Çocuklar için beceri ve zeka geliştiren oyunlar

Çocuklar için zeka geliştirici oyunlar. 2-5 yaş arası çocuklar için geliştirici oyunlar annelerin her zaman aradığı konulardan biri olmuştur. Peki çocukların zekasını geliştirmek için hangi oyunları oynatmak gerekir. Çocuklar için zeka geliştirici, beceri geliştirici birbirinden farklı oyun

Google Haberlere Abone ol
Çocuklar için beceri ve zeka geliştiren oyunlar

Çocukların zekası ilk 5 senede büyük ölçüde gelişir. Beyin gelişiminin neredeyse yüzde 90'ı ilk beş yaş içinde gelişimini tamamlar. Bu dönemde çocukların zekasını geliştirmek için destek göstermek büyük önem taşır. Öğrenme diyince okul eğitimi akla gelmemelidir. Öncelikle bu noktoda annelere büyük iş düşüyor. İlk beş sende zihinsel gelişiminin neredeyse yüzde 90'ı tamamlanan bir çocuğun anneden alacağı ilk eğitim hayatını şekillendirecek boyutta önem taşır.

Ebeveynlerin çocuğun sözel, görsel ve motor becerilerini geliştirmeye yönelik teşvikleri büyük önem taşır. Bunun için size yardımcı olacak eğlenceli ve zeka geliştirici aktiviteleri derledik.

ÇOCUKLAR İÇİN ZEKA GELİŞTİRİCİ 15 OYUN (2-5 YAŞ)

İçinde bulunduğumuz an birşeylere başlamak için en etkili zamandır. Sizde vakit kaybetmeden çocuğunuzun zeka gelişimi için bu etkinliklerden birine hemen başlayın.

Oyunlar yaşa uygunluk sırasına göre sıralanmıştır. Bebeklerin ebeveynleri daha kişisel olarak ilgi çekici ve görsel olarak çekici oyunlarla başlayabilir.

OYUN OYNA

  1. Blok Oyunları

Bu hiç değişmeyen ana oyunlardan biridir. Bloklar çocukların hayal gücünü geliştirerek farklı şekiller ortaya çıkarmasını sağlar. Şekil ve renkler çocukların zihinsel aktivitelerini uyarark farklı şeyler üretip geliştirmelerine olanak tanır.

  1. PUZZLES

Yapbozlar, çocukların parça bütün ilişkisini geliştirerek zihin gelişmelerinde yardımcı olur.  Yapbozun en büyük faydası bütün tamamlandığında çocuğun kendine olan özgüveninin de gelişmesidir.

El-göz koordinasyonunu geliştiren bu temel oyun mantıksal akıl yürütme becerisini geliştirir.

  1. WORD HUNT

Alfabe - kartlar, bloklar veya mıknatıslar kullanarak farklı kelimeler oluştun. Ardından Flashcards kullanarak çocuğunuzun flashcard'la oluşturulan sözcükleri eşleştirmesini sağlayın.

Örneğin, kedi kelimesi oluşturulmuştur. Çocuğunuza flashcard görüntüsünü gösterebilir ve kartı doğru kelimenin yanına yerleştirmelerini sağlayabilirsiniz. Bu oyun alfabe tanıma, hafıza gibi kelime oluşumunu artırabilir.

  1. ROL OYUN

Öğretmen-öğrenci, doktor-hemşire veya iyi cadı-kötü cadı, seçenekler sonsuzdur. Rol oynamak, yaratıcılığı ve hayal gücünü artırmak için harika bir yoldur.

Bu oyun aynı zamanda çocuklarınız için toplumu ele alırken ve çevreye daha iyi uyum sağlamak için kendilerine fayda sağlayacak doğru ahlaki tonu belirlemenize yardımcı olabilir.

  1. BUNU BULUN

İhtiyacınız olan tek şey, bazı flashcards ve onları yürümeye başlayan çocuk yakınında eşleşen nesneler. Evde, parkta veya okulda, yürümeye başlayan çocuğunuzu çevreye tanıtmanın eğlenceli bir yoludur.

