Tromboze Hemoroid

Tromboze hemoroid, anüs çevresinde oluşan dış hemoroidler bazı hallerde anüs girişinde bulunan yastıkçık yapıların içinde kanama oluştururlar.

Google Haberlere Abone ol
Tromboze Hemoroid

Tromboze hemoroid, anüs çevresinde oluşan dış hemoroidler bazı hallerde anüs girişinde bulunan yastıkçık yapıların içinde kanama oluştururlar. Yastıkçıların içinde nohut iriliğinde pıhtılar oluşur. Bunlar çok kısa sürede şiddetli ağrıyla seyreden sertliklere, gerginliklere ve şişliklere neden olurlar. Hemoroidlerin bu şekilde pıhtılı olması durumuna tromboze hemoroid ya da pıhtılı hemoroid  adı verilir. Ağrı çok şiddetli olduğundan, 2-3 gün içinde dayanılmaz bir hal alır. Hastalar ağrıdan dolayı otururken veya yatarken çok güçlük çekerler. Rahatsızlığın başlamasından sonraki üç gün içinde hastaneye gelen hastalara acil olarak müdahale edilmesi gerekir. Lokal anestezi altında 2-3 dakika sürecek bir işlemle pıhtı yerinden temizlenir. Bu şekilde hasta rahatlatılarak, evine gönderilir. Pıhtının oluşmasından sonraki üç gün ağrılara katlanmış olan hastalarda ise, bu süreden sonra pıhtı çözülerek, duyulan ağrı azalmaya başlar. Bu hastalarda müdahale yapılmayarak, destekleyici tedaviler uygulanır.

Tromboze hemoroid nasıl oluşur?

Akut ağrı ve şişkinlikle başlayan oluşumlar, 48 saat içinde en üst düzeyde yaşanan semptomlara sebep olurlar. Bu durum genellikle ağır kaldırma, zorlanma, ağır egzersizler, uzun süre araç ya da bisiklet kullanmak, uzun süre oturmak gibi eylemler sebebiyle meydana gelir. Hastaların ağrılara dayanamadığı ilk günlerde başvurması sonucunda pıhtı temizlense de, bazı hastalar utandıklarından dolayı bu ağrılara katlanır ve doktora gitmezler. Bu gibi hallerde tedavi edilmeyen tromboze hemoroid, 2-4 hafta içinde kendiliğinden etkisini yitirir. Ancak oluşumların yerinde şiş deri çıkıntıları kalır.

Tromboze hemoroid tedavisi nasıl yapılır?

Ağrılar en fazla olduğu dönemde hastaneye gelen kişilere lokal anestezi altında müdahale edilir. Uygulanan tedavi direkt olarak semptomların üzerine yapılır. Tromboze olan lezyon yerinden çıkartılır. Eğer bölgede çok sayıda lezyon bulunuyorsa, hepsi çıkartılmalıdır. Yapılan işlem sonrasında hastalara her tuvalete çıktıktan sonra oturma banyosu yapması tavsiye edilir. Oluşacak ağrılar için, ağrı kesici ilaç tedavisi yapılır. İlerleyen dönemde başvuran hastalara ise, ağrının durumuna göre konservatif tedaviler ya da ilaç tedavisi uygulanır. Hastanın kabızlık sorunu varsa giderilir, beslenme önerileri sunulur ve egzersiz yapması sağlanır. Bu hastaların günlük su miktarını ayarlaması gerekir. En az 7-8 bardak su içmeleri gerekir. Lifli gıdalar tüketmeleri ve baharatlı besinlerden uzak durmaları gerekir. Hastalara verilen ilaçlar kabızlığı ve kaşıntıyı giderici, şişkinliği azaltıcı ilaçlardır.

Yorumlar