Bebeklere kitap nasıl seçilir, nelere dikkat etmeli

Bebeklere kitap okumak, zihni geliştiren faktörlerden biridir. Doğdukları ilk andan itibaren çevresi ile etkileşim içinde olan bebekler etrafında duydukları seslere oldukça duyarlıdır. Hatta daha anne karnında iken duydukları seslere olumlu tepkiler veren bebeklerin gelişiminde onlara kitap okumanın faktörü çok büyüktür. Peki bebeklere kitap seçerken nelere dikkat etmek gerekir, onlara kitap okurken nelere dikkat etmek gerekir, bebeklere kitap okumanın, seçmenin püf noktaları nelerdir, bebeklere kitap seçerken nelere dikkat etmek gerekir? Tüm bu soruların cevabını sizler için derledik

Google Haberlere Abone ol
Bebeklere kitap nasıl seçilir, nelere dikkat etmeli

Anne karnında iken başlayan zihinsel gelişim doğumdan sonra süratle devam eder. Bebeğin zihinsel gelişiminde en önemli faktör çevreden duyduğu sesler ve çevresi ile olan etkileşimidir. Ebeveynlerin bu süreçte bebeklerinin zihinsel gelişimine katkıda bulunurken dikkat etmeleri gereken bazı hususlar vardır.  Bebeklere kitap okumak onların gelişimini destekleyen önemli bir faktördür. Bebeklere kitap seçerken dikkatli olmakta fayda vardır. Bebeklere kitap seçerken nelere dikkat edilir, bebek kitabı nasıl olmalı, bebeklere kitap seçimi nasıl yapılır? Özellikle bebeğe kitap okunurken nelere dikkat edilir. Bebeğe kitap okunurken dikkat edilecek hususlar nelerdir, bebeklere kitap okumanın püf noktaları gibi soruların cevabını sizler için derledik.

BEBEĞE KİTAP SEÇERKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

0-6 aylık kitaplar

Küçük bebekler bir hikayeyi takip edemeyebilirler, ancak yine de kitaplardan çok fazla keyif alırlar. Yenidoğanların görme duyusu tam olarak gelişmemiştir ve karmaşık desenleri veya gölge derecelerini ayırt edemezler; bu nedenle, birincil renklerde koyu ve net resimler içeren veya daha iyi, siyah beyaz olan kitapları tercih edin.

Küçük bebekler için en başarılı kitaplardan bazıları, basit gülen yüzler veya şekiller gibi son derece basit desenlere sahiptir. Sıkıcı gözükebilir fakat gelişmekte olan bir beyni uyarmak için mükemmel bir seçimdir.

Ayrıca bebeğinizin kendi yansımasını görebildiği aynalı sayfalara sahip kitapları da seçmek güzel olabilir.

Tahta kitapları bu yaştaki bebekler için mükemmeldir, çünkü rahatlıkla ellerine verebilirsiniz.

Kumaş kitaplar aynı sebepten dolayı da idealdir ve birçoğu dokulu kumaşlar ve dahili çan ve çıngıraklar gibi özelliklere sahip duyusal oyuncaklar içeren kitaplar iyi bir tercih olacaktır.

Bu kitap türlerinin her ikisi de bebeğinizin bir kitabı ele alma hissine alışmasına yardımcı olacaktır.

Küçük bebekler için derinlemesine hikayeler aramak yerine, her sayfada birkaç kelimeden oluşan kitapları seçin.

Çocuğunuz kelimelerin şarkı ritmini seveceğinden, basit tekerlemeler ve tekrarlar içeren kitaplar seçin.

Bu yaştaki bebekler renk ve şekil arasında ayrım yapabilirler, ancak yine de karmaşık, ayrıntılı resimli kitaplar yerine basit, çarpıcı resimler olanları tercih etmekte fayda var.

6-12 aylık kitaplar:

Bebeğiniz büyüdükçe, okuma daha etkileşimli bir deneyim haline gelir.

Kendisi için kitaplar tutmak ve sayfaları çevirmek isteyecek, bu yüzden dayanıklılık çok önemlidir: yırtamayacağı sağlam tahta kitapları tercih edin.

Bu yaştaki bebekler renk ve şekil arasında ayrım yapmakta daha iyidir, ancak yine de karmaşık, ayrıntılı resimlerle dolu kitaplar yerine basit, çarpıcı resimler tercih edilmelidir.

