Göbek bağı düşmeden bebek yıkanır mı? yeni doğan bebek nasıl yıkanmalı?

Göbek bağı düşmeden bebek yıkanır mı, sorusu yeni doğan bütün bebeklerden sonra en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu konuda çok farklı görüşler bulunuyor. 35-37 derece sıcaklıktaki suyla yaptırılan banyo, bebeği rahatlatır. Banyo yapılan odanın sıcaklığı da 21-22 derece olmalıdır.

Google Haberlere Abone ol
Göbek bağı düşmeden bebek yıkanır mı? yeni doğan bebek nasıl yıkanmalı?

Doktorların tamamına yakını göbek bağı düşmeden bebek yıkamanın doğru olmadığını söyler; ancak birçok anne, yenidoğan bebeğin enfeksiyon kapmasından endişe ettiği için göbek bağı henüz kopmamış bebekleri yıkamayı tercih ediyor. Peki göbek bağı düşmeden bebek yıkanır mı, yıkanırsa ne olur? İşte detaylar: 

Özellikle yeni bebek sahibi olan annelerin en çok merak ettiği konulardan biri, göbeği henüz düşmeyen bebeğin yıkanıp yıkanmadığı oluyor. Neredeyse bütün doktorlar göbek bağı düşmeden bebeğin yıkanmasını istemiyor. Ancak, bebeklerinin enfeksiyon kapacağından endişe eden anneler, doktorların tavsiyesini dinlemiyor ve bebeklerini hastaneden çıktıkları gibi yıkıyor. Aslında annelerin endişeyle hareket ederek yaptıkları bu davranış, farkında olmadan onları daha tehlikeli bir duruma sevk etmiş oluyor. Çünkü, henüz göbek bağı düşmemiş bebeğin yıkanması onu daha da büyük bir riske sokuyor. Çünkü, göbek kordonunun ıslanması, göbeğin düşmesini geciktirip enfeksiyonu kolaylaştırabilir. Bu nedenle göbek bağı düşmeden önce bebeğe banyo yaptırılması önerilmez.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nermin Tansuğ, yenidoğan bebeklerde cilt bakımının püf noktalarını anlattığı yazısında, yenidoğanın bebeklerin göbek bağının düşmeden yıkanır mı, sorusuna da cevap veriyor. İşte o önemli bilgiler: Doğumdan kısa bir süre sonra göbek kordonu zararlı olmayan bakterilerle karşılaşır ve 5-10 gün içinde düşer. Göbek bağının kuru tutulması ve havayla temas ettirilmesi gerekir. Bezin göbekten daha aşağıda bağlanması, göbek bağının kuru tutulmasına yardımcı olur. Bebeğin banyosu göbek bağı düşene kadar geciktirilebilir. Göbek kordonunun ıslanması, göbeğin düşmesini geciktirip enfeksiyonu kolaylaştırabilir. Bu nedenle göbek bağı düşmeden önce bebeğe banyo yaptırılması önerilmez.

PEKİ, GÖBEK DÜŞTÜKTEN NE KADAR SÜRE SONRA BANYO YAPILMALI?

Göbek düştükten bir gün sonra banyo yaptırılabilir. 35-37 derece sıcaklıktaki suyla yaptırılan banyo, bebeği rahatlatır. Banyo yapılan odanın sıcaklığı da 21-22 derece olmalıdır. Banyo için 5-10 dakika yeterlidir. Sık banyo, bebeğin cildinin kurumasına neden olur. Soğuk hava da cildin kurumasını artıracağı için kışın daha seyrek banyo yaptırılmalıdır. Cilde bakterilerin yerleşmesi, doğumdan sonraki ilk iki-üç günde olur. Bu nedenle ilk günlerde şampuan kullanılmasına gerek yoktur. Daha sonra boya veya koku maddesi içermeyen sabun ve şampuanlar kullanılabilir. Bebeğin cildi kuru değilse, banyo sonrası nemlendiriciye gerek yoktur. Cilt kuru ise ince bir tabaka şeklinde nemlendirici sürülebilir. Kalın bir tabaka halinde sürülürse, cildin gözeneklerini tıkayarak isiliğe neden olabilir. Bebek; banyo sonrası hemen hafif hafif kurulanmalı, havlu ile ovalanmamalıdır.

