıkartma yapılmadan okunacak, namazların mümkün olduğunca kısa sürede kılınmasına çalışılacak."

"Cemaatle öğle, ikindi ve cuma namazı kılacak herkesin tıbbi bez maske kullanması zorunlu olacak."

"Cami ve mescitlerde salgını artırabileceği değerlendirilen tesbih rahle ayakkabı çekeceği gibi malzemelerin bulundurulmasına müsaade edilmeyecek"

"Cami yerleşkesi içerisinde bulunan türbelerin iç mekanları ziyarete açılmayacak, türbelerin dış yüzeylerine teması önlemek için en az bir metre mesafe olacak şekilde şerit çekilecek"

"Cuma namazı, valilik ve kaymakamlıklarca belirlenecek il/ilçe müftülüklerinin tespitleri kapsamında yeterli bahçesi, avlusu, açık alanı bulunan camilerde kılınabilecek."

ALMANYA'DA İLK CUMA NAMAZI KILINDI

Almanya'da salgın nedeniyle ibadete bir süre ara verilen camilerde, normalleşme süreci çerçevesinde ilk cuma namazı kılındı. Myanmar'da Kovid-19 nedeniyle bir kişinin öldüğüne ilişkin haber yapan gazeteci, 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Afrika'nın en kalabalık Müslüman nüfusa sahip ülkesi Nijerya'da salgın önlemleri kapsamında bayram namazı evlerde kılınacak. Malezya Başbakanı Muhyiddin Yasin, ofisinde görüştüğü bir kişiye Kovid-19 teşhisi konması üzerine ev karantinasına girdi. İspanya'nın Barselona limanına gelen 400 yolculu kruvaziyer, mürettebatta Kovid-19 tespit edilmesiyle karantinaya alındı. Güney Sudan'da Sağlık Bakanı Elizabeth Achuei Yol dışında tüm bakanlarda Kovid-19 tespit edildi.

TÜRKİYE'DE SON DURUM NE?

Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yer alan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın da Twitter'dan paylaştığı "Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu"nun güncel verilerine göre, bugün 37 bin 507 test yapıldı ve 952 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu.

Son 24 saatte 27 hasta vefat etti, 1121 hasta iyileşti. Toplam test sayısı 1 milyon 767 bin 495, vaka sayısı 154 bin 500 ve vefat sayısı 4 bin 276 oldu.

Toplam yoğun bakımdaki hasta sayısı 800, solunum cihazına bağlı hasta sayısı 401 ve iyileşen hasta sayısı 116 bin 111 olarak kayıtlara geçti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, verilere ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Artan test sayısına rağmen yeni vaka sayısı 1000'in altında. Destek tedavisine ihtiyaç duyanların sayısı azalıyor. Yeni hayat tarzımız: kontrollü sosyal hayat, hep birlikte tedbir. Koşulu: maske ve 1,5 metre sosyal mesafe." ifadelerini kullandı.

Yorumlar