Eylül ayında hangi balık yenir, hangi mevsim hangi balık yenmeli?

Eylül ayı hangi balık yenir, hangi mevsim hangi balık yenmeli ya da hangi mevsimde hangi balık tüketilmeli? Bu sorunun cevabını üç bir yanı denizlerle çevrili ülkemizde pek az kişi bilir. Çünkü toplum olarak henüz istenen balık tüketimi oranına yetişmiş değiliz.

Google Haberlere Abone ol
Eylül ayında hangi balık yenir?

Eylül ayında hangi balık yenir, hangi mevsim hangi balık yenmeli? İnsan sağlığına en faydalı besinler arasında balık her zaman ilk sıralarda yer alır. Türkiye gibi üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede balık tüketiminin normal şartlarda bütün besinlerin önünde gelmesi beklenirdi. Ancak maalesef balık tüketimimiz istenen seviyede değil. Oysa Omega-3 minerali bakımından en zengin besin olan balığın insan sağlığına faydaları saymakla bitmez. Peki Eylül ayı hangi balık yenir, hangi mevsim hangi balık yenmeli? İşte sorunun cevabı:

Ekim ayı hangi balık yenmeli, hangi mevsim hangi balık yenir
Ekim ayı hangi balık yenmeli, hangi mevsim hangi balık yenir

 

Faydaları saymakla bitmeyen balığın hangi mevsimde hangisinin yenmesi gerektiği pek bilinmiyor. Peki hangi balık hangi mevsimde yenir? İşte sizin için hazırladığımız aylara göre balık takvimi:

BALIĞIN SAĞLIĞIMIZA FAYDALARI NELERDİR?

Haftada en az iki kez balık yiyorsanız, sağlığınızı koruyorsunuz demektir. Yapılan araştırmalar düzenli olarak balık yemenin fiziksel ve ruhsal sağlığımıza iyi geldiğini gösteriyor.

BALIK TÜKETMENİN SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Kalp hastalığını ve felci önler: Balıkların hepsi yararlıdır, fakat kalbi koruyan omega-3 yağı bakımından somon, ton, sardalya, ringa, alabalık, morina, uskumru, kefal ve barbunya balıkları daha zengindir.

Ekim ayı hangi balık yenmeli, hangi mevsim hangi balık yenir
Ekim ayı hangi balık yenmeli, hangi mevsim hangi balık yenir

 

Kolesterol metabolizmasını ayarlar: Balıkta bol miktarda bulunan Omega-3, damar genişletici, agregasyon önleyici etkisi vardır. Bu özelliklerinden dolayı kalp ve damar hastalıklarına karşı korunma sağlar.

Kemikler için yararlıdır: Ton, sardalya gibi konserve balıklar ve yumuşacık kılçıklarıyla beraber yenilebilecek küçük balıklar, süt ürünlerinin yanında beslenmenizde daha fazla kalsiyum bulundurmanın en iyi yoludur.

Şeker hastaları için yararlıdır: Şeker hastaları, kalp hastalığı ve felç riskinden daha çok etkilendikleri için balık yemek onlar için yararlıdır.

Astım tehlikesini azaltır: Bazı bulgulara göre, haftada birden fazla, özellikle de yağlı balıklardan yiyen çocuklarda astıma tutulma oranı, fazla balık yemeyen çocuklara göre daha azdır.

Balık prostat kanserini önler: Omega - 3 yağlarının antikanserojen etkisi çeşitli araştırmalar sonucu ortaya konulmuştur. Bilim adamları Omega - 3 yağlarınca zengin bir diyetin tümör ve metastas oluşumunu azalttığını belirtiyorlar.

Balık kırışıklara karşı etkilidir: Avustralya'da yayınlanan bir araştırma, beslenmenin cilt yaşlanmasıyla ilintili olduğunu ortaya koydu. Balık yiyen insanların cildinin daha az yaşlandığı, kırışık sorunuyla daha geç tanıştığı görüldü.

Balık yemek mutluluk ve enerji kaynağıdır: Serotonin 'rahatlık, mutluluk' hisleriyle bağlantılı önemli bir sinir iletkeni. 11 ülkede yürütülen araştırmalar, depresyon oranıyla tüketilen balık miktarının ters orantılı olduğunu gösteriyor.

