Cuma günü öğlen namazı kılınır mı? Diyanet bu konuda ne diyor?

Cuma günü öğlen namazı kılınır mı kılınmaz mı sorusu uzun zamandır Müslümanlar arasında cevabı aranan ve birçok kimse tarafından tam olarak cevabı bulunamayan sorudur.

Google Haberlere Abone ol
Cuma günü öğlen namazı kılınır mı? Diyanet?

Cuma günü Cumadan sonra öğlen namazı kılınır mı? Cuma günleri Cuma namazı kılındıktan sonra öğlen namazı da kılınır mı kılınmaz mı sorusu uzun yıllardır en çok sorulan ve cevabı en çok merak edilen sorulardan biridir. Peki, Cuma günü Cumadan sonra öğlen namazı kılınır mı?

Cuma namazı ile Cuma gününün öğlen namazı hakkında fetva makamları tarafından verilen cevaplar var. 

CUMA GÜNÜ ÖĞLEN NAMAZI KILINIR MI?

Bu konuda en yetkili kabul edilen makamlardan biri olarak bilinen sorularlaislamiyet portalı gelen sorular doğrultusunda cevap vermiş durumda.

Burada Cuma günü öğle namazı kılınır mı sorusuna verilen cevap şu şekilde: 

Öncelikle Cuma namazı, hür, mukim (dinen yolcu sayılmayan), ergen ve mazereti olmayan her Müslüman erkeğe farzdır ve cemaatle kılınır. Cuma namazını kılmayan veya kılamayan bir Müslüman, o günün öğle namazını kılar.

Eğer hastalık, yolculuk, salgın gibi bir özür nedeniyle cuma namazını kılamadıysa, o günün öğle namazını kılmakla, Allah’ın izniyle o günkü farz namaz görevini yerine getirmiştir.

Ancak, bir özrü olmadığı halde, kasten ve bilerek, tembellikten dolayı cuma namazını kılmamışsa, hem o günün öğle namazını kılmalı hem de işlediği günahtan dolayı tövbe ve istiğfar etmelidir. Zira cuma namazını bir özür olmadan kılmayan kişi günah işlemiş olur.

Kendisine cuma namazı farz olan bir kimse, özürsüz olarak cumaya gitmez ve imam cuma namazını bitirmeden önce kendi evinde o günkü öğle namazını kılarsa, Hanefîlere göre bu namaz geçerlidir, fakat cumaya gitmediği için günahkar olur. Diğer üç mezhebe ve Hanefîlerden İmam Züfer’e göre ise kıldığı öğle namazı geçersizdir. Bu kimse öğle namazını, cuma namazı kılındıktan sonra tekrar kılmalıdır. (Merğînânî, el-Hidaye, II, 115-117; Halebî, es-Sağîr, s. 321)

Bununla beraber, cuma namazının salgın hastalık gibi bir nedenle camilerde kılınmadığı durumlarda, her Müslüman o günün öğle namazını vakit girince kılabilir. Çünkü cuma namazı kılınmıyor.

Cuma günü öğlen namazı kılınır mı? Diyanet bu konuda ne diyor?

 

Zuhr-i ahir namazı ise, cuma namazının sıhhat şartlarıyla ilgilidir; öğle namazıyla ilgili bir durum değildir. Dolayısıyla cuma namazı yerine öğle namazını kılan bir kimse, ayrıca zuhr-i ahir diye bir namaz kılmaz; sadece öğle namazını kılar. Öğle namazı, dört rekat ilk sünnet, dört rekat farz ve iki rekat da son sünnet olmak üzere 10 rekattır.

Cuma namazını kılan bir Müslümanın da ayrıca zuhr-i ahir kılması şart değildir, kılmayabilir. Ancak, zuhr-i ahirin kılınması ihtiyatlı olduğu için, birçok alim tarafından güzel görülmüştür. (İbn-i Abidin, 1/755)

Demek ki, cuma namazını kılmayan veya kılamayanlar, onun yerine o günün sadece öğle namazını kılarlar ve bu durumda zuhr-i ahir diye bir namaz kılınmaz.

Özetlersek; Cuma namazından sonra öğle namazının farzını kılmak zorunlu bir durum değildir; ancak kılınmasının güzel olacağı alimler tarafından önerilmiştir.


 

Yorumlar