Susamın faydaları ve zararları

Bin bir derde deva olduğu bilinen susamın faydaları saymakla bitmez. Besin değeri en yüksek gıda ürünleri arasında yer alan susamın en büyük faydası, yaraların tez kapanmasını sağlamasıdır.

Google Haberlere Abone ol
Susamın faydaları ve zararları

Özellikle Hindistan'da yetişen bitki susamın faydaları saymakla bitmiyor. Susamın faydalarının yanı sıra fazla tüketildiğinde zararları da mevcut. Peki susamın faydaları nelerdir? İşte Susam ile ilgili merak edilenler.

Susam Asya, Avrupa, Anadolu ve özellikle de Hindistan'da yetişen küçük bir bitki ve bu bitkinin sarımsı tohumlarına verilen isimdir.

İÇİNDEKİLER

Susamın Faydaları Nelerdir?

Susam Nasıl Kullanılır?

Susam Yağı

Susamın Zararları

 

Susamın Faydaları Nelerdir?

Yağ oranı ve enerji değeri çok yüksek bir besin olan susam protein, kalsiyum, magnezyum, potasyum mineraller ve B vitaminleri bakımından çok zengindir. Bol miktarda yağ taşıyan bir bitki olup, ağız yoluyla alındığında müshil ilaç etkisi yaratır. Yaralar ve sertlikler üzerine merhem olarak sürüldüğü gibi ilaç yapımında katkı maddesi olarak da kullanılmıştır.

Vücuda enerji verir. Cinsel gücü artırır. Solunum yolu hastalıklarına karşı faydalıdır. Göğsü yumuşatarak nefes darlığı ve bronşite karşı korur.Antioksidan etkisi bulunur. Kansere karşı koruyucudur.

Susamın Faydaları

Susam Nasıl Kullanılır?

Susam tohumları simit ve kurabiyelerin üzerine serpilir ki, bu da hamur işlerine özel bir lezzet verir. Susam ezilerek tahin elde edilir ve tahin helvası pişirilir.

Susam Yağı

Susam tohumları mekanik olarak ezilerek susam yağı elde edilir. Susam yağı boğaz sertliğine ve öksürüğe karşı çok faydalıdır. Susam yağı, fesleğen suyu ve zeytinyağı ile karıştırılıp kaynatıldığı zaman elde edilen sıvı, saçları kuvvetlendirir.

Ağız yoluyla alındığı veya dıştan merhem gibi sürüldüğü zaman, vücutta kuruluktan meydana gelen burukluğa karşı çok faydalıdır, sert şişlikleri yumuşatır, yüzde ve başta çıkan sivilcelere de çok iyi gelir.

Susamın Zararları

Susam alerjik besinlerden biridir. Avrupa Birliği ülkelerinde ve Kanada'da bünyesinde susam bulunan ürünlerin üzerinde alerji uyarı yazısı mutlaka yer alır. Susam içeriğindeki proteinden dolayı alerjiye neden olabilir. Alerji ya da ailesinde alerjiye eğilimi olan çocukların susam kullanması çok tehlikelidir.

Susam alerji belirtileri: kusma, kaşıntı, öksürük, tıkanıklık, ishal, hapşırık, burun akıntısı ... Bu ilk belirtiler susam yedikten 1 saat sonra ortaya çıkar ve 24 saat devam etmektedir. Bu gibi zamanlarda mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Dünya ülkelerinde susa çocukların beslenmesie dahil edilmesi konusunda farklı fikirler yer alır. Örneğin, İngiltere'de 6 aydan sonra, ABD'de 8 aylığında çocuğa susam verilir. Genel olarak, 1 yaş altı çocuklara kesinlikle susam verilmesi önerilmez.

Yorumlar