BAZI UZMANLARA GÖRE İSE YIKANABİLİR, ANCAK DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR VAR

Bazı uzmanlara göre ise yeni doğan bebek, göbek bağı düşmeden de yıkanabilir. Ancak bunun için ise bazı kurallara çok dikkat etmek gerekiyor. Bunun için öncelikle, çeşmeden direkt akan su kullanılmaz. Yıkama suyu 65 derece ısıtılıp, vücut ısısında ılıtılmış olmalıdır (37-40C). Bebeğin banyo küveti sadece ona ait olmalı, başka bir iş için kullanılmamalıdır.

Banyo saati bebek beslenmesinden yarım saat sonra uygundur. Bebek, ılık ortamda (30C) ve hava cereyanının olmadığı bir yerde yıkanmalıdır. Banyo öncesi ve sonrası gerekli tüm malzemeler hazır bulundurulmalıdır. Banyo küvetinin içine tülbent serilir, banyo süngeri, bir miktar su ve vücut şampuanı konulur. Bebeği banyo sonunda durulamak için bir sürahinin içine su konulur.

Banyo odasında anne babadan başka kimse olmamalıdır. Banyo işlemleri esnasında sakin ve güven duygusu içinde olmalıyız. Bebekler ilk aylar sezgisel olarak öğrendiklerinden, bizdeki tedirginlik ve gerginliği hemen algılayıp ağlamaya başlarlar.

YENİ DOĞAN BEBEK NASIL YIKANMALI?

Bebeği soymadan önce altını açar temizleriz. Çünkü tamamen soyduktan sonra altını temizlersek korkar ve ağlar.

Bebekle sakin, rahatlatıcı bir şekilde konuşarak onu tamamen soyarız.

Bebeği bir elimizle karşı koltuk altından, diğer elimizle de bacaklarından tutup küvete götürürüz.

Koltuk altından tuttuğumuz elimizi hiç bırakmadan, küvetteki suya  önce ayaklarını deydirerek  yavaş yavaş sokarız. Bebeğiniz önce biraz heyecanlanır. Biz sakin olursak bebekte sakinleşir.

Daha sonra bebeğin vücudu suyla ıslatılır ve süngerle yıkanır. Başını ıslatılıp, avuç içimize aldığımız bir miktar şampuanla yumuşak hareketlerle masaj yaparak yıkarız.

Bebeği ters çevirip durulama suyunu başından aşağıya doğru döker, hemen havlusunu sararız.

Bütün bu işlemler sırasında bebeğin gözlerine su ve sabun kaçırmamalıyız. Çünkü bebekler bizim gibi gözlerini refleks olarak kapatamazlar ve korkup ağlarlar.

Yıkarken bebeklerin kulaklarına su kaçmaz. Bebeği yıkarken kulağını tıkamak gerekmez.

Yumuşak hareketlerle iyice kurulayıp bebek yağını sürer, altını göbek kordonu açıkta kalacak şekilde bezleriz. Göbek kordonu düşüp yeri iyileştikten sonra bezi göbeği de örtecek şekilde takarız.

Badesini giydirip, göbek bakımını yapıp, diğer kıyafetlerini de giydirip aşağıda anlatılan bakımları sırasıyla uygularız. 

ÖZETLERSEK

Özetleyerek belirtmek gerekirse, yeni doğan bebekler enfeksiyon kapma riski nedeniyle, göbek bağı düşmeden yıkanmaları önerilmiyor. Ancak illaki yıkanacaksa da bebeğin göbek bağının iyi korunması, banyodan sonra iyice kurutularak mikroplardan arındırılması gerekiyor. Birçok anne göbek bağının düşmesini beklemeden bebeğini yıkıyor ve temiz tuttukları için bir sorunla karşılaşmadıklarını belirtiyor.

Yorumlar