Ekim ayı hangi balık yenmeli, hangi mevsim hangi balık yenir
Ekim ayı hangi balık yenmeli?

 

Balık yiyen kadınların çocukları daha zeki olur: İngiltere'de yapılan bir araştırma hamileliklerinde balık yağı açısından zengin bir diyet uygulayan kadınların çocuklarının daha zeki, daha çevik olduklarını ortaya koydu.

Balık yemek için bütçenizi zorlamaya gerek yoktur: Bazı balıklar pahalıdır ama ucuz balıklar da bulunmaktadır. Et ve tavukta olduğu gibi, balığın yağlarını ayırmaya gerek yoktur. Böylelikle paranızı sokağa atmamış olursunuz.

Yağ oranı azdır: İçinde sağlık için önemli olan Omega-3 yağı bulunmasına karşın, balıklar genel olarak daha az yağlıdır, kilo aldırmazlar.

Bunaklık ve Alzheimer riskini azaltır: Balıkta bulunan yağ asidi beyindeki iltihaplanmayı önleyebiliyor, beynin ve sinir hücrelerinin gelişmesini sağlıyor, böylece bunaklık ve alzheimer riskini azaltıyor.

Kanser: Yapılan bir araştırmada, kanser hücrelerini besleyen maddelere balık yağını karıştıran uzmanlar, bu uygulamanın kanser hücrelerini “intihara zorladığını” belirledi.

OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİNİN FAYDALARI

Omega-3 yağ asitlerinin bebeklerde ve çocuklarda birçok faydası var.

• Büyüme ve gelişmesini desteklemesi

• Merkezi sinir sisteminin gelişmesi

• Bilişsel yetenekte ve öğrenim başarısının; beyin gelişiminin desteklenmesi

• Görme keskinliğinin artmasında yardımcı

• Kan ve dolaşım sağlığının korunmasında etkili

• Anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için elzem bir yağ asididir.

HASTALIK VE SAĞLIKTA / YETİŞKİNLERDE

Balığın yetişkinlerdeki faydaları saymakla bitmez. 

İşte onlardan bazıları:

• Kalp krizi ve ani inme riskini

• Kanser (prostatı önler)

• Zihinsel sağlık

• Asabiyet ve depresyon

• Şizofreni, bunama

• Dikkat eksikliği

• Bağırsak hastalıkları

• Egzema ve birçok hastalık riskini ve oluşumu yavaşlamaktadır.

• Kolestrol metobolizmasını düzenler.

• Kemikler için yararlıdır.

• Şeker hastalıkları için yararlıdır.

• Astım tehlikesini azaltır.

• Kırışıklıklarına karşı etkildir.

Mevsimlere göre hangi balık hangi mevsimde yenir? İşte o tablo: 

SONBAHARDA HANGİ BALIK ÇEŞİTLERİ YENİR?

Sonbahar aylarında hangi balık çeşitleri tüketilmeli?

Uzmanlara göre sonbahar aylarında genellikle, Levrek, Mercan, Kılıç, Mırlan, Palamut, Hamsi, Barbunya gibi balık çeşitleri tüketilmeli. Çünkü bu mevsim, bu balık çeşitlerinin tüketime en uygun halde olduğu bir mevsimdir.

KIŞ MEVSİMİNDE HANGİ BALIK YENİR?

Peki kış aylarında hangi balık türleri tüketilmeli?

Uzmanlara göre kış aylarında Mercan, Kılıç, Palamut, Orkinos, Tekir, Uskumru gibi balık çeşitleri tüketilebilir. 

İLKBAHAR AYLARINDA HANGİ BALIK YENMELİ?

İlkbahar aylarında hangi balık türleri tüketilmeli?

İlkbaharı oluşturan Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında ise yine Levrek, Mercan, Mırlan, İzmarit, Mezgit, Kefal, Tekir, Kalkan balıkları tüketilebilir.

YAZ MEVSİMİNDE HANGİ BALIK TÜKETİLMELİ?

Yaz aylarını oluşturan Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında şu balık türleri tüketilebilir: 

Mercan, Sinagrit, Kolyoz, Barbunya, Tekir ve Kalkan.

Eylül ayında hangi balık yenir, hangi mevsim hangi balık yenmeli?
Eylül ayında hangi balık yenir, hangi mevsim hangi balık yenmeli?

 


 

Yorumlar