Hikayeler ayrıca, her sayfada bir veya iki satırdan daha fazla olmayan, temel olmak zorundadır; aksi halde, dikkati dağılır; kafiye ve tekrarlama, aynı zamanda el çırpma ve peekaboo oynama gibi eylemler iyi gidecektir.

Bu yaş grubu için popüler temalar: Hayvanlar, yiyecekler, şekiller, aile bireyleridir

Bebeğinize yüksek sesle okuyun ve örneğin hayvan sesleri çıkararak katılmaya teşvik edin.

Buggy kitapları - küçük araba veya kitapçığı tutturmak için klipsli kitaplar - hareket halindeyken de çok eğlencelidir.

Artık çocuğunuz büyüdükçe, yine de nezaretine ihtiyacı olmasına rağmen, bez ve tahta kitaplardan uygun kitaplara geçebilirsiniz.

12-18 aylık kitaplar:

Bu büyüklükteki bebeklerde şekilden ziyade içeriğe de ilgi artmaya başlıyor.

Birlikte girebilecekleri tekerlemeler ve aksiyon şarkıları olan kitapları severler ve belki de aynı hikayeyi tekrar tekrar okumak isteyerek kendi tercihlerini göstermeye başlarlar.

Kitapları kendi çıkarlarına göre uyarlamaya başlayabilirsiniz, örneğin, arabalara kızmış bir çocuk için araç kitapları veya hayvanlara takıntılı küçük çocuklar için hayvanat bahçesi hakkında kitaplar almaya başlayabilirsiniz.

Artık çocuğunuz büyüdükçe, yine de nezaretine ihtiyacı olmasına rağmen, bez ve tahta kitaplardan uygun kitaplara geçebilirsiniz.

Tekrarlama ve kafiye hala popüler olacak olsa da, biraz daha uzun hikayeler ve daha karmaşık resimler sunabilirsiniz.

Çocuğunuz hareketlendikten sonra, onun oturup oturup bir hikayeyi dinlemesini sağlamak daha zor olabilir, bu yüzden hareketlerle veya komik seslerle canlandırabileceğiniz kitapları arayın.

Ayrıca, örneğin kitap boyunca tekrarlanan anahtar bir ifadeyle katılarak hikayeye katılmaktan zevk alacaklardır.

18 aylık kitaplar

Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz ikinci doğum gününe yaklaştığında, onunla daha uzun hikayeler paylaşabilirsiniz: Çok Aç Tırtıl, Köpeği Bulun ve Ayı Avına Çıkıyoruz gibi klasik kitaplar bunun için ideal Yaş grubu ve The Gruffalo ve Dinosaur Roar gibi modern klasikler.

Bu yaştaki küçük çocuklar, etkileşime girebilecekleri hikayeleri severler; ister kelimelerle ya da tekerlemelerle birleşerek, kitabın ses çıkarmasıyla ya da kitabın hayata geçirilmesi için kanat çektirerek ve kolları çekerek.

En sevdiği çizgi film veya TV karakterlerini içeren kitaplara da ilgi duyabilirler.

BEBEĞE KİTAP OKURKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR 

Bebeğe kitap okumadan önce, karnının aç olmadığından ve uykusunu almış olduğundan emin olun 

Kitap okurken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ortamdır. Ortamın sessiz, ışık alan bir alan olmasını sağlayın.

Mümkünse kısa ve ilgi çekici bir kitap seçin

Bebeğinizi kitabı görebileceği şekilde kucağınıza oturtun

Bebeğin ilgisini çekecek bir ses tonu ile okuyun

Kitabı karşılıklı etkileşim alabilmek için sorular sorarak okuyun. Henüz konuşamıyorsa bile tepki verecektir. 

Kitaptaki resimlere dikkat çekin aaa burda ne yapıyor , bakalım neredeymiş gibi sorularla ilgisini toplayın
Her seferinde kısa kısa okumalar gerçekleştirin yavaş yavaş arttırın

Okurken ses tonunuza açlaklı yüksekli melodiler verin

Bebeğinizin kitapta bazı durumlara tepki vermesini sağlayın Örneğin hayvan seslerini birlikte çıkarın.

Bir sayfa eğer bebeğin dikkatini çok çekti ise o sayfada bir süre daha uzun kalın

Kitaba dokunmasına izin verin

Sayfaları birlikte çevirin

Bebeğin ilgisi dağıldı ve huysuzlandı ise kitap okumayı bitirin.

Kaynak: Sonhaberler.com

Yorumlar