Fıtık Nedir ve Fıtık belirtileri

Fıtık toplumda hemen hemen herkesin başına gelebilecek, fizik tedavi gerektiren hassas bir tür rahatsızlıktır. Peki, fıtık hastalığına yakalanan bir kişi bunu nasıl anlayabilir?

Google Haberlere Abone ol
Fıtık Nedir ve Fıtık belirtileri

Fıtık, karın duvarındaki fıtık dışa çıkan iç organların cilt altında bir şişlik oluşturmasıdır. Şişlik, bazen ortaya çıkar ve bazen de yok olur. Hasta ayağa kalktığı zaman, öksürdüğünde vb. durumlarda şişlik ortaya çıkar, sırt üstü uzandığında ise yok olur. Yatanda şişliğin yok olmasının nedeni fıtık kesesinin içindeki organların karın içine geri dönmesidir. Karın duvarında şişliği oluşturan iç organlar, esasen bağırsaklardır. Fıtıklar büyüdükçe şişlikler çoğu zaman dışa çıkmış durumda kalır ve hasta rahatlamak için fıtığı içeriye doğru düşürmeye çalışır.

Karın duvarı fıtıkları doğumsal veya kazanılmış (sonradan oluşan küçük bir noktadan meydana gelebilir) olabilir. Kasık fıtıkları, göbek fıtıkları ve göbek çevresi fıtıkları doğumsal olarak küçük bir noktadan oluşan fıtıklardandır. Sonradan oluşan minik noktalar ise ameliyat yerleridir. Önce ameliyat edilmiş yerde ortaya çıkan fıtıklar kesi yeri fıtıkları denir. Önce ameliyat geçirmiş kişilerde karın içi basıncı ani olarak artıran ağır kaldırmak, kronik kabızlık, öksürük, sıkın gibi durumlar, fıtığın oluşumunu ve ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

Fıtık Neden olur?

Karın duvarı fıtıklarının yaklaşık% 90'ı kasık fıtıkları. Kasık fıtıkları daha çok erkeklerde görülür. Bazı kasık fıtıkları doğum sonrası bağlanmalı olan kasık kanalının bağlanmaması veya hayat boyunca açılması sonucu ortaya çıkar. (Doğrudan olmayan fıtıklar). Bazı kasık fıtıkları karın kasının gerilmesi sonucu meydana gelirler (doğrudan olan fıtıklar). Göbek fıtıkları göbek çukurunun içinden çıkan fıtıklardır. Göbek çukuru da kasık kanalı gibi karın duvarının doğumsal olarak zayıf bölgelerinden biridir. Göbek fıtıkları daha çok kadınlarda görülür. Göbek çevresi fıtıklar nispeten az rastlanır. Kesi yeri fıtıkları önceden ameliyat olmuş hastalarda, kesik yerinin üstünde olur. Tüm karın duvarı fıtıklarının tedavisi cerrahidir.

Fıtıkların oluşumunu makine tekerindeki şişmeye benzetebiliriz. Aracın tekerinin üst kısmı, karın divarımızdakı güçlü kaslar; ince iç tekerleği ise bağırsaklar gibidir. Genel olarak, tekerleğin üst kısmı iç kısmını koruyacak ve içerde kalmasını sağlayacak güce sahiptir, ancak bir zayıf nokta kurulduğu zaman iç tekerlek üst tekerleğe doğru şişer. Bu durum zayıf bir karın duvarında yırtığın oluşmasına benziyor.

Fıtıkların teşhisi ve belirtileri?

bir muayene ile her hekim karın duvarı yırtığını anlayabilir. Göbek ve kesi yeri fıtıklarının teşhisi çok kolaydır.

Hastaların büyük bölümü kendilerinde fıtık oluştuğunu hissediyorlar.

Göbeğin içinden çıkan fındık boyunda bir şişlik arada acı verebilir. Kesi yeri fıtıkları ise, önceden ameliyat geçiren hastalarda, ameliyat izinin üstünde meydana gelir. Yırtığın oluşturduğu şişkinlik hasta ayağa kalktığı zaman veya karın içi basıncı arttıran hareketlerle daha çok göze çarpıyor, sırt üstü yattığı zaman ise yok olur.

Kasık fıtıkların ise hasta kasık bölgesinde bir şişlik olduğunu hissediyor. Bu şişkinlik ayağa kalktığı zaman artıyor, uzadığı zaman yok olur. Ayrıca, hastanın kasık bölgesinde ağrılar da olabilir.

Kasık, göbek ve kesi yeri fıtıkları, bazı hastalarda karın ağrısı ve şişkinlik olabilir. Yemeklerden sonra ortaya çıkan bu ağrılar kramp gibi, ama az şiddetli olup, bazen de kabızlık ile birlikte Musah edilebilir. Bu şikayetler bağırsakların fıtık kesesi içinde arada bir geçici olarak sıkışması ile ortaya çıkıyor.

Daha çok sporcularda veya atletik vücuda sahip olan hastalarda başlangıç aşamasında olan kasık fıtıkları, şişlik olmadan sadece kronik ağrı ile ortaya çıkabilir: nokta fıtığı. Böyle durumlarda hastanın kasık bölgesine ultrason ile bakıp barsakların fıtık kanalına girip girmediği ve ağrıya neden olabilen başka herhangi bir patologiyanın olup olmadığı incelenebilir. Sporcularda rastlanan kas fıtıkları da ağrılı nokta fıtıklardır, ancak ultrason muayenesi burada yetmez, sporcu fıtıklarının teşhisi için MR (Manyetik Rezonans) muayenesi yapılmalıdır.

Yorumlar