2 bin 'aile arabulucusu' istihdam edilecek

Yeni düzenlemeyle, 2 bin aile arabulucusu anlaşmazlıkları gidermeye çalışacak. Kadına şiddet eksenli davalar sistemden muaf tutulacak.

Google Haberlere Abone ol
2 bin 'aile arabulucusu' istihdam edilecek

Dünyada yaygın olarak kullanılan ve Avrupa Birliği’nin üye ve aday ülkelere uygulanması yönünde tavsiyede bulunduğu “aile arabuluculuğu” sistemi mevzuata giriyor. Hazırlıkları süren düzenlemeye göre; boşanma, nafaka, mal paylaşımı, tazminat, velâyet, çocukla kişisel ilişki kurma gibi konularda vatandaşlar aile mahkemesi hâkimi tarafından arabulucuya yönlendirilecek.

Habertürk gazetesinde yer alan habere göre Avrupa Konseyi’nin de desteklediği proje uyarınca, “aile arabuluculuğu merkezleri” kurulacak. Aile hâkimlerinin gözetiminde çalışacak merkezlerde hukukçu arabulucuların yanı sıra psikolog, sosyolog gibi değişik alanlardan uzmanlar istihdam edilecek. 2 bin aile arabulucusu yaşanan anlaşmazlıkları gidermeye çalışacak.

Arabulucular, öncelikle tarafları barıştırmaya çalışacak. Taraflara, çocukların menfaatini gözeten çözüm bulunması konusunda yardımcı olunacak. Arabulucu huzurunda sağlanan uzlaşı, her şartta aile hâkiminin onayından geçecek. Halen mahkemelerde aile davaları aleni bir şekilde yapıldığı için aile sırları ortalığa dökülüyor. Arabuluculukta görülen uyuşmazlıklar gizli kalacak.

Kadına şiddet eksenli boşanma davaları ise arabuluculuk sisteminden muaf tutulacak. Bu tür uyuşmazlıklar mahkemelerde sonuçlanacak. Arabulucu, taraflardan birinin hak kaybına uğradığını fark ederse süreci hemen sonlandıracak ya da hak kaybına uğrayan tarafın sürece bir avukatla dahil olmasını isteyecek.

Yorumlar