Örneğin, çocuğunuza flash karttaki bir top görüntüsünü gösterin ve sizin için bulmasını isteyin. Bilişsel gelişim ile birlikte çocuğunuza doğru telaffuz ve nesne tanıma öğretimi konusunda iyi bir yol.

  1. LABİRENT OYNA

Sola gitmek mi? Veya Sağa Gitmek? Geri dön? Veya Devam mı? Labirentler çocuklarla oynanabilecek en eğlenceli oyunlardan biridir. Çeşitli becerilere hitap eder ve zihin geliştirici bir egzersizdir. Labirent kitapçıkları ve ya bunun için hazırlanmış özel oyuncaklardan faydalanılabilir.

Çocuğunuzun Labirent oynamasının faydaları:

  • Görsel Motor Beceri Geliştirme: Tarama, okuma ve yazma için çok önemli bir beceridir.
  • İnce Motor Beceri Geliştirme: Bir labirent oyunu, çocuğunuzun (dış çizgilere dokunmadan) labirentin arasına bir çizgi çizmesini gerektirir.
  • Problem Çözme Yeteneği: Günlük yaşamda ihtiyaç duyulan en önemli becerilerden biridir.
  1. GRUP OYUNLARI

Bire bir oyun bir ebeveyn-çocuğun bağ kurması için harika bir yol olsa da, çocukların sosyal becerilerini geliştirmeleri de önemlidir. Sosyal beceri geliştirmenin yanı sıra, grup oyunları yeni yürümeye başlayan bir çocuğa paylaşım, empati ve gelişmiş iletişim becerileri öğretir. Bu özgüvene giden yolun başıdır.

  1. KUTU OYUNLARI

Yılanlar ve Merdivenler, Kızma Birader, Şeker Ülkesi ve Satranç - bunlar şimdiye kadarki en iyi tahta oyunlarındandır.

  1. SIMON DEDİ

Ayağa dokun, arkasını dön, kırmızı rengi bul, elini çırp, zıpla, elini salla ... liste uzayıp gidebilir ama çocuğun bu oyunu oynamaktan yorulmaz. Yapmanız gereken tek şey çocuğunuza 'Simon dans et ya da zıpla diyor' kelimeleriyle başlayan bazı emirler vermek ve yürümeye başlayan çocuk puan almak için izlemesi gerekiyor. Simon'a başlamadan emri verirseniz, çocuk izler, puan kaybeder. Sonunda en yüksek puana sahip olan kazanır.

  1. HOKEY POKEYİ

Teknik olarak bir şarkı ve dans rutini, eğlenceli, teşvik edici bir oyunun tüm kategorilerini yerine getirir. Bu şarkı vücut parçaları ve hareketleri hakkında bilgi edinmek için harika. Çocuğunuzun beceri seviyesine uygun olması için ilginç tutmak için kendi değişikliklerinizi de yapabilirsiniz. Bunun birçok versiyonunu YouTube'da bulacaksınız.

  1. SAKLAMBAÇ

Böyle eski bir oyunun bir nedeni olduğunu bilen var. Saklan ve bul. Çocuğunuzdan sizi bulmasını veya tam tersini yapmasını istemeniz ve saklamanız gerekir. Ne kadar çok insan katılırsa o kadar iyidir.

Fiziksel egzersiz dışında, bu oyun çocuğunuzun hem saklanıp hem de arayacak yerleri düşünmesini sağlar. Erken aşamada problem çözme becerileri ve nesne analizleri geliştirmeye yardımcı olur.

  1. MÜZİK NUMARALARI

Saymayı öğrenmenin eğlenceli bir yolu, ihtiyacınız olan tek şey bazı sayı flashcards ve 1-10 arası miktarlarda farklı nesneler (beceri setine göre ayarlayın).

Nesneleri rasgele düz bir çizgiye veya daireye farklı miktarlarda yerleştirin. Müziği çalın ve çocuğa nesneleri dolaştırmasını isteyin.

