Credit Suisse batıyor mu? Credit Suisse kimin, sahibi kim, neden battığı söyleniyor?

Credit Suisse kimin, sahibi kim, hangi ülkenin bankası, neden battı soruları finans dünyasında şaşkınlıkla soruluyor. Çünkü gelen son dakika haberilerine göre dünyanın en büyük kredi bankalarından birinin batıyor. 166 yıllık köklü bir geçmişi bulunan banka hakkındaki iddiaların doğruluğu tartışılır.

Google Haberlere Abone ol
Credit Suisse batıyor mu? Credit Suisse kimin?

Credit Suisse batıyor mu? Credit Suisse kimin, sahibi kim, neden battığı söyleniyor? Hangi ülkenin bankası, battı mı veya neden battı soruları buralara sıkça soruluyor. Dünyaca ünlü bankanın battığı yönündeki iddalar finans dünyasını sarstı. Dünya genelinde 50 binden fazla çalışanı bulunan bankanın hisseleri bir anda dip yaptı. İddiaya göre dünyaca ünlü isimler bile bankadan bütün paralarını bir anda çekti. Ancak bütün iddialar uluslararası bir operasyonun parçası da olabilir. Çünkü daha önce de benzer haberler nedeniyle birçok şirket batmıştı. Peki, Credit Suisse kimin, sahibi kim, hangi ülkenin bankası, neden battı? 

CREDIT SUISSE BATIYOR MU?

166 yıllık dünyanın en köklü bankalarından biri olan Credit Suisse bankasının battığına ilişkin ilk veriler New York borsasından geldi. Bankanın hisse senedi cuma günü New York borsasında yüzde 4’e yakın değer kaybetti. Hisse senedi 3.92 dolara kadar gerilerken en ilginç olay ise Papa Francis’in Vatikan’ın tüm paralarının bu bankadan çekilmesi yönünde talimat vermesi oldu.

Uuslararası basında yer alan iddialara göre; Papa Francis Vatikan’ın tüm finansal varlıklarının içlerinde ağırlıklı olarak Credit Suisse ve Deutsche Bankın da bulunduğu kuruluşlardan Vatikan bankalarına çekilmesi talimatını verdi.

Credit Suisse kimin, sahibi kim, hangi ülkenin bankası, neden battı?
Credit Suisse kimin, sahibi kim, hangi ülkenin bankası, neden battı?

 

Gelen son dakika bilgilerine göre banka yönetimini batmak kurtulmak için Credit Suisse’yi küçültmeyi planlıyorlar. 27 Ekim’de ana hissedarlara küçülme planı sunulacak. Eğer kabul edilirse ciddi anlamda küçülme politikasına gidecek. Analistler, şu an için bankanın normale dönme şansını çok zayıf görüyorlar. Bankanın yaklaşık 900 milyar dolarlık kaldıraçlı işlem taşıdığı öne sürülüyor.

BANKA YÖNETİMİNDEN "HALA GÜÇLÜYÜZ" MESAJI

Credit Suisse Group AG'nin CEO'su Ulrich Koerner, bankanın son revizyonuna hazırlanırken "kritik bir anda" olduğunu söyledi ve bankanın gücünü vurguladı.

Koerner, personele birkaç hafta içinde güvence vermek için gönderilen dikkatli bir şekilde yazılmış ikinci notta, çalışanlara "günlük" hisse senedi fiyat performansını İsviçre firmasının "güçlü sermaye tabanı ve likidite pozisyonu" ile karıştırmamalarını söyledi. Hisseler rekor düşük seviyeye yakın seyrediyor.

Koerner, kredi vereni karlılığa döndürmeye ve bir dizi skandala son vermeye çalışırken, Credit Suisse, yatırım bankasının büyük bir yeniden yapılandırılması olması beklenen şeyin sancıları içinde.

Credit Suisse batıyor mu Credit Suisse kimin, sahibi kim, neden battığı söyleniyor
Credit Suisse batıyor mu Credit Suisse kimin, sahibi kim, neden battığı söyleniyor

 

 CEO, bankanın içinde ve dışında çok fazla belirsizlik ve spekülasyon olduğunu kabul ederken, Bloomberg tarafından görülen nota göre, 27 Ekim'deki stratejik incelemenin sonuçlarına kadar personele düzenli bir güncelleme göndereceğini söyledi. ve Credit Suisse sözcüsü tarafından onaylandı.

Koerner, bankanın gördüğü tüm medya ilgisine rağmen personelden disiplinli ve müşterilere yakın olmalarını istedi. 

CREDIT SUISSE KİMİN, SAHİBİ KİMDİR?

Credit Suisse, Merkezi Zürih, İsviçre'de bulunan banka ve finans şirketidir.

5 Temmuz 1856 yılında Alfred Escher'in Schweizerische Kreditanstalt'ı kurmasıyla meydana gelmiştir.

Mart 2014'te ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), Credit Suisse'in de aralarında bulunduğu 16 bankaya Libor faizlerinin belirlenmesinde manipülasyon yaptıkları gerekçesiyle dava açtı.

Dünya çapında 50 bin çalışanının bulunduğu Credit Suisse çok ortaklı bir banka olarak biliniyor.

Credit Suisse, Merkezi Zürih, İsviçre’de bulunan banka ve finans şirketidir. 5 Temmuz 1856 yılında Alfred Escher’in Schweizerische Kreditanstalt tarafından kuruldu. Bankanın hissedarları şunlar:

BlackRock %4.11 Dodge & Cox %4.99 Harris Associates %5.17 Olayan Group %4.93 Qatar Holding %5.03 Silchester Int. %3.03


 

Yorumlar