Sömürüye dönüşen nafakaya itiraz

Aile Bakanlığı, boşanma durumlarında boşanılan eşten alınan nafakanın Sosyal Güvenlik Kurumu şeklinde algılanmasına itiraz etti. Bakanlık, nafakanın sınırsız olmasının tembelliğe ve haksız kazanca neden olacağını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Sömürüye dönüşen nafakaya itiraz

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, boşanılan eşe ödenen "yoksulluk nafakası"na için dikkat çeken bir değerlendirme yaptı. Bakanlık ödeme yapan eşin hiçbir zaman bir sosyal güvenlik kurumu gibi görülmemesi gerektiğini savundu." Nafakanın her koşulda süresiz olarak ödenmesine hükmetmek doğru değildir" denildi.

TBMM Dilekçe Komisyonu tarafından "yoksulluk nafakası" üzerine görüşü istenen Bakanlık, cevabi yazısında, "Süresiz yoksulluk nafakasının evlilik birliğinin amacına aykırı olduğu" tespitine yer verdi.

Milliyet gazetesinin haberine göre çalışma, Meclis Dilekçe Komisyonu'na yapılan bir başvuru üzerine başlatıldı. "Ölene kadar nafaka ödenmesi yükümlülüğü"nün kaldırılması istenen başvuru üzerine Komisyon, Adalet Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan görüş istedi.

Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi kararlarını hatırlattı. Ödeme konusunda cinsiyet ayrımına değil kusura bakıldığı belirtildi. Aile Bakanlığı ise boşanma davalarının bir kısmında nafaka yükümlüsünün mağdur olduğunu hatırlattı. Sürekli ödenen nafakanın tembelliğe neden olabileceği değerlendirmesinde bulunuldu. "Nafakanın her koşulda süresiz olarak ödenmesine hükmetmek doğru değildir. Zira, insanların yapmış olduğu bir davranıştan dolayı, ömür boyu sorumlu tutulmaları, insaflı değildir.

Nafaka alacaklısı, çalışma yerine sürekli ödenen yoksulluk nafakası geliriyle geçinmeyi ve buna kanaat etmeyi de tercih edebilir. Kanun koyucunun, bu durumlara ilişkin olarak herhangi bir düzenleme getirmesi daha yerine olacaktır." Yasal hükümlerin yeniden ele alınması için bakanlığın girişimlerde bulunduğu da dile getirildi.

Yorumlar