Müzik durduğunda, bir numara kartı çıkarın; çocuğun doğru numarayı bulması ve yanında durması gerekir.

Sayı tanımlamanın yanı sıra saymayı da öğrenmek için harika bir yol. Rakamlar ayrıca bir nesne veya alfabe flashcards ile de değiştirilebilir.

  1. GÜZELLİK Mİ ÇİRKİNLİK Mİ HAVUZ BAŞINDA HEYKELLİK Mİ

Bu oyunu bilmeyen anne baba yoktur. Bu, müziğin arka planda çaldığı ve çocukların hareket etmeye ve farklı bir eylem gerçekleştirmeye devam etmesi gereken basit bir oyunudur. Müzik durduğunda, hala farklı pozlarda olmaları gerekir. Bu oyun en iyi grup halinde oynanır. Bu oyunun artı noktası, herhangi bir yerde oynanabilmesi ve takım ruhunu ve hayal gücünü geliştirmesidir.

Oyunu daha ilginç hale getirmek için, müzik durduktan hemen sonra bir tema seçin ve çocuğun o şkle girmesini sağlayın.

  1. YENİ DİL

Çocuğunuz 2 veya daha fazla dil konuşabiliyorsa (İngilizce dışında), heceleme ve dilbilgisi konusunda daha iyi olur, çünkü dilin kurallarını anlamalarını ve hatırlamalarını kolaylaştıran kalıpları daha iyi anlayabilir.

6 yaşına kadar olan bir çocuk en iyi öğrenci ve gözlemcidir. Her saniye çevresinden öğreniyor. Onu farklı dillere maruz bırakmak, yaşamı boyunca yeni şeyler öğrenme becerisini artıracak. Beynin hem sağ hem de sol alanlarını eşit şekilde aktive edecek ve bu tür çocuklar diğerlerinden daha iyi öğrenme ve kavrama güçlerine sahip olacaklar.

  1. SPOR

Spor yaparken sabırdan sosyal gelişmeye, motor becerilere kadar her şey beslenir. Aynı zamanda ebeveynlerin çocukları ile vakit geçirmesinin en iyi yollarından biridir.

İşte bire bir veya grup olarak oynanabilecek birkaç oyun:

  • Koşu
  • Atlama
  • Atlama
  • Basketbol
  • Yakalamaç
  1. YARATICILIK VE İLETİŞİM

Bu faaliyetler daha çok beceri arttırıcı gibidir. Geleceğe açılan bir pencere. Çocuğunuzun potansiyelini burada doğuştan gelen yetenekleriyle tanıştırarak ya da eğilimleri üzerine inşa ederek açabilirsiniz.

Çocuğunuzun potansiyelini bulmak veya bir tane inşa etmek için çeşitli yollar aşağıdadır!

  • Şarkı söylemek, beynin pozitif merkezlerini uyarır ve geliştirir ve aynı zamanda büyük bir destek; şarkıları ezberlemesi gerekir.
  • DANS - Dans, beynin + motor becerilerin + sosyalleşme ve güven koordinasyon yeteneklerini geliştirir.
  • EL VEYA PARMAK BOYAMA - Eğlenceli, renkli, yaratıcı ve yaratıcı (daha fazla söze gerek var mı?)
  • MÜZİK ARAÇ OYUNCAKLARI - Oluşturulan sesler beyin için nirvana gibidir. Çocuğunuz bu müziği oluşturan kişidir. Duygusal becerileri, IQ'ları ve sosyal becerileri beslemenin harika bir yolu. Motor becerileri de burada devreye giriyor.
  • OKUMA - Dil ve iletişim becerilerini geliştirmek için en iyi yol.

Bunlar, çocuğunuzu kişiliğini ve ilgisini geliştirmeye yardımcı olabilecek çeşitli etkinliklere maruz bırakmanın harika yollarından bazılarıdır. Sonunda, tek önemli olan sevgidir!

Kaynak: Sonhaberler.com

Yorumlar